Еврокомисията започва наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" (обновена към 21 ч.)

Официалното начало на строителството на газопровода "Южен поток" в България беше дадено на 31 октомври 2013 г. в присъствието и на шефа на "Газпром" Алексей Милер. Първата заварка по тръбата беше предавана на живо на този екран, разположен в така наречената Гранитна зала на Министерски съвет.

© Красимир Юскеселиев

Официалното начало на строителството на газопровода "Южен поток" в България беше дадено на 31 октомври 2013 г. в присъствието и на шефа на "Газпром" Алексей Милер. Първата заварка по тръбата беше предавана на живо на този екран, разположен в така наречената Гранитна зала на Министерски съвет.Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради несъобразяването й с европейските изисквания във връзка с изграждането на "Южен поток", съобщи "Капитал".


В писмото от Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" до българските власти, изпратено днес, се посочва, че притесненията на Брюксел са свързани с това дали проектът е съвместим с европейското енергийно законодателство. "Но ние имаме основание да вярваме, че и други правила на вътрешния пазар, в частност тези за обществените поръчки, са били нарушени.", каза говорителят на дирекцията Шантал Хюз пред "Капитал daily".


По-късно от Министерството на икономиката обявиха, че България е страна-член на ЕС, която нееднократно се е ангажирала да спазва общите процедури, а изборът на изпълнител на проекта е "следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка". (Цялата позиция вижте в края на текста)
Процедурата започва не само заради начина, по който бе избран изпълнител на проекта на българска територия, но заради подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода между България и Русия. В него се дава предимство на компании от двете страни при доставките за газопровода.


България има месец, за да отговори на писмото, в противен случай комисията изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.


Няма конкретно възражение от Брюксел по текст от промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда понятието "морски газопровод", а "всичко са само приказки", обяви наскоро депутатът от БСП Явор Куюмджиев. Той е един от вносителите на промените, които според оценки на Брюксел са в полза на Русия и "Южен поток" и изключват част от територията на ЕС в България от европейското законодателство.


Европейската комисия вече предупреди, че ще започне  процедура срещу България, ако страната допусне нарушение на европейското законодателство.


Конкурсът за строител на газопровода на българска територия беше обявен на 31 октомври като той не беше съобразен със Закона за обществените поръчки, защото от смесеното дружество "Южен поток-България" (в което участват държавните "Газпром" и Българският енергиен холдинг) твърдят, че няма нужда да спазва този закон в случая.


Победителят в търга - консорциум между руската "Стройтрансгаз" и българското обединение "Газпроект юг" (водено от фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка), беше обявен миналата седмица. Новината съвпадна със срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. По време на срещата е бил обсъждан проблемът и Орешарски е обещал да вземе под внимание бележките на Брюксел.


Европейската комисия започна проверка на процедурата за строител през януари след като кандидати в търга се оплакаха, че са ощетени. Причианта за оплакването стана прекалено краткия срок, в който кандидатите трябваше да подадат оферти.Позицията на Министерството на икономиката по започналата процедура


България  е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е  ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта Южен поток на българска територия.


Очакваме  официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор.


Процесът  на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК.


Българската страна и до сега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на "Южен поток" на българска територия.


В същото време България, заедно със страните-членки, през чиято територия минава трасето на газопровода, сме активен участник в диалога между ЕС и Русия за разрешаване на правните дефицити по реализацията на проекта на територията на съюза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK