Продуктивността на работещите българи се е увеличила с 1.1% за една година

Продуктивността на работещите българи се е увеличила с 1.1% за една година

© Надежда Чипева, КапиталРаботещите хора в България са 3.3 милиона, а отработените часове за първото тримесечие на 2014 г. са общо 1.336 милиарда. Така на един трудово зает се падат по 4 874 лв. от обема на текущия брутен вътрешен продук или средно по 12 лв. БВП за всеки отработен час. 


Това показва анализ на производителността на труда и отработеното време за първите  три месеца на годината на Националния статистически институт. 


В сравнение със същото тримесечие на 2013 г. продуктивността на работещите българи се е увеличила с 1.1%. Средният размер на изработено за един час БВП обаче е намаляло с 30 стотинки. Реалната продуктивност (брутната добавена стойност) на заетите в икономиката се е увеличила с 2.2%, както и производителността за един час работа - също с 2.2%, спрямо периода от януари до април 2013 г. 
По икономически дейности статистиката показва увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор. Там обаче е отчетена и най-ниска производителност на труда - 684.4 лв. БДС на един зает и 2.2 лв. за един отработен човекочас.


Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 5 403 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 12.7 лв. за един отработен час. В сектора на услугите пък всеки зает произвежда средно 4 063 лв. БДС, като за един отработен час се създават средно 9.5 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK