Чуждестранните инвестиции продължават да се свиват

Чуждестранните инвестиции продължават да се свиват

© Надежда Чипева, КапиталОбемът на чуждестранните инвестиции у нас продължава да се свива, показват данните на БНБ към края на април. През първите четири месеца на годината са привлечени 218.5 млн. евро, което се равнява на 0.5% от БВП.


Свиването е с 86.6 млн. евро спрямо януари - април 2013 г., когато общият им обем е бил 305.1 млн. евро, или 0.8% от БВП, съобщава "Капитал daily".


Тези данни обаче са предварителни и подлежат на корекция, която в повечето случаи е в посока нагоре.
От началото на годината вложенията на чуждестранните компании в страната трайно намаляват, а някои от големите играчи се изтеглят от местния пазар. Заради сваления  петък от Standard and Poor's кредитен рейтинг на България до BBB- вероятно негативната тенденция ще се запази.


Най-голямо е намалението на инвестициите в дялов капитал, които се приемат и за израз на по-сериозни, дългосрочни инвестиционни намерения от страна на чуждестранните компании. Обяснението е, че излизането от инвестиция в собственост в местен бизнес е много по-времеемко, отколкото изтеглянето на средства, които са били предоставени на дъщерните компании в страната под формата на вътрешнофирмени заеми.


Така от началото на 2014 г. обемът на външните инвестиции в дялов капитал е едва 33.1 млн. евро, като сравнението с неревизираните данни за година по-рано показва спад с 260.7 млн. евро.


Данните само за април показват повишаване в обема на инвестициите. За месеца в страната са влезли 106.6 млн. евро в сравнение с 43.1 млн. евро, отчетени по предварителни данни миналата година. Окончателната стойност на вложенията за април 2013 г. пък дори е отрицателна (-67.8 млн. евро), което прави повишението още по-голямо.


Вложенията в дялов капитал обаче намаляват, като през април дори са с отрицателен знак – за месеца от страната са били изтеглени средства в общ обем от 9.3 млн. евро, а свиването спрямо година по-рано по неревизирани данни е 50.4 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK