КТБ е поставена под специален надзор (допълнена)

Снимката е от днес, 20 юни, пред клона на КТБ на площад "Гарибалди"

© Юлия Лазарова

Снимката е от днес, 20 юни, пред клона на КТБ на площад "Гарибалди"Българската народна банка е поставила под специален надзор КТБ след като е получила писмо с искане от нея за това, съобщиха от централната банка.


В писмото банката, чиито мажоритарен собственик е Цветан Василев, се посочва, че това се налага заради "изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции".


На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.
Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБанк – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ, съобщиха от централната банка. От там уточняват, че институцията не може да остане под специален надзор за срок, по-дълъг от 6 месеца.


Търговията с акциите е спряна


Търговията с акциите на банката на Българска фондова борса е временно прекратена с нареждане на изпълнителния директор на борсата. Това важи до края на днешната търговска сесия като по преценка на ръководството на борсата ограничението може да се удължи. По позицията й от сутринта са изтъргувани 435 лота, се вижда от информационната система на борсата пир цена от 78.050 лева за брой.  Акциите на банката започнаха рязко да се обезценяват от 18 юни, сряда. От началото на седмицата книжата са поевтинели с близо 9.8 на сто.


Пред централния клон на КТБ на пл. "Гарибалди" от сутринта има опашка от хора, които искат да бъдат обслужени, видя репортер на "Дневник". Много от тях са притеснени от медийни публикации за състоянието на банката. Някои казват, че са дошли от провинцията, където също били върнати. Опашката е с променлива дължина - ту набъбва, ту намалява. Двамата охранители на входа казват, че днес банката няма да отвори и да заповядат в понеделник. Някои служители излизат поединично.


Данните за финансовите резултати на КТБ за миналата година показват, че приходите й растат с над 30% при спад за останалите публични банки, показва проверка на "Капитал". Нормата на печалба обаче започва да намалява за най-голямата банка по пазарна капитализация. През 2013 г. маржът на печалба на КТБ е около 14% при 24% година по-рано и 5% средно за другите две по-големи публични банки - ПИБ и ЦКБ.


Какво означава специален надзор


Специалният надзор е уреден в Закона за кредитните институции и предвижда въвеждането му в няколко случая, свързани с опасност от неплатежоспособност на съответната банка. Такава опасност е налице, според закона, когато отношението на общата й капиталова адекватност е под определеното минимално равнище или ликвидните активи на банката по преценка на БНБ няма да бъдат достатъчни, за да може банката да изпълнява задълженията си в деня на тяхната изискуемост. Третият случай е когато банката не е изпълнила в срок едно или повече изискуеми задължения към своите кредитори. За времето, в което една банка е поставена под специален надзор, БНБ може да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер, за спре за определен срок изцяло или частично изпълнението на задълженията й, да ограничи дейността й (което вече е факт), да определи допълнителни изисквания за реда за разпореждане с имуществото на банката.


Централната банка също така може да разпореди принудително увеличаване на капитала, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в увеличаването, може да отстрани от длъжност членовете на съвета на директорите, съответно на управителния и на надзорния съвет, да лиши временно от право на глас акционери, притежаващи пряко или косвено повече от 10 на сто от акциите с право на глас, "ако с дейността или с влиянието си в управлението на банката са навредили на нейната надеждност или сигурност".


Може също така да бъде принудително намален акционерният капитал на банката с размера на натрупаната от банката загуба.


По-рано чрез Българска фондова борса Корпоративна търговска банка (КТБ) обяви това свое искане, за да информира акционерите си.


Ето и пълният текст на обръщението:


"Обръщение от УС на Корпоративна търговска банка АД


Уважаеми клиенти на КТБ АД,
Всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт. За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка.
Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка.
Благодарим Ви за лоялността и подкрепата!"


Как се стигна дотук


До тази ситуация се стигна след като доскорошните партньори в бизнеса и политическите дела - депутатът Делян Пеевски и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обтегнаха отношенията си. В резултат на това вестниците от "Нова медийна група", основно "Телеграф" и "Монитор" започнаха открита кампания срещу банката. Наскоро майката на Пеевски - Ирена Кръстева, обяви, че е продала тези медии. (Въпреки че КЗК одобри сделката, Кръстева все още фигурира в редакционните карета като управляваща медиите.)


Заради тези публикации се наложи БНБ да предупреди, че "запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин. БНБ призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения".


Междувременно прокуратурата започна разследване на подуправителя, отговарящ за банковия надзор в БНБ Цветан Гунев, който от няколко дни е обвиняем за престъпление по служба. Информацията за това първоначално се появи като анонимно съобщение до медиите от човек, който твърди, че е служител на централната банка. Тя впоследствие потвърди информацията. Това направи и главният прокурор.


Бел. ред. Уважаеми читатели, заради ограничения в Закона за кредитните институции затваряме форума под този текст.  Можете да изпращате мненията си по темата за финансовата стабилност на [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK