Производители на маслодайна роза се оплакват от спад в цените

Тази година реколтата от маслодайна роза е по-добра от миналогодишната, но и изкупните цени намаляват.

© Юлия Лазарова

Тази година реколтата от маслодайна роза е по-добра от миналогодишната, но и изкупните цени намаляват.Богата реколта от рози берат тази пролет повечето производители в Розовата долина, съобщава БТА. Стопаните настояват за субсидии за производителите на етерично-маслената култура.


Тази година добивите са много по-добри от миналата и при нас всичко си е както трябва, коментира Милена Радева, председател на земеделската кооперация в Сопот. Тя допълва обаче, че в някои карловски села се оплаквали, че заради ниските температури през нощта розовият цвят не разцъфвал нацяло.


Ако дъждовете продължат и нощните температури се задържат ниски, в селата в полите на Стара планина има опасност от гниене на пъпките. При нас в с. Климент обаче е по-топло, защото сме в подножието на Средна гора и е завет, разказва Мано Манов, производител на рози в Карловския регион. Рано е да се каже
какъв ще е средният добив от декар, но очакваме да е над 500 килограма, допълни той.
Реколтата е много по-добра благодарение на топлата зима и дъждовната пролет, но за съжаление изкупната цена е много по-ниска - миналата година средно беше 3 лева, припомни Манов. В
село Климент почти всяко семейство отглежда маслодайни рози върху нови масиви, създадени преди 4-5 години. По време на кампанията хората в селото предават общо над 300 килограма цвят.


Но ако допреди дни фирмите са изкупували розите по 2.90 лв. за килограм, само за 24 часа те са свалили драстично цените и са предложили цена от 2.20 лв.


На пазара има монопол, смята Мано Манов. Със 70 ст. падна изкупната цена на маслодайната роза и при нас, обясни Милена Радева. Цените умишлено се свалят надолу, твърди и Методи Стефанов, който има розоварна в с. Манолово, община Павел баня.


По думите му 4-5 фирми, които имат нереализирани количества розово масло от миналата година, нарочно натискат пазара надолу и предлагат по-ниска изкупна цена на производителите. Убеждават
хората да им платят веднага за розовия цвят, но на по-ниска цена, лъжат ги, че другите розоварни предлагат повече, но няма да им се издължат, обясни Стефанов. "Сринали са цените навсякъде
и борбата е да купуват евтино", допълни бизнесменът.


Веселин Ганчев, който има розоварна в Пловдив, признава, че изкупните цени са поне с 20 стотинки по-ниски от миналогодишните. С допълнителното им сваляне, според него, ставките ще се регулират в нормални граници. Иначе, ако фирмите продължават да купуват на тези високи цени, няма да им е
рентабилно, смята Ганчев.


По думите му рандеманите не са добри - за производството на 1 кг розово масло трябват около 3500 кг розов цвят. Така себестойността става 3500 кг по 2.80 лв. - 9800 лева само за цвят, или 5025 евро, изчислява Ганчев.


В същото време клиентите на розоварните - фирми от САЩ, Япония, Германия и Франция, по думите му не са склонни да плащат миналогодишните цени за розово масло от 6500-7000 евро за килограм. Те настоявали нивата да паднат поне с 500-1000 евро надолу. "Изправени сме пред опасността, ако произведем скъпоструваща продукция, да си я държим за нас или да продаваме на нулева печалба", смята Ганчев.


Производителите на розово масло трябва да се съобразяват и с конкурентите си от Турция. Тамошните розоварни се очаква да предложат масло под 6000 евро за килограм, казва Веселин Ганчев.


Докато преработвателите пресмятат цените на розовото масло, производителите у нас отново припомнят, че не получават субсидии за етерично-маслената култура.


"Задължително трябва да бъде субсидирано производството и хората да знаят за какво работят и в какво влагат средствата си. Нормалната субсидия е 100 лв. на декар. Така производителите на маслодайни рози ще бъдат подпомогнати за препарати, работна ръка, окопаване", разказва Мано Манов.


Субсидия трябва да има, защото в момента ни плащат като за пасище - по схемата за единно плащане на площ, и нито стотинка повече, допълва Милена Радева, която отбелязва, че отдавна е загубила вяра, че обещаваните субсидии ще се случат някой ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#0:"Дневник"]Производители на маслодайна роза се оплакват от спад в цените

  Богата реколта от рози берат тази пролет повечето производители в Розовата долина, съобщава БТА. [/quote]

  комунизмът е вътре в душите ни

  хем реколтата Богата , хем искат високи цени

  докъде води "икономиката на съциализЪма и комунизЪма"

  освен Парламента за гласува закон:

  цената на розите - според желанието на производителите

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  "Стопаните настояват за субсидии за производителите на етерично-маслената култура. Тази година добивите са много по-добри от миналата..."

  >>> Това го знаем. Или ще е заради лошата реколта, или ще е заради цените. В държавата на субсидиевъдството това е нормален модел на стопанско поведение.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 400 Неутрално

  В цяла Европа не трябва да има никакви субсидии за никакво земеделие или каквото и да е производство. Това включва и "зелената" енергия. Ама щяла да запустее земята! И какво от това?
  Който може да произвежда и да печели. Който не може да фаща пътя за натам където може.
  За съжаление не е така.

 4. 4 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Да се #*$@.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 5. 5 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Оплакват се от нелоялна конкуренция и монопол, а решението им е субсидиране. Сами заявяват, че реколтата е по-добра от миналогодишната, т.е. има по-голямо предлагане и очакват и търсенето, т.е. цената да остане същата като миналогодишната...

  Наглост, наглост, наглост.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  [quote#3:"pe6kata"]Ама щяла да запустее земята! И какво от това? [/quote]

  То и за това има субсидии, ако не знаеш. Да си отстъпиш земята на природата за известно време. В Германия и Австрия тези субсидии са доста сериозни, а тук ако ги въведем, пази бегай какво ще стане. За 6 месеца ще настане пустуш...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "По време на кампанията хората в селото предават общо над 300 килограма цвят."

  Журналистите, мислете малко по-интензивно когато пишете, То математиката е сложно нещо ,ама все пак...

 8. 8 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  Колко са събсидиите в Германия и Австрия и има ли в Европа(ЕС),държава без субсидии ?

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#8] от "kapitalcho":

  Франсетата налагат големите субсидии от бюджета на ЕС, а другите са длъжни да ги търпят в името на европейското разбирателство. Когато Англия надига глас за премахването им, Франция се противопоставя, а всички други държави застават зад Франция. Това е засега положението. Все още няма държава без субсидии в ЕС, няма и без всевъзможни социални политики, затова и от 30 години насам на 1,5% растеж на БВП са свикнали да му казват "прегряване на икономиката"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#8:"kapitalcho"]Колко са събсидиите в Германия и Австрия и има ли в Европа(ЕС),държава без субсидии ?[/quote]
  Това си е техен проблем. Нашият проблем е, че един субсидиран бизнес, вече не е нито собствен, нито гъвкав нито конкурентен бизнес, и придобива всички негативи на държавнозависимите структури. Така не се излиза от "дупка", особено, когато разчиташ на външен пазар.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":


  До коментар [#10] от "gost22":
  Сиреч,ние трябва да използваме един от позитивите-след като Франция(ЕС) иска да събсидират яко-нека се възползваме и да дадем тези пари от фондовете на ЕС(за които ни също плащаме),но да спрем финансирането от собствения си бюджет.
  Има ли нужда,поне в началото да направим някакви данъчни преференции за тях,за да бъде шокът по малко ?
  И да ви попитам нещо,въпреки,че се досещам отговорът.
  Държавата придобива голяма сума-какво да я прави
  а)Да я изхарчи
  Б)Да я върне обратно в икономиката
  В)Да използва тази сумакато гарант,и да намали данъците
  Г)Всичко изброено
  Кой е най ефективния..............или има и по ефективен ?

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapitalcho":

  Аз много се надявах, когато започна този златен дъжд за фермерите, националните доплащания да изчезнат напълно. Вместо това, те използваха парите за лобиране и си докараха още повече

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2112 Весело

  До коментар [#11] от "kapitalcho":
  Да направи гражданите си милионери. Сам се сети за коя държава говоря. Може да я сравниш с един източен износител на същият ресурс, по стандарт на живота на гражданите (най-вече на тези в малките населени места, на поне час път от големите градове).
  А това дето държавата да има голяма сума е оксиморон в среда, прочута с корупцията и лошите си практики.
  Ако все пак държиш да ползваме субсидии, то да ги ползваме като съдебен борд. Французите да си дотират селяните, а на нас, ЕС да ни "дотира" правосъден борд. След 5 години, пак ще си говорим, дали ни трябват субсидии в селското стопанство или въобще в икономиката. Колкото и да ти е странно, ние имаме свестни ресурси, ама куца средата и заради това не ги ползваме ефективно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":


  До коментар [#13] от "gost22":
  Всъщност колкото и да ти звучи странно,почти няма държава без ресурси(най големият ресурс са хората).
  Всичко е как се използват и изразходват.
  А при нас съмнение няма-ние сме бедни не защото нямаме,за щатото по изключително глупав,неразумен и неефективен начин си харчим ресурсите.
  1)Субсиидите,дори и ние да не ги плащаме,вредни ли са ?(В смисъл разглезват и отпускат субсидираната страна-било фермери,зеленчукопроизводители............или който и да е той) ?
  2)При сприрането на субсидитте,в началото ще бъде шок за тях(като наркоман,който му вземаш дозата)-как този шок може да бъде облекчен максимално-с данъчни преференции ли ?
  3)Как е най добре да бъдат спирани субсиидите-Рязко или постепенно-защото ако е постепенно ще имат време да се нагодят...................от друга страна все някой политик ще се нагоди към тях,и не само няма се спрат,а даже и ще се увеличат.


 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#14:"kapitalcho"]1)Субсиидите,дори и ние да не ги плащаме,вредни ли са ?(В смисъл разглезват и отпускат субсидираната страна-било фермери,зеленчукопроизводители............или който и да е той) ? [/quote]
  50% по-малко регистрирани тютюнопроизводители, а отрасъла е яко субсидиран. Ти си прави изводите, дали субсидиите са вредни или убийствени. Това е разликата само за една година.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK