Стойнев: Искаме чуждите инвеститори да се чувстват добре

Стойнев: Искаме чуждите инвеститори да се чувстват добре

© Анелия НиколоваЗа нас е важно инвеститорите да се чувстват добре в България. Именно инвестиционни проекти като вашия са доказателство за подобряване на бизнес климата у нас. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при връчването на сертификат за инвестиция клас "А" на "Пи Пи Ди България" ЕООД. Той е за проект, с който се разширяват няколко звена на компанията за лекарствени препарати.


Инвестицията е за 1 млн. лв., с които ще се купи техника. Проектът ще бъде осъществен в тригодишен период до септември 2016 г. като общият размер на разходите ще достигне 21.2 млн. лв., се посочва в съобщение на министерството на икономиката.


При осъществяването на проекта ще бъдат разкрити 250 работни места.
Според предварителните данни на БНБ за периода януари – април 2014 г. преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 218.5 млн. евро. Само за месец април тази година те са в размер на 106.6 млн. евро. За сравнение, през месец април 2013 г. инвестициите са били с отрицателен размер от 67.8 млн. евро, посочват в съобщението си от министерството.


Оттам допълват, че през април има увеличение в две подстатии, формиращи сумата на преките чуждестранни инвестиции. Реинвестираната печалба на чуждестранните инвеститори е 19.3 млн. евро, а отпуснатите от чуждестранните компании вътрешнофирмени заеми на дъщерните им дружества в България са 96.6 млн. евро. По думите на Драгомир Стойнев това е знак за повишаващото се доверие от страна на чуждестранните инвеститори по отношение на очакваната възвращаемост на техните инвестиции в България.


Данните, оповестени от БНБ преди дни, показват, че обемът на чуждестранните инвестиции продължава да се свива, като от януари до април те са намалели с 86.6 млн. евро. Най-голямо е намалението на инвестициите тъкмо в дялов капитал, които се приемат и за израз на по-сериозни, дългосрочни инвестиционни намерения от страна на чуждестранните компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK