Пониженият рейтинг на България ще оскъпи планирания дълг и ще се отрази на инвестициите

Пониженият рейтинг на България ще оскъпи планирания дълг и ще се отрази на инвестициите

© Юлия ЛазароваБългария неизбежно ще поеме дълг и той ще се оскъпи от понижения й кредитен рейтинг. Това коментира Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, цитиран от агенция "Фокус", след като в петък S&P понижи оценката си за България.


Според икономиста пониженият рейтинг ще се отрази и на инвестициите, тъй като това е един от показателите, които инвеститорите отчитат, когато се ориентират за случващото се в една страна.


"Тази тенденция да ни бъде намален кредитният рейтинг със сигурност оказва влияние и оскъпява това, което пазарите биха предложили, за да финансират нашите дефицити", смята Ганев.
"Досега всички тези проблеми не бяха ясни за външния свят. Сега те са описани от авторитетна международна агенция и всичко това се случва във време, в което се вдигат рейтингите на други държави. Не излъчваме позитивен сигнал", казва Георги Ангелов от "Отворено общество, цитиран от "Капитал daily".


Според него пониженият рейтинг не би трябвало да се отрази върху цената на кредитирането у нас, тъй като българските банки в момента не зависят от външно финансиране.


Икономистът посочва, че по-големият проблем за България в случая е, че са се струпали много рискове наведнъж – спрени еврофондове, влошаващ се бюджет, проблеми в енергетиката и железниците, правителство в очакване на оставка, борби между политически и корпоративни лобита.


"Не е ясно дали и кога нещо няма да се окаже капката, която да прелее чашата", допълва икономистът.


Според финансовия министър Петър Чобанов експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката, ускоряването на растежа в края на 2013 г., подобряването на бизнес климата през последните шест месеца, увеличаването на заетостта и на реалната средна заплата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK