Производители на маслодайна роза се оплакват от спад в цените

Тази година реколтата от маслодайна роза е по-добра от миналогодишната, но и изкупните цени намаляват.

© Юлия Лазарова

Тази година реколтата от маслодайна роза е по-добра от миналогодишната, но и изкупните цени намаляват.Богата реколта от рози берат тази пролет повечето производители в Розовата долина, съобщава БТА. Стопаните настояват за субсидии за производителите на етерично-маслената култура.


Тази година добивите са много по-добри от миналата и при нас всичко си е както трябва, коментира Милена Радева, председател на земеделската кооперация в Сопот. Тя допълва обаче, че в някои карловски села се оплаквали, че заради ниските температури през нощта розовият цвят не разцъфвал нацяло.


Ако дъждовете продължат и нощните температури се задържат ниски, в селата в полите на Стара планина има опасност от гниене на пъпките. При нас в с. Климент обаче е по-топло, защото сме в подножието на Средна гора и е завет, разказва Мано Манов, производител на рози в Карловския регион. Рано е да се каже
какъв ще е средният добив от декар, но очакваме да е над 500 килограма, допълни той.
Реколтата е много по-добра благодарение на топлата зима и дъждовната пролет, но за съжаление изкупната цена е много по-ниска - миналата година средно беше 3 лева, припомни Манов. В
село Климент почти всяко семейство отглежда маслодайни рози върху нови масиви, създадени преди 4-5 години. По време на кампанията хората в селото предават общо над 300 килограма цвят.


Но ако допреди дни фирмите са изкупували розите по 2.90 лв. за килограм, само за 24 часа те са свалили драстично цените и са предложили цена от 2.20 лв.


На пазара има монопол, смята Мано Манов. Със 70 ст. падна изкупната цена на маслодайната роза и при нас, обясни Милена Радева. Цените умишлено се свалят надолу, твърди и Методи Стефанов, който има розоварна в с. Манолово, община Павел баня.


По думите му 4-5 фирми, които имат нереализирани количества розово масло от миналата година, нарочно натискат пазара надолу и предлагат по-ниска изкупна цена на производителите. Убеждават
хората да им платят веднага за розовия цвят, но на по-ниска цена, лъжат ги, че другите розоварни предлагат повече, но няма да им се издължат, обясни Стефанов. "Сринали са цените навсякъде
и борбата е да купуват евтино", допълни бизнесменът.


Веселин Ганчев, който има розоварна в Пловдив, признава, че изкупните цени са поне с 20 стотинки по-ниски от миналогодишните. С допълнителното им сваляне, според него, ставките ще се регулират в нормални граници. Иначе, ако фирмите продължават да купуват на тези високи цени, няма да им е
рентабилно, смята Ганчев.


По думите му рандеманите не са добри - за производството на 1 кг розово масло трябват около 3500 кг розов цвят. Така себестойността става 3500 кг по 2.80 лв. - 9800 лева само за цвят, или 5025 евро, изчислява Ганчев.


В същото време клиентите на розоварните - фирми от САЩ, Япония, Германия и Франция, по думите му не са склонни да плащат миналогодишните цени за розово масло от 6500-7000 евро за килограм. Те настоявали нивата да паднат поне с 500-1000 евро надолу. "Изправени сме пред опасността, ако произведем скъпоструваща продукция, да си я държим за нас или да продаваме на нулева печалба", смята Ганчев.


Производителите на розово масло трябва да се съобразяват и с конкурентите си от Турция. Тамошните розоварни се очаква да предложат масло под 6000 евро за килограм, казва Веселин Ганчев.


Докато преработвателите пресмятат цените на розовото масло, производителите у нас отново припомнят, че не получават субсидии за етерично-маслената култура.


"Задължително трябва да бъде субсидирано производството и хората да знаят за какво работят и в какво влагат средствата си. Нормалната субсидия е 100 лв. на декар. Така производителите на маслодайни рози ще бъдат подпомогнати за препарати, работна ръка, окопаване", разказва Мано Манов.


Субсидия трябва да има, защото в момента ни плащат като за пасище - по схемата за единно плащане на площ, и нито стотинка повече, допълва Милена Радева, която отбелязва, че отдавна е загубила вяра, че обещаваните субсидии ще се случат някой ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK