Шефът на "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев е разследван (обновена)

Цветан Гунев, подуправител на БНБ отговарящ за банковия надзор

© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан Гунев, подуправител на БНБ отговарящ за банковия надзорПодуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба. От прокуратурата потвърдиха информацията за "Дневник", както и факта, че му е отнет допускът до класифицирана информация, но отказаха каквито и да е подробности.


Разследването на Гунев според "Капитал" е по сигнала на "Протестна мрежа", в който се иска проверка на действията на "Банков надзор" заради общоизвестните факти, че Корпоративна търговска банка (КТБ) многократно е надхвърлила ограниченията за кредити към свързани лица.


От
БНБ потвърдиха информацията


едва след като се появи в медиите. В съобщение те казаха, че "за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката", Гунев е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия.


От централната банка заявяват също, че "от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация." Задълженията на ръководителя на управление "Банков надзор" вече се изпълнявали от Нели Кордовска, главен директор на това управление.


От БНБ заявяват, че "до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат".


По-рано днес човек, представящ се за служител на централната банка, под името Киро Колев изпрати до медиите мейл. В писмото, получено и от "Дневник", той съобщава за разследването и уточнява, че


тази информация се знае в банката, но се укрива от ръководството й


"Дневник" не използва информация от писмото, докато не беше потвърдено официално, че срещу Гунев има досъдебно производство. Ето още какво твърди подателят му, който изглежда добре запознат със случващото се, защото в писмото му имаше и информацията за разследването и за отнетия допуск:


"Основната функция по контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България е съсредоточена в управление "Банков надзор" в БНБ. Това управление е длъжно да контролира и да предприема надзорни мерки по отношение на банките, отпуснали лоши кредити. Отпусналите лоши кредити банки следва да внасят в БНБ пълния им размер. Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000 лв.


Управлението "Банков надзор" в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителя и шеф на управление "Банков надзор" Цветан Гунев."


Изпращачът твърди, че Гунев е разследван, защото е "обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано,


не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване."  


Дали това е така предстои разследващите и контролните органи да докажат.


Гунев беше избран за шеф на "Банков надзор" точно преди година със 175 гласа в парламента. Тогава номинирането му от управителя на БНБ Иван Искров беше определено като


изненада в банковия сектор


тъй като се очакваше, че Румен Симеонов, заемал поста, ще продължи с втори мандат. Покрай избора на Гунев "Дневник" писа, че кандидатурата му е била обсъдена на заседание на парламентарната група на БСП, на което е имало реакции, че позицията е важна и не трябва да се подхожда прибързано. Сергей Станишев обаче обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края на седмицата трябва да има решение (мандатът на Симеонов изтичаше на 15 юни 2013). Тогава и от БСП, и от ДПС отричаха избраният да е свързан с тях. От партията на Местан бяха коментирали пред "Капитал daily", че кандидатурата само е съгласувана с тях.


Цветан Гунев работи в БНБ от 1992 г., като последният му пост, преди да стане подуправител, е директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции".


Вчера централната банка реагира на публикации в някои медии за КТБ със съобщение, в което се посочваше, че българската банкова система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства, посочиха още от институцията във вторник.


През последните дни стана публичен и сблъсъкът между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK