Фермерите искат спешна яснота за субсидиите от 2015 г.

Фермерите искат спешна яснота за субсидиите от 2015 г.

© Красимир ЮскеселиевАсоциацията на земеделските производители настоява за яснота по директните плащания за земеделски производители, които започват от 2015 г. Питането си организацията е отправила в писмо до заместник-земеделските министри Бюрхан Абазов и Явор Гечев.

Асоциацията  изразява притесненията си, че 1 август 2014 г. е крайният срок, в който страната трябва да реши по какъв начин ще прилага изискванията на новата политика на заплащане по така наречения първи стълб в новия програмен период пред ЕК, а яснота към този момент няма.


Оттам припомнят, че земеделските производители още тази есен трябва да знаят какви схеми ще прилага България, за да могат да направят своите планове за засяване на съответните култури.


"Въпреки срока 7 май, поставен от министерството на земеделието за сформиране и заседание на работна група по тези проблеми, на нас не ни е известно да има такава", коментира председателят на Асоциацията Венцислав Върбанов.
От организацията припомнят, че тъкмо те в края на февруари са поискали обсъждане на тези проблеми със заинтересованите браншови организации в сектора.


Земеделските производители са много разтревожени и от факта, че все още няма яснота за това какви "зелени" мерки по първи стълб ще прилага страната, а те трябва да подготвят площите си още тази есен.


"Все още няма яснота за зелените схеми, а земеделските производители трябва да подготвят площите си още тази есен", посочва Върбанов.


Асоциацията настоява писмото са да получи отговор дали е сформирана работната група, която обсъжда въпроса с директните плащания, и кога заседава, каква е позицията на министерството по детайлите на тези плащания, кои култури и кои животни ще бъдат подпомагани с така нареченото обвързано подпомагане и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK