ДКЕВР се оплака, че ЕВН им спъва работата (допълнена)

Боян Боев, председател на ДКЕВР

© Юлия Лазарова

Боян Боев, председател на ДКЕВРПредставители на ДКЕВР са били възпрепятствани днес от "ЕВН България Електроразпределение" в Пловдив да съставят и връчат актовете за установяване на административни нарушения, след като е направен одит на дружеството, съобщават от регулатора.


Дружеството ЕВН декларира, че може да осигурява само един представител, който да приема актовете в сградата на ДКЕВР, съобщават от комисията. Тъй като това би забавило текущата работа, с писмо председателят на ДКЕВР Боян Боев е уведомил дружеството, че експерти от комисията ще отидат в Пловдив в дните от 17 до 20 юни.


"В получения отговор се казваше, че на 17 юни ЕВН не може да осигури помещение и принтери за дейността, затова отново беше изпратен представител на дружеството в София, който да приема актовете. На 18 юни представителите на комисията отидоха на място, но от страна на лицензианта не е оказано никакво съдействие", оплакват се от ДКЕВР. Според регулатора така дружеството нарушава задълженията си по лицензията.
На "ЕВН България Електроразпределение" е съставен констативен протокол, след което ще бъде връчен акт за установяване на административно нарушение, съобщават от регулатора.


По време на одита на "ЕВН България Електроразпределение" са установени 516 нарушения, като за 364 от тях ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения. Санкцията е от 20 хиляди до 1 милион лева за всеки отделен случай, предупреждават от регулатора.


В отговор на публичното обвинение от регулатора от ЕВН изразиха недоумение от обвиненията във "възпрепятстване" и отдадоха това на "вътрешно-противоречива кореспонденция", изпратена на компанията от страна на ДКЕВР.


От изложената от компанията хронология се разбира, че са пращали свой представител в ДКЕВР на мсяка от поисканите дати, но в аванс са уведомили регулатора, че не могат да осигурят повещение с принтер и още един представител в централата на компанията. От регулатора отговорили дори, че това ще им спести разходи и излишни командировки. Вместо това обаче те пратили свои служители в компанията в Пловдив и в допълнение се оплакват от препятстване на работата.


Дружеството прилага в писмото си до медиите и копия от кореспонденцията с регулатора.


"За да се избегнат всякакви допълнителни неясноти и с цел максимално да улесни комисията в описаната по-горе дейност, дружеството декларира, че утре - 19.06.2014 г. не само ще осигури отново свой упълномощен представител в сградата на ДКЕВР в София, но ще има готовност да осигури и друг упълномощен представител, ведно с исканите от ДКЕВР работно помещение и принтер на представители на комисията в административна сграда на EVN България Електроразпределение в Пловдив", допълват от дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK