Спекулира се, че източваме държавните фирми, обяви Петър Чобанов

Спекулира се, че източваме държавните фирми, обяви Петър Чобанов

© Георги КожухаровСпекулира се, че предприятията са източвани, което не отговаря категорично на истината, но същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година. Няма изземване на извънредни средства, а се касае за нормалното плащане на дивидент, съгласно нормативната уредба".


Това обяви финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра си повод публикация на в. "Сега" днес, че държавата търси спешно пари заради слабото изпълнение на приходната част на бюджета.


Както по-рано обяви и Министерството на икономиката сега и финансовото ведомството посочва, че  срокът за внасяне на отчисленията, съответно дивидент, за държавата винаги е бил един и същ, а именно - 31 май, съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет.
Отчитайки влошеното финансово на БЕХ ЕАД, през 2013 г. срокът бе удължен до 15 ноември. През настоящата година сроковете са 16 юни и съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет, допълват от финансовото министерство.


Предвид поетите ангажименти на правителството на Пламен Орешарски по отношение на дивидентната политика на държавата, от бюджетната 2014 г. започна плавно намаляване на ставките с 10% всяка година до достигане на 50% размер на отчисленията, посочват от ведомството на Чобанов. "Целта е запазване на по-голям разполагаем паричен ресурс в държавните дружества, изпълнение на инвестиционните им програми и стабилизиране на финансовото им състояние. Планираните постъпления от дивидент за 2014 г. са в размер на около 100 млн. лв. и няма да бъдат надхвърлени", коментира министър Чобанов.


На 11 юни Министерският съвет е гласувал разпореждане, с което е определен размерът  на отчисленията от печалбата след данъчно облагане за финансовата 2013 г., които дружествата трябва да внесат в полза на държавата. В резултат от това се очаквали редица положителни ефекти. Сред тях е това, че отчисленията са 70%, а не 80%, акционерните дружества пък могат да редуцират отчисленията в зависимост от финансовото си състояние. Освен това разпореждането предвижда приспадане на натрупаните загуби от минали години, преди разпределение на реализираната печалба. От задължението за отчисления са изключени лечебните заведения за болнична помощ.


Данни на финансовото министерство сочат, че дивидент от държавните дружества се събира регулярно от 1998 г. като първоначално ставките са на нива от 20 до 30% от реализираната печалба, а от 2002 г. до 2009 г. ставката е в размер на 50%, като са изключени лечебните заведения, държавните предприятия и плащанията по главниците на държавногарантирани валутни кредити.


От 2010 г. до 2013 г. – ставката вече в размер на 80% от печалбата, като отпада облекчението за дружествата, изплащащи държавногарантирани заеми. От 2011 г. държавните предприятия също са задължени да правят отчисления за държавата от печалбата, а от 2013 г. – и лечебните заведения следва да разпределят дивидент.


През 2011 г. постъпилите средства от дивидент са били 159.6 млн.лв. при планирани 58.1 млн.лв., в резултат и на допълнителен дивидент от неразпределената печалба от "Булгартабак холдинг" АД (42.3 млн. лв.).


От ведомството на Чобанов припомнят, че при управлението на ГЕРБ през 2012 г. в допълнение към ставката от 80% от печалбата е решено с постановление на кабинета в бюджета да се преведе и неразпределената печалба от минали години. 


В много от дружествата зад тези печалби не стоеше реален паричен ресурс, което затрудни значително ги затрудни и влоши допълнително финансовото им състояние, най-вече дружествата от сектор "Енергетика", посочват от финансовото министерство. Така при планирани 176 млн.лв., в държавния бюджет постъпват 277.2 млн. лв., в това число и дивидент в размер на 100% от печалбата на "Държавна консолидационна компания" АД.


През 2013 г. и лечебните заведения, независимо от тежкото финансово състояние, в което се намира сектора, са задължени да разпределят 80% от печалбата си в полза на държавата, като разпоредбата беше премахната от 2014 година, допълват от ведомството на Чобанов.


"Видно от горното, периодът на управление на правителството на ГЕРБ (2009 г. – 2013 г.) по отношение на държавните дружества се характеризира с увеличени ставки за разпределяне на печалбата, източване на натрупаните в миналото резерви и ресурси на фирмите, в резултат на което се влошава ликвидното им състояние, ограничават се възможностите им за инвестиции и като възможностите им за развитие", коментира министър Чобанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK