ДКЕВР поиска НЕК да намали цената по договорите с двете американски централи (обновена)

ДКЕВР поиска НЕК да намали цената по договорите с двете американски централи (обновена)

© Юлия ЛазароваЕнергийният регулатор ДКЕВР поиска от НЕК да започне преговори за промяна на условията, при които изкупува дългосрочно енергията, произведена от така наречените американски централи - "Контур Глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" ЕООД. Това се разбира от решение на комисията.


Според комисията договорите с двете централи трябва да се променят така, че да се намали с 30% цената, по която в момента се плаща тока на ТЕЦ "AES – 3C Марица-изток 1" с 30%, като се предвиди  енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар.


При ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3"  искането е плащаната цена на тока да се намали с 20 на сто и отново енергията от единия блок да се продава на свободния пазар.
Регулаторът предлага на министъра на финансите да сезира Европейската комисия за необходимостта от разглеждане на условията по действащите споразумения с централите.


Причина за това е, че ДКЕВР е установила, че действащите договори не са съвместими с въведените нови европейски изисквания за конкурентни пазарни условия.


Споразуменията не съответстват на стандартните договори за изкупуване на електрическа енергия, сключвани на европейските пазари, и поставят "Контур Глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" ЕООД в по-изгодно икономическо положение както от другите производители на енергия, така и от потенциалните нови участници на пазара, се посочва още в решението на регулатора.


Той подчертава, че този проблем е отчетен и от европейските институции, които след направено проучване на казуса поставят настоящите договорите в графата "нерегламентирана държавна помощ".


Причината да бъдат така определени споразуменията е в създаването на икономическо предимство за съответните производители, както и в нарушаване на конкуренцията.


Направените анализи на условията в съответните договори показват, че механизмите за ценообразуване не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.


Анализът на законовите разпоредби, които определят ангажиментите на НЕК за изкупуване на електрическа енергия от определени производители и конкретно от тези две централи показал, че те не са съобразени с реалното потребление на ток в страната, посочват още от регулатора.


"Намаленото потребление на регулирания пазар и излизането на почти всички потребители на средно напрежение на свободния пазар на електрическа енергия доведе обществения доставчик до невъзможност да изкупува цялото количество енергия по дългосрочните договори", казват от комисията.


В същото време енергията, продадена по тези договори, е изключително скъпа, като общата стойност на изкупената, но не потребена енергия от двете централи, е за 274.4 млн. лв. само за следващия ценови период, изчисляват в ДКЕВР.


Ако бъдат договорени предлаганите от регулатора промени в договорите с двете централи, разходите на НЕК ще се свият с 424 млн. лв. за следващия ценови период, показват калкулациите на комисията. Целият ефект за срока на договорите пък ще е общо 5.4 млрд. лв.


От регулатора обобщават, че при взимането на тези мерки и при ограничаване на зеления ток, който се плаща по преференциални цени, разходите на държавната НЕК ще спаднат с 1 млрд. лв. за следващия ценови период - за една година след 1 юли 2014 г.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Естествено ,че ще се иска разваляне на договорите!

  въпросът е - защо са сключени и Чак защо сега са иска..

  опре ли ножът в кокала-няма приятели..просто се реже здраво

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  " Поискай и ще ти се даде".

  Пише в Библията.

  На други места-АКО ИСКАТ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Това не е ли подготовка за фалита на НЕК?
  Разходите щели били да паднат с 1 милиард?
  Я да питат първо Р.Овч...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кьор фишеци.Само адвокатите ще намажат от цялата работа...

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  А защо чак сега.

  подпис
 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сетиха се след 14 години. Я да привикат и КОСТОВ да обясни защо ги подписа тез договори в последните дни на правителстовото си.
  А може ли и АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК да коментира - това нормални отношения ли са между "приятели"?!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#1:"Ретроградник"]Естествено ,че ще се иска разваляне на договорите! [/quote]

  За разваляне на кой и да е договор се иска съгласието и на двете страни! Ако някоя от страните, едностранно развали някой договор, или промени клаузи в него, плаща неустойки в едно със законната лихва.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Не може да бъде,най-накрая някой се осмели са поиска така наречените американски ТЕЦ-ове да си намалят цените.Интересно досега защо не е било направено след като еврокомисията го определя като нерегламентирана държавна помощ? Същото важи и за ВЕИ-тата и те са наред да си намлят цените.

 9. 9 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Те си свършиха работата централите , да фалират НЕК . След дъжд качулка . Ама пак същите подписаха договорите .

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Ако законът го позволявя - защо чак сега?
  Ако законът не го позволява - тогава е ясно защо сега.
  Но независимо дали законът е на наша страна, защо до сега не са правени поне опити.

  подпис
 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А и НЕК няма как еднолично да намали цените по договорите.Предполагам,че при едни преговори ще се постигне някакво намаление,но едва ли ще е чак 30%.
  И ми прави впечатление,че пак нито дума няма за когенерациите на Топлофикация София и на Ковачки,които продават една от най-скъпите електроенергии в страната-вкл,по скъпа дори от на нова фотоволтаична централа,и двойно по-скъпа от вятърните...

 12. 12 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Весело

  Край на специалните случаи, което е добре ...
  От друга страна - гаранция за правителствена криза - като нищо ДПС сега ще напусне играта !

 13. 13 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В аргументите за нерегламентирана държавна помощ има хляб.

  На тази плоскост Унгария, Ирландия, Полша развалиха подобни договори. Има обаче едно много голямо НО. Това че ще се намерят аргументи да се развалят договорите няма да предотврати плащането на неустойки. В Полша например плащането на неустойките е разпределено върху потребителите на ел.енергия като вид добавка - това ЕК намира за допустимо и съвместимо с правото на ЕС.

  Така че много е деликатна темата - да се преговаря е съвсем в реда на нещата, но не със сатъра, защото при едно разваляне ще си платиме по-скъпо отколкото сега плащаме.

 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1344 Гневно

  "стойност на изкупената, но не потребена енергия от двете централи, е за 274.4 млн. лв"
  Тия са за съд колко пари на вятъра КОЙ ги подписа тия договори ???

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "moloko_":
  ВЕИ-тата достатъчно си ги намалиха.С 20-те % например само тази година,които им се удържат,и с ограниченията в производството им и с предстоящото заплащане от тяхна страна на дебалансите и с таксата за достъп до мрежата.И в момента вятърните например продават електроенергия на 2 пъти по ниска цена от Когенерацията на Топлофикация София...

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Причина за това е, че ДКЕВР е установила, че действащите договори не са съвместими с въведените нови европейски изисквания за конкурентни пазарни условия."
  Браво! Е сетиха се накрая. Но цялата ни уредба на пазара на електроенергия не отговаря на европейските изисквания
  От американските ТЕЦ отдавна са казали, че са склонни да преговарят за намаляване на преференциите по големина, срок и дял на изкупувана енерия, но в България трябва да се въведе ПАЗАР
  За целта в Закона за енергетиката НЕК трябва да престане да бъде "единствен обществен доставчик". Трябва да се приключи с формалното отделяне на ЕСО от НЕК и трябва да се върнат добавките във фактурите.
  И накрая, защо ДКЕВР говори само за американските ТЕЦ? Проблемът засяга в същата степен и ВЕИ, а и преференциите за когенерациите на някои топлоцентрали.

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  Еленко па не се е сетил за Брикел

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Гневно

  Защо това правителство лъжеше, че е започнало преговори за това "предоговаряне"? И защо Бко умното от банкя за 3 г и 8 мес не направи същото това предоговаряне!
  На договор, подписан от Р>ОВЧ. , по настояване на СБ!
  За инсталации, които БЕЗДЕЙСТВАТч!
  Но им плащаме 17% доходност!!!!!!!!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Нека дойдат при мен с такава "оферта" при положение, че преди години същите тези хора са ти дали парче от баницата.. да са мислили както се казва

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дамян":
  ВЕИ към момента им се удържат 20% от цените всеки месец,плащат такса за достъп,които другите не плащат,и производството им се ограничава редовно.Като се добави,че ще започнат скоро да плащат и за дебалансите,общото намаление на цените им ще е около 30%...
  Виж,за когенерациите е любопитен въпроса-Топлофикация София продава огромни количества на цени над 200 лв.на мегаватчас...

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#20] от "eurogi":Знам, но това са изкуствени, измислини от немай къде, мерки. Знаеш, че някой от тях могат да паднат в съда, както и паднаха.
  И най-вече, това не е пазар. Всички тези ограничения трябва да паднат с изключение на някаква нормална регулация на достъпа до мрежата от страна на ЕСО. Трябва да се предоговорият смислени цени, смислено темпо за намаляването им и да се намали срока на действие на преференцията. А разликата от пазарната цена да се вижда във фактурата, за да знаят хората.

 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дамян":
  Да.Правилнният подход е предоговаряне,особено с най-големите.Но понеже така е по-лесно,разни некомпетентници се упражняват с разни предложения,които разбира се после падат в съда...
  Но така или иначе,докато действат тези ограничения,никое ВЕИ няма да се съгласи допълнително да намаля цената.Дори и така в момента някои,които са инвестирали в по-ранен момент,са на ръба на фалита...

 23. 23 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Това е несправедливо и недопустимо! Вместо да се радваме на такива американски инвестиции, ние ги пропъждаме! По цял свят се чудят как да докарат Монсанто, Шеврон и др. подобни в държавите си, а ние ги гоним.И за ВЕИ-тата, ясно е , че трябва да им се увеличат квотите и да им се плаща повече. Нима искате да лишим от бъдеще децата на Президента, Бориславова, Борисов? Разбира се, че не!

 24. 24 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А , съд , иска ли ви се безродници!!!

  Сега се подписва южен поток.
  Къде сте. Какво ще кажете за тези договори???!!!!

  Разбирате ли че цената на енергията ще расте и не тези договори са виновни , а това че българите са със заплати 10 пъти по-малки от нормалните!!!

  Вън!!! Такива като Ковачки да дават заплати и да плаща данъци . ако не могат, да продава мините .ще дойдат хора които ще дават заплати.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  ей страшни са тия . тъкмо рб, събраха за един депутат и удрят баш мариците

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ДКЕВР предлага да се купува по-малко ток с преференции и повече на свободния пазар. Ма как така. Това не е социално. Какви са тия ереси :Д

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#14] от "mititu":

  Това обаче е нищо! Примерно за АЕЦ Белене плащанията се предвиждаше да бъдат по 1,5-2 млрд лева годишно за период 16-20 години, от които 3/4 (три четвърти) щяха да бъдат за т.нар разполагаемост. Т.е. над 1 млрд годишно за бездействие.
  Но важното е другарите да вземат едни дебели рушвети, и да поемат консултантските дейности, пък после народа да плаща 20 години, майната му.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  чак сега ,
  Защото нашите са приели такива закони че да ги изгонят, защото не и отърва на Расия.
  Смятате ли че онези хора дето правят бизнес от 200 години , не са предвидили такива к......ки номера.
  Неустойките по договорите са 10 милиарда. !!!

  Кво и пука на Расия че българите ще плащат такива неустойки. Важно за нея да се строи южен паток. ..

 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#28:"rorikabc"]чак сега ,
  Защото нашите са приели такива закони че да ги изгонят, защото не и отърва на Расия.[/quote]
  Аре стига с тая Русия ве! Какво общо имат тецовете и ВЕИ-тата с газа? Сега стана защото докато бяха само Мариците се издържаше, сега на клона увиснаха и перките и панелите и системата се срина. Нещо неясно???

 30. 30 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Парен каша духа.
  Това е поредното доказателство защо едно време договорите са сключени по този начин.
  Американците не са шумкари, не пасат трева и занят в каква държава инвестират. Затова предвидливо са се застраховали срещу идването на некадърни правителства и парламенти, от които можеш да очакваш всякакви дивотии.
  Евала на американците.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Добре.
  Дано им се получи.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Има ли логика,да увеличиш цената на въглищата и да искаш
  намаление цената на тока.Освен това цените на американските централи имат дял само 7% в общата цена на тока.Откъде ще спестят толкова милиарди.

 33. 33 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 970 Неутрално

  ДКЕВР нещо за задължителното изкупуване на ел.енергия от ТЕЦ Бобовдол и другите тецове на Ковачки ще каже ли? Защото цената на която се изкупува ел.енергията от тези тецове е двойно и тройно по-голяма от тази на американските централи.

 34. 34 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Сега е лесно да се каже, че електроенергията от тези централи е прекалено скъпа.

  Но истината е, че важното решение по въпроса е взето някъде в 2001 г. При това все пак е имало спор - например още тогава Петър Жотев е цитирал някакво проучване на Световната банка, в което се е посочвала вероятност електропотреблението у нас да намалее.

  Поуката от цялата тази история е, че трябва да се мисли дългосрочно и навреме. Решенията в енергетиката често имат значение за десетилетия напред. Сега също е необходимо да се мисли и за бъдещите инвестиции - не само за грешките при досегашните.

 35. 35 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#33] от "Само Левски":

  Част от цените (например за електроенергията от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол" са публично известни и могат да се видят на сайта на ДКЕВР:

  http://www.dker.bg/PDOCS/prices_el_1.pdf

 36. 36 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#7:"lz2"]За разваляне на кой и да е договор се иска съгласието и на двете страни! Ако някоя от страните, едностранно развали някой договор, или промени клаузи в него, плаща неустойки в едно със законната лихва.[/quote]

  Прав си , но за паритетен Договор ,

  в ТЗ (търговския закон) има понятие "Добра търговска практика" ...каквато с случая Няма !

  в такъв аспект са и заключенията на ДКЕВР ,цитирани по- долу ..

  Има ли неравнопоставеност - има проблем

  ТЕЦ-овете , както и ВЕИ да си търсят неустойките от Костов, Станишев, Борисов

  матрЯла свърши парите за скъп ток
  и излишните Горят от схемата
  [quote#0:"Дневник"]Споразуменията НЕ съответстват на стандартните договори за изкупуване на електрическа енергия, сключвани на европейските пазари, и поставят "Контур Глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" ЕООД в по-изгодно икономическо положение[/quote]

 37. 37 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най-после нещо разумно! Не е зле и за своите проблеми да помисли! НЕК се е заровил в толкова дългове, при това неоправдани, необосновани, че е проблем за всички останали играчи в енергийната сфера!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK