РИА "Новости": Руската банка ВТБ няма да спасява КТБ

РИА "Новости": Руската банка ВТБ няма да спасява КТБ

© Пресслужба на ОАО Банк ВТБРуската банкова група ВТБ не планира да участва в увечилаването на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА "Новости".


Агенцията се позовава на източник от ВТБ, който обяснява, че акциите на КТБ, контролирани от руската група, не надхвърлят по стойност 10 млн. евро и цялата сума е хеджирана. "Не се каним да спасяваме банката е да участваме в увеличаването на капитала й", казва източникът на РИА "Новости".


От ВТБ Капитал - инвестиционното дружество на ВТБ, което придоби малко под 10% от акциите на КТБ, първоначалнто не коментираха ситуацията около българската банка.
Пред "Файненшъл таймс" Атанас Бостанджиев, ръководител на международния бизнес на ВТБ Капитал обяснява, че ВТБ не участва в ръководството на КТБ и "в момента няма планове да й предоставя доплънително капитал или ликвидност". Московското делово издание "Ведомости" (изданието е съвместен продукт на Financial Times и Wallstreet Journal)посочва, че руснаците са купили дела си в КТБ срещу 29.7 млн. евро от инвестиционната компания Dewa International Ltd. Споразумението между Dewa International и ВТБ Капитал предвиждало тригодишни put- и call-опции.


Преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България" държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, каза в понеделник финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра си. Позицията му, че държавата ще се намеси, само ако те не помогнат, се различава от тази на БНБ. В неделя от централната банка съобщиха, че държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях.


Засега не е ясно решението на другия голям акционер -  суверенният фонд на Султаната на Оман, който чрез Bulgarian Acquisition Company държи 30.35% от капитала на поставената под надзора на БНБ банка.


Представители на фонда са поискали среща с БНБ в по случая с Корпоративна търговска банка, съобщи в ефира на "Нова телевизия" сутринта бившият банкер и преподавател в УНСС Стоян Александров. Според него този фонд може да предложи подкрепата си за банката и така тя да започне да функционира по-скоро от очакваното.


Още не е ясно колко от депозитите в банката са били изтеглени, както и с колко трябва да се увеличи капиталът на КТБ, коментира днес "Ройтерс". Агенцията припомня, че по данни към края на март банката е отпуснала кредити за близо 5 млрд. лева и има капитал о 622 млн. лева, без да се смята "Креди Агрикол България", която придоби по-рано този месец.


"Ройтерс" обяснява, че при положение, че водещите 10 акционери в КТБ контролират над 90% от банката, което е необичайно висока концентрация. Това е съвсем различна ситуация от тези, в които правителствата са изправени пред проблем, засягащ стотици хиляди дребни акционери, допълва агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK