БСК нападна общините заради новата методика за такса смет

След няколко години забавяне в края на 2013 г. Столичната община подписа договора с изпълнителя за изграждането на завода за отпадъци.<br />

© Анелия Николова

След няколко години забавяне в края на 2013 г. Столичната община подписа договора с изпълнителя за изграждането на завода за отпадъци.Българските общини отново се оказаха изненадани и неподготвени за въвеждането на отдавна чаканите от данъкоплатците промени в методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, а в момента таксата фактически е втори имотен данък.


Това обявиха от Българската стопанска камара по повод сигналите от Столичната община, че държавата набързо готви нова методика, за което имаше време от началото на годината. По оценка на общината има опасност таксата да се удвои за повечето граждани.


Причина за предупреждението стана фактът, че в Закона за местните данъци и такси е предвидено до средата на годината да се изготви и приеме нова методика за формирането на такса смет. Досега обаче правителството не предприе стъпки в тази посока и едва сега свика спешно работа група, която да обсъжда тези въпроси. Новата методика трябва да се прилага до края на годината.
Сега от БСК използва случая да нападне отново общините за това, че формират таксата на базата на притежаваното имущество, а не на принципа "който замърсява, плаща". От организацията посочват за неуместни опасенията на Столичната община, като посочват, че въпросът се дискутира вече 12 години и са правени много анализи по въпроса.


"В продължение на повече от 12 години общините упорито отказват да водят съдържателен диалог по проблема и фактически саботират формирането на такса битови отпадъци на база количество генерирани отпадъци. Не е ясно дали това поведение на местните власти е въпрос на некомпетентност, дали е желание за улеснено администриране, дали целта е да продължи неясното преразпределение на средствата от таксата за други общински нужди и дейности, или е опит за освобождаване от отговорност на реалните замърсители и прехвърляне на тежестта върху хората, чиято единствена "вина" е, че притежават имот", се посочва в позицията на камарата.


Всичко това създава предпоставки за бързо разработване и приемане на новата методика. А може би са нужни още 12 години работа по методиката? Това ли би бил "разумният" срок за г-жа Чавдарова, г-жа Фандъкова и техните колеги? Припомняме на представителите на местната власт, че управляваните от тях общини не са васални територии, а са част от Република България и европейското пространство, допълват от камарата.


Оттам посочват, че заради безхаберието на общините за прилагането на европейските и българските норми в областта на отпадъците се е стигнало до редица проблеми - драматично забавяне на изграждането на депа за отпадъци, блокиране на разделното събиране, нереална отчетност и др.


Като несъстоятелен се определя и аргументът, че въвеждането на системи за измерване на количествата отпадъци е невъзможно.


От камарата припомнят резултати от свои проучвания, които показват, че има драстично разминаване в количествата събрани отпадъци в различните общини, разходите на фирмите за таксата варират от 8 лв. до 10 000 лв., че има общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от приходите от таксата при персонал 600 души и население над 50 хил. души в общината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 494 Весело

  Не знаех, че Дневник е станал ляв. Иначе, БСК са в пълното си право да искат най-нормалното нещо - да плаща този, който прави боклук, а не този, който има имоти. Общините от дълги години водят неистова битка срещу това и се радвам, че най-накрая ще се промени. А за София, могат като начало да започнат да си събират вземанията!

 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Сега си представям как нашия блок (56 апартамента) отделя помещение за да си събираме боклука по новата методика... просто мисия невъзможна.

  А при баща ми - 110 апартамента?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  500 човека , за 50 000 .
  Тия повече от докторите, бре?

  Онзи ден някой смяташе - 80 лв за апартамент 70 квадрата.

 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#3:"rorikabc"]Тия повече от докторите, бре? [/quote]

  Здравеопазването е зле, сметосъбирането и управлението на боклука- също.
  Отдавна се говори........ на база ток, вода, каквото изберете. Не може сам човек напр. да плаща колкото 5, само защото им били еднакви апартаментите.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Цялата работа е да съберат повече пари, не да е справедливо

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Гневно

  Таксата смет в далекоизточна страна е в торбичката за смет. Събират се пет/5 вида разделно. Вътре влизат и биологичните отпадъци!Няма спор м/ду граждани и общини. Цапаш малко- малко торбички- малка такса за смет.Само че нямат роми. При нас доста българи са прихванали ромски манталитет.
  Не съм расист в никакъв случай- доказал съм го!
  Страната е страхотно просперираща във всяко отношение.
  Южна Корея!
  Толкова ли е сложно, та дванадесет години измислят система, която работи безгрешно.
  Явно има съвсем друга причина- някой прекрасно се храни от батака в системата.
  Прокоратурата да си върши работата май!

 7. 7 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отпадъците струват пари! Продължават да търсят методи за монополизиране на сметосъбирането и опразване на джоба на гражданите. Няма сортиран боклук, който да не се рециклира, т.е. да не се изкупува. С минимално усилия може да се стигне до ситуация да ни плащат за боклука ни.

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хората преди нас са го измислили (Германия и не само там): общината раздава на определен период торбички на семействата. Всяко семейство събира разделно в определените за това места. Периодично се събират от сметосъбиращите фирми. При констатирани пропуски (неразделно се събира сметта), в следващата година на това семейство се удържа цялата сума от дължимия данък. Ако всичко е правилно, тези семейства плащат по-малък (около 20-30%) дължим данък. Т.е. има стимул за това разделно събиране.
  Това докато не стане и тук, просто не виждам как би могъл да се подобри този процес.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  тука нещата са организирани така ,че да има след това Ленински съботници за почистване ,иначе не може да стане ,а другарите и другарките са напипали една ясла ,аванта от която става ясно ,че е по евтино всеки да си вземе боклука и да си го занесе на сметището ,отколкото да му го събира фирма ,аз във Варна съм така ,въпреки ,че плащам на общината близо 150 лв за едно апартаментче ,никой не ни събира боклука ,носиме си го ,що ,щот сме прости .

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Общините, ако имаха нужният капацитет и воля, отдавна да са изчислили колко и какви отпадъци отделя всеки гражданин на общината му...само че, те освен да мишкуват с общинските си фирмички, друго не правят...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на ditmar78
  ditmar78
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Те общините, че нямат капацитет да измислят и въведат нова методика за такса смет е ясно. БСК, ако действително иска да се намери нов начин за определяне на такса смет, да направи някакво предложение, все пак те са по- способни и мотивирани от общините. Виждам,че някой пишат само за един от компонентите на такса смет - събирането и извозването на битови отпадъци, а за останалите - обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места, не споменават нищо. Според мен, нямаме капацитет като общество да въведем нова методика, която да бъде работеща, а и не вярвам да падне драстично сумата която всички плащаме.

 12. 12 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Някой да ми обясни как циганските многолюдн семейства ще плащат за смет?????

 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#8] от "paf":

  грешно е да се нарича данък за сметта. Контейнерите в Германия са под ключ в къщички пред блоковете, в помещения на блоковете или просто в двора на къщите на хората. И се плаща за вида на контейнера и неговия размер. НАЙ-СКЪП е черният контейнер за остатъчният боклук и се плаща на обем на контейнера. Ако някой вижда, че не го пълни достатъчно си поръчва по-малък и му спада таксата сметоизвозване. Ако вижда, че не му стига, ще трябва да поръча по-голям.
  Бил съм в ситуация на борбен съкооператор, който се пребори да заменим единият черен контейнер с жълт за опаковки и да спадне таксата за сметоизвозване. Контейнерите са под ключ, под бетонен похкупак, отварят се два капака за хвърляне на торбите с боклука, а врата за измъкване на контейнера е като дойдат с камиона.

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вели":

  няма да плащат, ще се заринат в лайната

 15. 15 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#6:"Alexander97"]Прокоратурата да си върши работата май! [/quote]

  Ква прокуратура, кви пет лева бе пич???? Ти къде живееш?

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Не ми давайте примери с Германия и Южна Корея ! Това са глупости. Тук е България. Схемата трябва да е проста като за прости хора. Само на брой обитатели ! Живея в тристаен артамент. Два сме . Децата се изнесоха. Защо да плащам върху данъчната оценка ? Тя ли прави боклука ?

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Така е и в Канада.В цената на торбичката влиза таксата.Няма кофи,а в определен ден от седмицата си изнасяш болкука пред вратата.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вели":

  Те ток не плащат ,та смет!

 19. 19 Профил на ditmar78
  ditmar78
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много примери могат да се дават от различни точки на света, но точно коя ще е подходяща за нашата действителност е трудно да се каже. Контролът е слабото звено в нашата действителност, заради слабата мотивация на контролните органи, тяхната корумпираност и т.н. Фирмите и сега имат възможност да плащат на база заявени съдове, но не за всички е изгоден този вариант.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#10] от "Γαλλα":

  Най- простото изчисление е на база потребената енергия /елекрто и топло/.

 21. 21 Профил на tze15365876
  tze15365876
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ще ви вземат тройно повече пари за същата услуга, вероятно влошена, заради покомпонентното заплащане, ще плащате сметките не само на така наречения бизнес, но и на всички тарикати, а вие ще се правите на "борбени кооператори" и ще печелите жалките си съседски войни за... торбички. Ако някой от вас не е забелязал, че в статията става дума за българия, толкова по-зле за него.

 22. 22 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Смятайте си такса смет както искате, но дайте възможност на хората да си наемат сами фирми за извозването на сметта и почистването около домовете. Със сигурност така ще е хем по-чисто, хем по евтино.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK