Правителството ясно да каже ще се съобрази ли с ЕК за "Южен поток", призова Плевнелиев

Правителството ясно да каже ще се съобрази ли с ЕК за "Южен поток", призова Плевнелиев

© Анелия НиколоваОчаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобразят ли с европейското законодателство за "Южен поток". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово, цитиран от БТА.


"Министър-председателят Орешарски е уверил президента Барозу, че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как ще се случи това, при положение че вече обявиха кои са изпълнителите. Как ще се случи синхронизирането с европейското законодателство, при положение че имаме някаква дълбока тайна и информация, която управляващите дължат днес на народа", коментира Плевнелиев.


"Не мога да разбера как министър-председателят казва, че това е така, а Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството. На кого да се доверя аз като държавен глава?"
Това заяви президентът в коментар на разпространената вчера информация, че председателят на ЕК Жозе Барозу е предупредил премиера Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки срещу България за нарушаване на европейските правила със споразумението за "Южен поток".


Аз съм за "Южен поток", но съм против проектът да стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България, което също има интерес от внедряването и
въвеждането на трети либерализационен пакет, подчерта Росен Плевнелиев.


Той припомни, че надеждите са в черноморския шелф страната да се разкрият собствени газови залежи. "Ако бъде намерен български газ за нашите деца, така че те да получат шанса да забогатяват ускорено, да продават на Европа и на света, ще бъде национално предателство да не можем този газ да го докараме до България и до европейските пазари, защото някой сега се опитва в последния момент да заобиколи подадената ръка от ЕК за въвеждането на трети либерализационен пакет за "Южен поток", коментира държавният глава.


Той подчерта, че "всички сме за "Южен поток", но трябва да бъдем "против "той да се случи под масата и заобикаляйки европейското законодателство".


Президентът призова за пълна прозрачност от страна на правителството, защото, "когато се управляват милиарди и се изпълняват стратегически проекти за България и за Европа, няма какво да се крие".


Президентът настоя правителството да каже "в прав текст на българския народ ще се съобразят ли с европейското законодателство, ако да - как, кога, кой отговаря, каква е причината ЕК да стартира процедура за неспазване на законодателството, при положение че министър-председателят казва
точно обратното. Кой е прав, кой е крив за българския народ е важно, няма нищо по-лошо от това политиците да не чуват гражданите", подчерта Плевнелиев.


По повод предупреждението на Русия, че в понеделник ще спре доставките на природен газ за Украйна, което би нарушило снабдяването на редица страни в Европа със синьото гориво, сред които и България, президентът заяви, че правителството наблюдава внимателно процеса.


"Аз се надявам, след като неколкократно увериха и мен, и българския народ, че имат готовност и са взели
необходимите мерки, ако се стигне до кризисна ситуация, да са се подготвили добре", каза Росен Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK