Потребителите у нас имат кредитофобия, казва дъщерята на Цветан Василев

Снимка на Радосвета Василева от официалния сайт на баща й.

© vassilev.bg

Снимка на Радосвета Василева от официалния сайт на баща й.Българският банков пазар не е атрактивен за големи чужди инвеститори, тъй като не предлага адекватни възможности, които се съотнасят с техния мащаб. Освен това съществува тенденция в световен план големите банки да намаляват обема си от бизнес, за да го направят по­-обозрим и контролируем.


Това казва Радосвета Василева, дъщеря на банкера Цветан Василев в първото си интервю, дадено само в електронното издание inews.bg. Така тя анализира чужди мнения, че "оттеглянето на чужди инвеститори от българския банков пазар, както в последно време се случва, е неприятен сигнал". 


Юристът Радосвета Василева ще  влезе в Надзорния съвет на придобитата наскоро от баща й "Креди Агрикол България", за която вчера стана известно, че е преименувана на  банка "Виктория".
Според нея е трудно да се каже дали ще продължи тенденцията банкови гиганти да спират дейността си в някои държави с цел икономии, защото "има доста предизвикателства, с които подобни глобални инвеститори трябва да се преборят".


При потребителските кредити наблюдаваме феномена кредитофобия. В България битува схващането, че до кредит трябва да се прибягва само в краен случай. Може би причина за това е фактът, че потенциалните кредитополучатели считат, че условията на банките са тежки. Друг е въпросът, че тази тенденция може и да се дължи на слаба информираност, казва Василева по въпроса за това дали се наблюдава съживяване на кредитирането в България.


За равнището на лихвите тя казва, че те се диктуват от пазара.


На предстоящото общо събрание на акционерите на банката ще се направят промени в Надзорния съвет и ще се предложат две нови кандидатури за изпълнителни директори. В момента те са четирима като от тях ще останат Деляна Пешева, която сега е член на Управителния съвет и изпълнителен директор и Атанасиос Петропулос, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор. На мястото на други досегашни членове ще се предложат нови имена, обяснява Василева.


"Спрели сме се на двама експерти, които са доказали своите качества и имат дългогодишен стаж. Ние смятаме, че това е тяхното ключово предимство – доказали са се в българската банкова система", казва за новите лица Василева.


Досега БНБ е дала одобрение за влизане в надзора на банката за кандидатурата на самата Василева, на Орлин Русев, който е председател на Управителния съвет на КТБ АД, както и на Абдул Ал Муршиди, който е член на Надзорния съвет на КТБ АД.


Очаквано предстои ребрандиране на банката и създаването на ново лого. "Предвиждаме и маркетингова кампания за утвърждаване на новата корпоративна идентичност и естествено, подобряване на имиджа на банката на българския пазар", посочва Василева.


В банката предстои одит, който трябва да покаже и на какво се дължи загубата за миналата година на институцията.


От думите на Василева се разбира, че банката ще акцентира върху кредитирането на малки и средни предприятия и на потребители, защото последното не е застъпено в дейността на КТБ.


"По отношение на потребителските кредити, една от целевите групи ще бъдат служителите на големи фирми, които са клиенти на КТБ. Защото тези служители имат специфични нужди и амбиции, на които ще отговорим чрез адаптирани продукти", допълва Василева.Според визитката на Радосвета Василева, представена от изданието, тя е юрист, специализирал международно договорно и корпоративно право, с опит в инвестиционния мениджмънт. Дъщеря е на Цветан Василев, който е председател на Надзорния съвет на КТБ АД.Завършила е Американския колеж в София, след което бакалавърска степен по международни отношения в университета "Тъфтс‘‘ в Бостън. Притежава магистратура по международно икономическо право от Сорбоната, както и магистратура по икономическо право от Института по политически науки в Париж. Владее английски, руски и френски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK