И ТЕЦ "Сливен" се възпротиви на подготвяните нови цени за парното

Искаме един аршин за всички, казват от сливенското топлофикационно дружество.

© Йорданка Раданчева

Искаме един аршин за всички, казват от сливенското топлофикационно дружество.Топлофикация-Сливен" ЕАД възразява на предложените в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на топлинна и електрическа енергия от комбинирано производство на дружествата от сектор "Топлоенергетика", казаха на пресконференция ръководители на дружеството.


Възражението на изпълнителния директор Стефан Кондузов е изпратено на 2 юни. Предложението на ДКЕВР за новия регулаторен период (от 1 юли т.г. до 30 юни следващата година) предвижда изкупната цена на тока от сливенската централа да бъде намалена с 16%, от 132.92 лв. на мегаватчас на 111.61 лв., като цената на парното пък бъде увеличена с 10%.


Това е най-голямото намаляване на изкупната цена на произвежданата електроенергия, сравнено с предложеното за другите дружества от сектора. То е свързано с намаляване на признатия разход за въглища с 3 млн. лв. годишно.
Сливенският ТЕЦ протестира и срещу общото за всички дружества непризнаване на разходи за купуване на емисии парникови газове.


Седем са точките в изпратеното възражение, което е, най-общо казано, срещу чиновническия подход и е пример за това как с химикалка може да бъде затрито едно дружество, каза председателят на съвета на директорите на "Топлофикация - Сливен" инж. Ангел Ангелов.


Според него не е нормално изкупната цена на произвеждания ток от "Топлофикация - София" да е 240 лв. на мегават, а за Сливен - 111 лв. "Като плащаме 240 лв. за ток от газова централа, отваряме работни места в Русия. Плащайки 111 лв. за ток от ТЕЦ на твърдо гориво, затваряме работни места в България",  каза той. Ако има нови цени, искаме те да бъдат логично оправдани и ДКЕВР да мери с един аршин за всички (токът на американската централа на твърдо гориво в Марица-изток се изкупува за 190 лв.)", допълни той.


Сливенската централа работи с въглища от мина "Черно море", чиято цена не е променяна от 5-6 години. Сливенското топлофикационно дружество поддържа най-ниските цени на парно и топла вода в страната, след като премахна сградната инсталация за абонатите. В момента срещу него има заведени дела и наложени пет глоби от по 10 000 лв., тъй като премахването на сградната инсталация противоречи на наредбата за топлоснабдяване. ДКЕВР трябва да утвърди цените за новия регулаторен период на 30 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK