Министерството на икономиката спря 96 млн. лв. по европроект за модернизация на предприятията (видео)

Главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева

© Юлия Лазарова

Главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели МилушеваСъс съжаление, но с ясна отговорност заявявам категорично, че договорите по проекта за "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" няма да бъдат подписани от мен като ръководител на договарящия орган.


Това заяви на извънредната пресконференция в Министерство на икономиката и енергетиката главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева.


Става дума за общо малко над 96 милиона лева. Средствата няма да бъда загубени, въпреки изключително кратките срокове, като в рамките на следващата седмица те ще бъдат разпределени в резервни проекти - най-вече по програмите "Енергийна ефективност" и "Развитие на иновациите", обясни Милушева.
По думите й мотивите за спиране на проектите са постъпилите безпрецедентно многото жалби и сигнали към управляващия орган след публикуването на решението от 23 май за одобрение на доклада на оценителна комисия.


На 30 юни 2014 година 142 фирми е трябвало да сключат договори за получаване на средства по ОП "Конкурентоспособност", които да бъдат използвани за закупуване на модерна техника и оборудване, но заради наличието на над 100 жалби, включително и сигнали, стигнали до ДАНС и прокуратурата, Ели Милушева отменя своето предишно решение като ръководител на управляващия орган на програмата и договори няма да има.


"Жалбите и сигналите продължават да се трупат и до днес", посочи тя и добави, че в доклада от повторната проверка на всички жалби и сигнали се посочва, че нарушенията се отнасят най-вече до: нарушение на принципа на равнопоставеност; нарушение на вътрешните правила, които водят до промяна в класирането. Най-сериозните нарушения, стигнали до прокуратурата, са свързани с обаждания от страна на оценителната комисия към някои от фирмите. "Този сигнал е получен от консултанти по проектите и е потвърден от ДАНС", обясни Милушева. 


"От тук нататък решението за отмяна беше най-трудното в моята кариера до сега", каза тя. 


"От една страна имаме списък с одобрение за финансиране на фирми, не всички от които са играли нечестно и спрямо които отмяната на решението не е справедливо. Имаме и краен срок за сключване на договорите - 30 юни 2014 г., след който никакви проекти по оперативната програма не могат да бъдат сключени и средствата след него се губят автоматично. От друга страна имаме доказателство за нарушения и реален риск от финансови корекции при проверката, риск от спиране на програмата и забавяне на акредитацията за следващия програмен период, който риск никой не може да си позволи", допълни Ели Милушева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK