Държавата увеличава капитала на КТБ и "Креди агрикол", банките ще отворят на 21 юли (допълнена)

Държавата увеличава капитала на КТБ и "Креди агрикол", банките ще отворят на 21 юли (допълнена)

© Юлия ЛазароваБНБ постави под специален надзор и дъщерната на КТБ - "Креди агрикол България", за 3 месеца, съобщиха от централната банка.


Назначени са двама квестори - Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев, отстратени са членовете на надзорния и на управителния съвет.


Това решение е взето след подробен анализ на ситуацията, посочват от централната банка и подчертават, че недостигът на ликвидност в КТБ и дъщерната й банка са изолирани явления за банковата система.
Предвижда се капиталът на цялата банкова група да се увеличи с държавни средства - от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.


"Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти", се посочва още в съобщението.


Възможността чрез Българската банка за развитие и фонда да се увеличи капиталът на частна банка е предвидена в Закона за кредитните институции. Там е посочено, че ако една банка е под специален надзор, БНБ може да разпореди увеличение на капитала й с нови акции, които да бъдат придобити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките или посочена от централната банка финансова институция. Централата банка може да забрани на досегашните акционери да участват в увеличението.


Към края на март активите на държавната банка са 1.7 млрд. лв., раздадените кредити са за 1.2 млрд. лв., а капиталът е близо 700 млн. лв. Капиталът на КТБ е 621 млн. лв., а активите й са 7.3 млрд. лв., съобщава "Капитал".


За да се запази финансовата стабилност на страната, БНБ ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни, уточняват още от централната банка.


Освен това ще се отпише капиталът на акционерите на банковата група, като правата им ще бъдат отнети по предвидените в закона процедури.


Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.


Предисторията


На 7 май БНБ обяви, че подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", Цветан Гунев (разследван за престъпление по служба в момента - бел. ред.), е издал  одобрение за придобиването от "Корпоративна търговска банка" АД на всички акции с право на глас от капитала на "Креди агрикол България" ЕАД в размер на 92 090 621 лева.


По този начин "Корпоративна търговска банка" АД придоби пряко квалифицирано акционерно участие в размер на 100 на сто от този капитал.


За намерението на КТБ да купи българското поделение на френската банка се разбра в края на март. И до момента цената по сделката не е известна.


След придобиването КТБ запази четвъртото си място сред най-големите по активи банки, работещи на българския пазар. "Креди агрикол България" има 18 офиса общо в София и страната. Пазарният й дял (според размера на активите - 489.4 млн. лв.) в сектора е 0.6% към края на септември 2013 г.


Търговска банка "Виктория"


В средата на юни от Корпоративна търговска банка съобщиха за официалното придобиване, чиято цена не стана известна, и посочиха, че я преименуват на Търговска банка "Виктория".


Първото общо събрание на акционерите избра за членове на надзорния съвет на банката дъщерята на банкера Цветан Василев Радосвета Василева, която е юрисконсулт в неговото дружество "Бромак" ЕООД (мажоритарен акционер на КТБ АД). В надзора на банка "Виктория" влиза председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и членът на надзора на КТБ Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди.


Малко по-късно дъщерята на Цветан Василев Радосвета в първото си интервю, дадено пред inews.bg, обясни, че предстои анализ на състоянието на банката, за да се види на какво се дължи загубата й през 2013 г. и ребрандирането й.


"Предвиждаме и маркетингова кампания за утвърждаване на новата корпоративна идентичност и, естествено, подобряване на имиджа на банката на българския пазар", посочи Василева.


Уважаеми читатели, първоначално заключихме форума под тази статия заради ограниченията, предвидени в Закона за кредитните институции. Поради огромния интерес, който показаха писмата ви до редакционната поща и тъй като за момента ситуацията изглежда до голяма степен овладяна след адекватните действия на БНБ, отваряме отново възможността за дискусии по темата. Ще се радваме на споделените мнения по същество и при спазване на добрия тон. Всички коментари, съдържащи непроверени факти или твърдения, както и тези, които не отговарят на правилата на форумите в "Икономедиа", ще бъдат изтривани (бел. ред.)


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Язък за убавицата, тъкмо да почне да се прави на банкерка..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Айде и банка №2 под водата. Отивам да бърша мухала от Бурканбанк.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 4. 4 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 787 Неутрално

  така така, давай смело Искров докато е време

 5. 5 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Значи bailout ще има все пак. Да видим сега дали ще се търси отговорност от някой или само ще платим сметката.

 6. 6 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Чебуратор":

  От прословутата Бурканбанк до пари със стойността на носни кърпички, стъпката не е голяма...

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е една много добра и умна постъпка на Държавата, която аз приветствам!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Данъкоплатеца плати, да живей комунизма. На всеки според потребностите за плюскане, от всеки според възможностите за доброволно раздаване.

 9. 9 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "раздадените кредити са за 1.2 млрд. лв."

  Държавата няма толкова пари!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Спазвайки добрият тон - одобрявам макар и закъснелите действия на БНБ, за овладяване на така създалото се положение.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  операцията с КТБ беше брилянтно изиграна от главните герои Пеевски и Василев под вещия поглед на сценариста и режисьор Ахмед Доган. Вие си мислете, че са скарани тези, а тримцата се радват на новата си собственост кредитирана от КТБ срещу занижена собственост. Никой не пита къде са парите на АЕЦ Козлодуй, на ТЕЦ Марица Изток 2, Булгаргаз, Булгартрансгаз, БЕХ, НЕК. Тези компании имаха огромни депозити в КТБ, всички частни депозити изтеглени в един ден са по-малко от 30% от депозитите на тези мастодонти. Нищо, сега ние балъците гледаме как "лошата" БНБ отне правата на акционерите. Проблема е, че така наказва акционерите и ги онивинява от тук нататък. А те ще се радват на Петрол, Булгартабак, БТК, Техномаркет, ТВ7 и т.н. Ало, публиката събуди се, това е номер

 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Само Пеевски е намазал 130 млн. , за да финансира участието си в Южен поток!

  Колко от тях е раздал на обръчите на БСП и ДПС -той си знае!

  Прасето е поискало нови 100 млн.!

  И тук следва простичкият въпрос:

  ЦАЦАРОВ, КЪДЕ БЛЕЕШ ?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Неутрално

  както разбирам от статията , банката е започнала да се точи през 2013 г. като доидоха комунистите на власт . и защото ДПС са в управлението а Пеевски - Василев са с тях мила дружинка .

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  а къде е прокуратурата ,или сега няма време ,разследваме престъпленията на Цв ЦВ ,щото е намерил от някъде да си купи цели 6 апартамента ,айди , 4 щото другите наследени ,сега няма да се занимават с някакви банки манки , АЕЦ маЕц ,далавери за милиарди на партийците ,не може ,те са си наши хора ,на тях е разрешено ,точка.

 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Аз пък единственото, което разбрах, е че партократите ще си получат обратно депозитите с високите лихви, а кредитите на същите грухтящи същества ще продължат да са като тъмната матерерия във Вселената - всички знаят, но никой не ги в виждал.
  Сполай ви ...

 16. 16 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Държавата увеличава капитала на КТБ и "Креди агрикол", банките ще отворят на 21 юли
  ..............................

  Преведено за незапознатите - държавата ще налее стотици милиони на българския данъкоплатец, за да спаси две частни банкови институции! Т.е. - бизнеса на талантливия бизнесмен Василев, и бизнеса на свързания с банките му още по-талантлив бизнесмен Пеевски!
  Ликуй, народе, вършим велики дела - сега, като бъде спасен този жизненонеобходим бизнес, утре тандемът Василев/Пеевски пак ще има пари за да насърчава партии, като тази на Бареков, ще финансира политическия цирк, веселящ народонаселението преди избори, ще има за конкурси на миски и планети, ново издание на Биг Брадър и пр народоползи

 17. 17 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Ще бъда последният, който ще оправдава КТБ и тук съм водил доста виртуални битки с троловете им с женски никове, но трябва да кажа, че това което последните две седмици става, не е нищо повече от координирана атака от страна на Прасчо, правителството на Орешарски, прокуратурата и комунистите да се срине банката и да се изкупи на безценица от страна на ВТБ и важни сектори от българската икономика да минат под прекия контрол на руснаците.

  Прочетох много коментари, в които с откровена злоба се радват за фалита на банката и съм потресен от подобно късогледство. Банковата система се гради преди всичко на доверие, няма банка на света, която да може да изплати депозитите на вложителите си за седмица или месец. Причината е, че банката не държи парите в един голям трезор и да чака да дойдат вложителите си и да си ги искат, а тя работи с тези пари - кредитира предприемачи, раздава потребителски кредити, инвестира в ДЦК и акции...

  Всеки трябва да разбере, че това което стана е много опасно за цялата банкова система, за две седмици координирани атаки сринаха КТБ. Паника и стадно поведение се създава много лесно. Мога да ви гарантирам, че ако за седмица след 21 юли се наредят по 100 подставени човека да си изтеглят влоговете пред офисите на Уникредит, ДСК, ОББ в София, Пловдив,Варна или Бургас и бъдат показани по националните телевизии и медиите на Прасчо, оттам се тръгва със слухове и агенция ЕЖК и ситуацията става взривоопасна, независимо колко са ликвидни банките.

  Проблемът в момента е, че нито БНБ вдъхва доверие, да не говоря за експертното правителство и във въздухае витае някаква несигурност. В последно преме мурзилките на форума постоянно пускаха опорни точки, как Валутният борд пречел на икономическото развитие и как ако се стигне до девалвация на лева, щели да изгорят влоговете на гражданите, но да се намали междуфирмената задълженост,да се "рестартира" икономиката т.н. глупости.

  Така, че фалитът на една банка в такъв момент на политическа нестабилност, бюджетен дефицит, намален кредитен рейтинг на България и срив на чуждестранните инвестиции, най-малко трябва да е повод зa Schadenfreude

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#11:"stanislavdi"]Проблема е, че така наказва акционерите и ги онивинява от тук нататък. [/quote]Манджа с грозде се е получила в постинга Ви. Основният акционер е Мустака и е много нелепо да се ронят сълзи за това как БНБ го е наказала. Плаща си за греховете. Покрай него ще изгорят и други, разбира се. А що се отнася до вина, то тя е винаги на управителите, не на акционерите. Акционерите в случая са много на брой (това включва и хората от Протестна Мрежа), докато управлението е в ръцете основно на Мустака.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#17] от "toffeetwr":

  ++++++++++++++++++

  нямам какво повече да добавя ....

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 20. 20 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Пладнешки грабеж! Защо частните акционерите да не си увеличат капитала и междувременно не запорират имуществото на Пеевските и Догановите обрачи от фирми, а ще се ползват държавни, т.е. на данъкоплатеца, пари!? Затова ли БНБ и правителството не изчакаха утрешната среща с играчите от Оман и останалите чуждестранни акционери? Този акт е поредна криминална операция за защита на мафиотските интереси на няколкото управляващи България шайки !

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2046 Разстроено

  Правилен ход на държавата обаче има едно ако.
  Държавата неможе да финансира банките защото няма пари а и неможе да си ги напечати защото е в борд.
  Така че умната.
  И все пак къде е Батко още ли е във Виена?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Весело

  Положението самосъздадено от самосъздени банкери
  ще се самоовладее от само себе си.

  Не е нужна интервенция отгоре.
  За отдолу... не знам.

  До коментар [#10] от "нуцо":

  Спазвайки добрият тон - одобрявам макар и закъснелите действия на БНБ, за овладяване на така създалото се положение.

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Сутринта гледах Ангарски и "Малката секира" при кака Любка...
  Общо взето хората очакваха такъв развой...
  Александров беше по-рафикалният, като смяташе, че утре правителствототрябва да излезе в оставка.

  I Want To Believe
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "toffeetwr":

  Напиши си коментара в capital.bg... Да не те цитирам

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 27. 27 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#26] от "Excellgate":


  [quote#26:"Excellgate"]
  Напиши си коментара в capital.bg... Да не те цитирам [/quote]

  Почна мача не знам и в коя статия, не се боря за рейтинг, цитирай ме няма никакъв проблем. Лека вечер.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  [quote#18:"Николай Николов"]Манджа с грозде се е получила в постинга Ви. Основният акционер е Мустака и е много нелепо да се ронят сълзи за това как БНБ го е наказала.[/quote]
  Сори, наказал трябваше да е в кавички, т.е наказала ги е за пред нас, а иначе последствия за тях няма да има, т.е за него. Взели са една източена негова компания. А е източена от негови други дружества.

 29. 29 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво данъкоплатците платиха за безхаберието на акционерите, кредитополучателите, мениджърите, политиците и най-вече Банков надзор на БНБ, който чинно мълча и се кълнеше, че тази банка не е фалирала! След като се рекапитализира значи е фалирала! Честито! ИСКАМЕ ОСТАВКИ!!!

 30. 30 Профил на baikor
  baikor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "toffeetwr":

  Поздравления за коментара, наистина добре е да се помисли какво би донесъл фалита на една банка върху всички други...
  На мен не ми става ясно от подобните постинги обаче, как точно купувача (а вече е ясно че няма купувач) ще придобие собственост върху АЕЦ, БЕХ и т.н държавни дружества?
  Все пак те имат някакви пари (не кредит) в банката, нали така?
  Как точно ще се придобие контрола върху тях?

 31. 31 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 544 Неутрално

  И така, държавата скочи да спасява разклатената лодка, изхвърли капитана, стегна корпуса и обяви дата за пускане на вода.

  А ЩЕ ПОТЪРСИ ЛИ СМЕТКА НА ТЕЗИ, КОИТО РАЗКЛАТИХА ЛОДКАТА?

  ТИШИНА.

  "Я з москалями не балакаю!"
 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Като да не миня опита на руснаците (и рубладжиите) да откраднат една банка с помощта на слухове.
  Да видим какви са следващите действия в спектакъла. Би било забавно ако не си играеха с огъня.
  Нямак си така става че все когато коминяги са на власт бенковата система се разтриса. Добре че сега БГ е в ЕС, та все пак има някакви правила...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на baikor
  baikor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И друго ми е странно - как така КТБ има привлечени средства от близо 6 млрд лв (4.5 частни, 1.5 млрд - фирменни), 120 млн - държавни дружества, това е което публично се пише, та или тези цифри не са верни или има нещо много странно - опашки от няколко хиляди(?) частни лица да доведат банката до ликвидна криза...Илиза, че банката не е поддържала дори и 5% наличност?

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":

  Хайде стига с тази Невидима Ръка на Пазара, либертарианецо.

  Не виждаш ли, че никой никъде никога не я е виждал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "xefgo":

  Това е нормална практика!

  Акционерите имат регулативна функция и са съсобственици - акционери!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  [quote#20:"xefgo"]Защо частните акционерите да не си увеличат капитала [/quote]
  Пост 17 много добре обяснява защо това не следваще да се допуска. Четете моля...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "mr.be quick or be dead.":

  Бързаш!

  Първо се прави одит. Когато резултатите от одита са на масата, тогава регулаторът решава съвместно със съответните органи, в случае прокуратурата, дали до открие досъдебно производство.

  В момента, освен спекулации с политически нюансы, изобщо не се знае за истинската причина за ликвидитетните проблеми на КТБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ИСКАМ КРЕДИТОРИТЕ ДА ПОЕМАТ ЗАГУБИ (ВИЖ ПО-ДОЛУ), А НЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

  ДИРЕКТИВА 2014/59/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  Член 34
  Основни принципи, уреждащи преструктурирането
  1. Държавите членки гарантират, че когато прилагат инструментите за преструктуриране и упражняват правомощията за преструктуриране, органите за преструктуриране вземат всички подходящи мерки, за да гарантират, че действието по преструктуриране е предприето в съответствие със следните принципи:
  а) акционерите на институцията в режим на преструктуриране първи поемат загубите;
  б) кредиторите на институцията в режим на преструктуриране поемат загубите след акционерите съгласно реда на своите вземания в обичайното производство по несъстоятелност, освен ако в настоящата директива изрично не е предвидено друго;
  ………
  з) гарантираните депозити са изцяло защитени, както и

 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "toffeetwr":

  Това добре си го стъкмил. Само, че не е вярно!

  Нямаш нито поглед в книгите им, нито си им правил одит, нито причината е ясна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Държавата прави всичко възможно ,за да стабилизира КТБ и дъщерната и банка само и само да няма паника на пазара и да не се стигне до колапс на банковата система!

 41. 41 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Никой не казва къде са източените пари и дали държавата ще се опита да ги събере. Моя кредит, ако не плащам редовно, става предсрочно изискуем.
  Ако не ги потърсим тези пари, остава съмнението за театър и източване на държавата.

 42. 42 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#22] от "dedoliben":

  Ами дедо, супер просто е - след като не може да ги напчата, ще ги вземе от мене и тебе, и ще ги даде на талантливият господин Василев, и шайката около него, де преди една седмица не знеше, аджеба на кои свързани с него фирми е раздала кредити !!!!!

 43. 43 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":

  Дорогой,

  за всеки левичарски настроен индивид като тебе, подобна практика на "спасяване" е немислима. Точно това, а не либералния капитализъм се практикува в момента по света ! Разликата с БГ е, че там парите директно се печатат, а тук се вземат директно от мене и тебе, което е още по-голямата трагедия. Най-големият цинизъм е, че това увеличава неравенството в света, а вие дори не можете да го проумеете ! В случая "спасихме" едни свръх богати хора, които ни се подиграват в момента.

 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Очаквам с нетърпение условията по всички депозити и кредити в КТБ да се предоговорят, което е неминуемо.

  Ще настане такъв рев и писък....кеф кеф кеф.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "therainmaker":

  Няма как да стане, защото при сключване на договора (клиент сключва договор за спестовен влог в банката) съществуаа Информационна Асиметрия!

  Демек, информацията за реалното състояние на банката не е известна на нормалния, обикновения спестител!

  Един договор е акт на взаимно доверие и е доброволен!

  Това не значи обаче, че цялата отговорност носи спестителя!

  На Пазара има различни интереси -

  Тези на спестителя и тези на банката.

  Държавата, т.е. в дадения случай, Регулаторът, БНБ е отговорна за изглаждане на интересите м/у спестителя и банката.

  Затова няма как спестителя да обере пешкира -

  Затова Държавата е длъжна да го обезпечи!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Понеже парите в ББР са наши - на дакъкоплатеца и суверена, тоест на всеки един от нас, искам да попитам само 1 въпрос:

  Как ще бъдат върнати и какви са гаранциите за това ?

 47. 47 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#13] от "peni_nikol.53.":

  Кои са тези комунисти да отида да ги почерпя? Всички умни тикви с депозити и кредити при невероятни условия които сега реват как комунистите били съсипали тази прекрасна банка....даааааааа бе

  Айде отивайте да бършете сополи и да се радваме че путлерастите с назначения рубладжия Дянков не приватизираха едно 30% от икономиката, че тогава щеше наистина да стане страшно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#43] от "Индиана":

  Либертарианецо,

  Обяснил съм го в коментар 45.

  Информационна Асиметрия е научното понятие и един от уроците от 2008-2009 година.

  Следим да видим дали Държавата спаси богатите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#43] от "Индиана":

  Либертарианецо,

  Напротив!

  Аз съм за Пазарна Икономика повече от тебе.

  Докато за тебе и останалите анархокапиталисти пазарната икономика се базирана на мошенгийство, забогатяване на гърба на другия чрез информационна асиметрия и лъжци ви практики, то аз съм за чистата форма на Пазарна Икономика -

  В която на всички участници стои еднаква информация и Държавата пази интересите на всички участници на пазара!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#46] от "tolex":

  Ами от кредитния портфейл на банката. Искров си го каза още онзи ден, че който има кредити, ще трябва да продължи да си ги обслужва, иначе съдия-изпълнител...

 51. 51 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Държавата национализира КТБ - честита придобивка на данъкоплатците, щото друга държава няма.

 52. 52
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 53. 53 Профил на cvetang
  cvetang
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абе един младеж купи целия Кремиковци, та 2 гнили ябълки ли няма да купят ?

 54. 54 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#50] от "dragond":

  ОСНОВНАТА причина за състоянието на КТБ са кредитите към Пеевски § Доган, както и към дружествата "пощенски кутии", които са собственост на Цветан Василев.

  Затова, дали наистина вярваш, че тези кредити ще продължат да се обслужват, за да може ББР да си възстанови ресурса за рекапитализирането ?!?!

  Именно факта, че Пеевски спря да си плаща редовно задълженията доведе до тук банката! Става въпрос за перо от 130 млн евра!. Това съсипа банката, а не кредитите към всички други други кредитополучатели.

  Така, че дори всички други да са изрядни, дали те ще платят "лошите" 130 милки евраци ? А ?

  Поне като пишеш отговори, чети преди това и се поинтересувай!

 55. 55 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Няма да допуснем гражданите да изгубят и 1 лев от КТБ, заяви Бобева - 21 юни

  за селяните обаче нищо не казва...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 56. 56 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "toffeetwr":

  Умно и на място!
  +++

 57. 57 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Беше ясно, че Василев като падне ще завлече държавни предприятия. И че всички ние ще платим да ги рекапилизираме. В това отношение е по-добре, че фалира сега, а не след още 3 години. Но ако някой си прави планове да не връща кредити за Булгартабак си е направил много, много, много криво плана (Доган посредством Пеевски).

  От определена гледна точка Василев беше много по-опасен от Пеевски в опитите си да изкупи всичко в българската икономика и да стане прекалено голям за да фалира. С нашите пари. Ако беше успял щеше да спечели само той (и неговите приятели). Ако се провали (както стана) - губи цял народ (който ще плаща за рекапитализиране на държавните предприятия)...
  А с Пеевски ще се оправим - той и без това вече не смее да излиза по светло... Той в момента само мобилизира и сплотява мислещите и нормалните в нашата страна. По странен начин Пеевски с неприятния му вид и начин на "успех в живота" ще е полезен още 1-2 години за да кристализира гражданското общество. Гражданско общество за чието осъзнаване и консолидиране той и Доган така мило спомогнаха посредством номинацията му за ДАНС (вечни благодарности на Доган за това между другото)...

  ПС. Поне троловете на Василев по форумите ще си вземат почивка за известно време....

 58. 58 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "tolex":

  Не е въпрос в какво вярваме или не, а какво в действителност ще стане. Самият факт, че банката не беше допуснато да фалира и по този начин избави от мъките кредитополучателите (съответно загроби депозитарите), е ясен сигнал, че кредитите ще се връщат. Банката си остава жив стопански субект и ще продължи да съществува, а с това и задълженията към нея.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "gwa59354694":

  Много съм любопитен, ти къде я видя?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#58] от "dragond":
  "Какво в действителност ще стане" - ще разберем, след като е вече късно!
  "Ясните сигнали" са за наивниците, алтруисти.
  Особенно в света на надлъгването.

 62. 62 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Долу Орешарски,Искров и Цацаров!

 63. 63 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#60] от "socialen":

  А пък аз съм любопитен, как е възможно хора като теб да са толкова незаинтересовани да мислят логически и да наблюдават света без призмата на провалената си идеология.

 64. 64 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#34] от "socialen":

  Е не я ли виждаш невидимата ръка на пазара. Това е нагледна илюстрация как действа. Може би и еволюцията ще отречеш... силния оцелява. Това е невидимата ръка на пазара.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 65. 65 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ОК, може и да се размине банковата криза. Да видим дали ще има паника към други несвързани с КТБ банки в следващите една-две седмици...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 516 Весело

  Русия няма да прости тази издънка на лобито което е финансирала.Оказа се ,че Америка все пак държи на нас и не позволи 20 % от икономиката ни да попадне в руско- ченгеджийски ръце,какъвто беше замисъла.Ще има трупове това е ясно! Купете си билети за първия ред.

 67. 67 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#58] от "dragond":
  Пич, ако си чувал за кредитен мултипликатор, ще ти е малко по-ясно. Особенно в комбинация с много високата вътреша задлъжнялост между фирми и лица

  Накратко казано, именно кредитният мултипликатор може да "бутне" следващата плочка от доминото. А тя по-следващата, а тя по-след.....
  ДАНО да не се случи!

  Отговорът е в това, че блокираните ресурси в тези 2 банки ще доведат до мултипликационен ефект за другите. Например - ако имаш кредит в трета банка, на който падежът му е преди 21 Юли, а твоите пари са само в КТБ, какво правим ?!? Другата банка не я интересуват форсмажори при конкуренцията, защото длъжникът си ти, а не те.

  Именно затова БНБ се усетиха и намалиха карантинният период на 1 месец от първоначалните 3 мес. Защото всеки необслужван кредит за 30 дни отива в графа "лоши". А 3-те месеца може да повлекът плочките от доминото.

 68. 68 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1541 Весело

  [quote#5:"vigilo_confido"]Значи bailout ще има все пак. Да видим сега дали ще се търси отговорност от някой или само ще платим сметката.[/quote]
  Ще плащаме като попове нали видя ко казаха. БНБ и държавата щели да плащат. С чии пари???!!! По комунистически с чужда пита помен. Сопола добре го е намислил:
  Мустака снася парите на преуспелия млад мъж на 33, оня спира да плаща, БНБ прави бейлаут и...
  Бития бит е_ания е_ан. И вълкът сит и агнето в кошарата. Нали си му е бащиния прави си кот си иска

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 69. 69 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Въпросът е дали ще има достатъчно пари след като отворят двете банки за да посрещнат първоначалния очаквания голям натиск за теглене на пари. Ако има заявки за няколко милярда какво става!

 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#6:"dragond"]От прословутата Бурканбанк до пари със стойността на носни кърпички, стъпката не е голяма...[/quote]
  Ако е в левчета ДА но ако... Спирам за да не всявам паника

  Иначе от първи впечатления решението на БНБ е правилно. Увеличаването на капитала по описаният начин означава, че всъщност КТБ става държавна банка а такава е значително по-трудно да бъде срутена. Значително по-добро от допускането на ВТБ.

  Ако след оздравяване КТБ бъде продадена на стабилна външна банка например Deutche Bank направо ще им ръкопляскам на БНБ. Но именно банка не фонд който може да се измъкне по всяко време. Добро е и решението за ВЪНШЕН одитор, дано да я някой качествен и честен. Фиксирането на твърд срок за отваряне също успокоява обстановката.

  Засега добре. Остава някой да облече раираната пижама ама май че се размечтах

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#69:"petianp"]Въпросът е дали ще има достатъчно пари след като отворят двете банки за да посрещнат първоначалния очаквания голям натиск за теглене на пари. Ако има заявки за няколко милярда какво става![/quote]
  Има начини, например начални лимити с твърд график за увеличаването им. Варианти много. При всички случаи ще има отлив на вложения но голяма част от тях ще отидат по другите банки така че нещата остават същите.

  МНОГО ще помогне за успокояване на обстановката обявяване на намерение за продажба и съобщение за започване на преговори със списък от стабилни западни банки. Едва ли някой ще си изтегли парите от Deutche Bank. Но за свръхлихвите на КТБ да забравят, те са далеч в миналото. Ако са средните пазарни пак добре.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#65:"fortunes"]Да видим дали ще има паника към други несвързани с КТБ банки в следващите една-две седмици...[/quote]
  Не го вярвам. Повечето от тях са свързани със стабилни западни банки, могат да поемат всякакъв паричен поток, твърде дребен е нашият мащаб за тях. Имам предвид няколко съмнителни но те не са разшифровани засега от широката публика, липсва скандала който да запусне паниката.

  По-скоро рисковете са в общото състояние на икономиката, ако почне да се срутва например енергетиката става страшно. Според мен ще крепят положението до изборите а след тях горко на този който ще е на власт.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fred":
  Нека бъдем сериозни - 38 милрд. лева депозити и искане за теглене например на 25% от тези пари. Какво мислиш - става въпрос за 10 миляр. лева. От друга страна тези депозити не са пари в кеш, банките са кредитирали домакинства и бизнеси.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#73] от "petianp":

  Казах какво липсва при останалите банки, скандала. Аз например в петък следобед изтеглих 2000лв от ДСК, клона им е под носа ми. Пред банкомата никой в салона общо 4 души, персонала скучае по гишетата.

  Действията на БНБ точно това целят, да не допуснат започването на лавината и мисля че добре са преценили обстановката. Ако почнат в близката седмица да плащат заплатите и пенсиите през КТБ а след 2 седмици достъп до суми от влоговете примерно 1000 лв месечно с перспектива за постепенно отпадане на лимита няма да има лавина.

  Не забравяй, че имаме в БГ доста западни банки и то от различни държави, влоговете са разпределени равномерно по тях. Суми от порядъка на 300-400 милиона евро са нищо за тяхната банка майка.

  Много по-лошо е ако икономиката тръгне надолу и почнат да гърмят мините. А такива има много. Ето един много точен анализ на ставащото, почти 1:1 повтаря това което писах преди 1 час в Капитал. Аз естествено не съм на нивото на Илиян Василев но основните тенденции съм ги хванал.

  http://idvassilev.blogspot.com/2014/05/blog-post_30.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Весело

  В случая национализацията на КТБ има само една положителна страна и тя е, че "ще се отпише капитала на акционерите на банковата група, като правата им ще бъдат отнети". Освен Бромак и оманските другари, дървото ще трябва да изядат и съветските дрогари от ВТБ, което слага още една тапа на трубата "Южен поток". Напразно те назначиха Симеонча Дянков в надзора на ВТБ, напразно.

 76. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Отделен въпрос е каква ликвидност може да влее Насърчителна банка, която както виждаме, има по-скромни активи от КТБ. Дай Боже БНБ да си прави точната сметка, защото в противен случай експлозията ще бъде опустошителна.

 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#10:"нуцо"]Спазвайки добрият тон - одобрявам макар и закъснелите действия на БНБ[/quote]
  Ама ти имитираш бат Бойко! Внимавай, той е неподражаем

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#12:"mr.be quick or be dead."]ЦАЦАРОВ, КЪДЕ БЛЕЕШ ?[/quote]
  Съвсем не блее, просто чака новите Опорни точки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#15:"Индиана"]Аз пък единственото, което разбрах, е че партократите ще си получат обратно депозитите с високите лихви,[/quote]
  Хаха, точно така е. Гледах Стоян Александров (Малката Секира) при Люба Кулезич, целият трепери от притеснение и тревога, съвсем нетипично за него. И какво лъсна, и той си държал парите в КТБ. Виждал, че нещата не вървят на добре но все пак си държал парите, тя била банка на държавата и следователно не може да фалира пък и целият мениджмънт там били негови хора. И едва не плачеше в студиото че нямало да има с какво да плати таксите на дъщерите които са студентки в чужбината.

  Сега вече ще се е успокоил, правилно е разчел ходовете на държавата. Ще отиде при Вежди да изпият бутилка уиски по този случай. Ето заради такива трябва да им ударят една яка редукция на влоговете ама прогресивна, повече пари по-малко влог. Да се научат шараните че не трябва да кълват на всяка кукичка защото на нея има червейче.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Май става дума пак за активно мероприятие. За да се убие един олигарх, разлюлява се сериозно банка, че и две и после, продават се! Банките оцеляват, но без олигарха! Все си мислех, че за да се "самосъздадеш", трябва да си умен и комбинативен! Оказва се, че не е така! Трябва да направиш така, че да имаш "златна акция" в политиката и тогава... Кеф ти пилитик, кеф ти бизнесмен, кеф ти олигарх!

  goblenka
 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Редакторите да се поинтересуват може ли Фондът за гарантиране на влоговете в банките да придобива дялови участия както пише в текста по-горе, защото ми се струва, че по закон този фонд може да инвестира само в ДЦК, краткосрочни депозити в търговски банки и депозити в БНБ.

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#24:"2.5"]Александров беше по-рафикалният, като смяташе, че утре правителствототрябва да излезе в оставка.[/quote]
  Да, ама не знаеше че държавата ще изкупува КТБ. Сега вероятно мисли обратното, че това мъдро правителство още дълго трябва да управлява държавата. И като начало да вкара средствата на всички, абсолютно всички държавни фирми, кметства, училища, пенсионни фондове, армия, полиция... всичко в КТБ. И след това да я подари на ВТБ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#30:"andreibg"]На мен не ми става ясно от подобните постинги обаче, как точно купувача (а вече е ясно че няма купувач) ще придобие собственост върху АЕЦ, БЕХ и т.н държавни дружества?
  Все пак те имат някакви пари (не кредит) в банката, нали така?[/quote]
  Обикновено фирмите имат много повече кредити в една банка отколкото влогове. Ако беше обратното те просто щяха да обслужват дейността си със собствените средства вместо да плащат лихви по кредитите.

  На практика в банката те имат не влогове а текущи сметки за разплащанията като плащат такси за обслужването естествено. Ако тези стратегически фирми се докарат до фалит /а такива усилия упорито се правят/ те няма да могат да обслужват кредита си и банката автоматично става собственост на залога, т.е. собствеността. След това въпрос на вътрешна процедура е на кого да я продаде и за колко.

  А вместо "няма купувач" правилното е да се каже "ЗАСЕГА няма купувач". Гарантирам ти, че КТБ ще бъде продадена, не е в политиката на държавата да има собствени банки. И тогава ще бъде крайно интересно НА КОГО ще бъде продадена. Ако бъде продадена на стабилна западна банка /не фонд/ приемам, че БНБ е действала с искреното намерение да спаси банката и оздрави банковата система. Ако тя отиде във ВТБ или съмнителен офшорен фонд окончателно ще стане ясно, че имаме поредното активно мероприятие при това с ясен руски привкус.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Бързаш...

  Първо "костинбродската" прокуратура има да решава дали да открие досъдебно производство срещу тези (медии),
  които я набедиха или подлъгаха да разследва план за убийство
  срещу самосъздадения бизнесмен Пеевски,
  поръчан от самосъздадения банкер Цветанов,
  след което я убедиха, че такъв план няма.

  До коментар [#37] от "socialen":
  До коментар [#12] от "mr.be quick or be dead.":

  Бързаш!

  Първо се прави одит. Когато резултатите от одита са на масата, тогава регулаторът решава съвместно със съответните органи, в случае прокуратурата, дали до открие досъдебно производство.

 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#43:"Индиана"]В случая "спасихме" едни свръх богати хора, които ни се подиграват в момента.[/quote]
  Тактиката на терориста, вземаш заложници и заплашваш че ще ги убиеш ако не ти дадат желаното. Така и в нашият случай с редовите спестители. Много лошо поведение е да се изпълняват желанията на терористи защото така само се увеличава апетита на следващите. В такива случаи се пращат спецчастите и снайперисти да решат проблема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#62:"vilian"]Долу Орешарски,Искров и Цацаров![/quote]
  Редът е обратният, спомни си само коя беше главната фигура която за една година 2 пъти запали държавата. И БНБ въпреки че стои в сянка има огромна роля за станалото, тя е институцията която да следи за състоянието на банките. Кризите се предовратяват а не да се лекуват когато вече са станали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "gwa59354694":

  То пък щото твоята не ме провали 2008-2009 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "zuk_trombon":

  Само дето не е толкова просто.

  130 мио лева лош кредит не е причина.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 89. 89 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#70] от "Fred":
  [quote#70:"Fred"]Ако след оздравяване КТБ бъде продадена на стабилна външна банка например Deutche Bank направо ще им ръкопляскам на БНБ.[/quote]

  Дойче банк беше сред най-големите инвеститори в американските "junk" облигации и беше спасена от фалит с трилиони от ЕЦБ и държавата.

 90. 90 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#64] от "economic hitman":

  Демек, лява ръка, десен джоб.

  Аз си знаех, че Невидимата Ръка на Пазара е мошенгийство.

  Нали се оказах прав?!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Любопитно

  Съсобствениците (shareholders, "инвеститори"
  законов трябва да имат _ограничена_ регулативна функция.

  Затова банката, корпорация или търговско дружество е юридическо лице - за да се изолират един вид права и отговорности от друг вид, интереси на собственици - (от) интереси на управление (management).

  Затова лицата собственици на корпорация законово не могат
  да се месят (много) в управлението на корпорацията.

  Така е за защита на тяхната (друга) собственост,
  корпоративна или не, но също - за защита на правата и интереси на други лица в отношения с корпорацията (в случая, в частност, на обикновените банкови вложители).

  Обратна страна на "медала" е, че законово акционерите са ограничено активни по въпроси за управление на корпорацията.

  Нещо повече, акционерите "инвеститори" би трябвало да носят
  главния риск от невъзвращаемост (както и управителите),
  ако предприятието фалира.

  Само че при нашисткото пост тоталитарно комунистическо "бизнесменизиране" и банкиране няма корпорации,
  а търговски "дружества". Няма shareholders, върху които
  _реципрочно_ е "дялово разпределен" търговският риск,
  а има "акционери". Има "активни мероприятия" и терминологична и пр. "дружеска" мъгла.

  Прочети Целия пост 38 от therainmaker:

  ИСКАМ КРЕДИТОРИТЕ ДА ПОЕМАТ ЗАГУБИ (ВИЖ ПО-ДОЛУ), А НЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

  ДИРЕКТИВА 2014/59/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  Член 34

  Основни принципи, уреждащи преструктурирането
  ...

  До коментар [#35] от "socialen":
  До коментар [#20] от "xefgo":

  Акционерите имат регулативна функция и са съсобственици - акционери!

 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#64] от "economic hitman":

  Един вид социален Дарвинизъм!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#89] от "svoboden":

  За съжаление днешно време няма нещо наистина гарантирано като институция и сме принудени да избираме по-малкото зло. Разказвах на приятели че 1996г беше лесно, обърнах всичко в долари и готово. Дори добре си живеех при този висок курс, обменя $1-2 за деня и си харча, другите пребледнели аз с пари в джоба.

  Днешно време няма нещо стабилно бързоликвидно на което да заложиш, всичко се клати. Така че ще избираме между многото злини най-малката. И аз като Стоян Александров разчитам че немците няма да оставят банката си да фалира

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#84] от "dnevnikar":

  Пак го обръщаш на политика.

  Първо изчакай резултатите от одита.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#84] от "dnevnikar":

  Каква ще ти е версията ако се окаже, недай Боже, и други банки да имат ликвидитетни проблеми?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  уточнение

  Не законово "трябва" (като пожелание),
  а законово имат ограничени регулативни функции.
  По закон са с ограничени регулативни функции.

  Разбира се нещата се "размиват", когато (както е често)
  служители на фирма, особено в управлението, притежават акции
  във фирмата (дял в собствеността).

  "Съсобствениците (shareholders, "инвеститори"
  законов трябва да имат _ограничена_ регулативна функция.

  Затова банката, корпорация или търговско дружество е юридическо лице - за да се изолират един вид права и отговорности от друг вид, интереси на собственици - (от) интереси на управление (management)."

  ...

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Любопитно

  Ти раздуваш балони, тролчик,
  от ултра "социални" - до ултра "капиталистически".

  Терминологията е важна, а е мъгла...

  Одит? От ЕС и НАТО - на милиционерската банкерска система?

  Кога?

  До коментар [#94] от "socialen":
  До коментар [#84] от "dnevnikar":

  Пак го обръщаш на политика.

  Първо изчакай резултатите от одита.

 98. 98 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#34:"socialen"]Хайде стига с тази Невидима Ръка на Пазара, либертарианецо.

  Не виждаш ли, че никой никъде никога не я е виждал. [/quote]
  -Вярата,фанатична по своята същност, в „невидимата ръка на пазара” се родее с религиозните убеждения.Тази вяра в пазара е,каквато е в представите на християните Бога-той е всемогъщ,всесилен и справедлив.Или,още по-категорично, както е в представите на мюсюлманите Аллах- Невидима Сила,но управляваща всичко видимо на света и в живота на хората.

 99. 99 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти"

  И как ще стане това Искров? Парите от фонда за гарантиране на влоговете е към 1,8 млрд, задълженията на банката са много повече ... И какво правите, посягате на Сребърния фонд? Правителството взема нови външни заеми? Кой ще плаща после - всички ние! И всичко това при условие, че има акционери готови да налеят пари в банката. Як заговор сте спретнали, интересно кой стои зад него...

 100. 100 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Добре. Държавата спасява КТБ. Оздравява я. Игнорира акционерите. Арабите от оманския фонд включително. Какво следва после? Обичайната, дори задължителна в някаква степен процедура е приватизация. И на кого ще я продаде? Там е въпросът. Това ще се види. Но заявен купувач вече има. Руската ВТБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK