КЗК отново спря поръчка на "Мини Марица-изток"

"Мини Марица Изток" са най-големият работодател в енергетиката и сериозен играч в полето на обществените поръчки.

© Георги Кожухаров

"Мини Марица Изток" са най-големият работодател в енергетиката и сериозен играч в полето на обществените поръчки.Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" ЕАД, с което е открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Тя е за избор на транспортна фирма, която да превозва служителите и работниците на дружеството при спортни, културни и социални мероприятия.


Производството на комисията установило, че в документацията за участие са включени изисквания, които ограничават участието на потенциални кандидати в обществената поръчка.


"КЗК счита за неоправдани въведените условия за конкретно отстояние на автосервизната база и изискването тя да разполага с миниум толкова канали за обслужване на автобуси, колкото са определените резервни автобуси за съответната позиция", се посочва в решението на антимонополния орган.
Възложителят е дефинирал неясно начина, по който се формира стойността на договора, върху която се изчислява размерът на гаранцията за изпълнение, посочват още от комисията.


Членовете й смятат, че е незаконосъобразно условието, заложено от възложителя, според което той има право да променя, възлага допълнителни или съкращава линии едностранно по време на изпълнение на договорите, като за целта изпраща 15-дневно писмено уведомление към изпълнителя.


Разследване на "Капитал" в края на април показа, че мините са обявили въпросната поръчка на 24 март, въпреки че договорите, които имат за превоз, изтичат през август 2015 г. "На практика напълно вероятно е да се стигне до хипотеза, при която към август 2015 г. все още да няма сключени договори за автотранспортни услуги,  защото обявените може да бъдат обжалвани", посочват тогава от дружеството.


Такова обяснение изглежда логично, но на 4 април, т.е. само 12 дни след обявяването на новата поръчка, на настоящите превозвачи са били изпратени писма с едномесечни предизвестия за прекратяване на договорите, съобщи тогава изданието.


В края на 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на изпълнителния директор на "Мини Марица-изток", с което отстранява "Юнион Ивкони" от поръчката за превоз на служителите на мините (почти идентична на сега обявената). Мотивите са два - фирмата е представила договор за база в Стара Загора, която е на 56 км от рудник "Траяново 3", а един от автобусите й е бил с 53, а не с 55 места, каквито са изискванията на мините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK