Заради наводненията реколтата от пшеница ще е с 20% по-ниска

Заради наводненията реколтата от пшеница ще е с 20% по-ниска

© Анелия НиколоваЗасегнатите от наводненията площи с пшеница са нараснали на 357 хиляди декара към понеделник, съобщи в сутрешния блок на Би Ти Ви земеделският министър Димитър Греков. Той уточни, че това не означава, че всички те са "под вода" и напълно загубени.


"Голяма част от продукцията е полегнала. Това не означава, че от нея няма да се получи добив. За съжаление обаче нараснал е и процентът на пропадналите изцяло площи. Те са вече около 59 хиляди декара, сто процента са пропаднали. Точно от тях няма да се получи никаква продукция", допълни министърът.


Тази ситуация предполага, че добивът от хлебно зърно ще е с около 20 на сто по-нисък от очакваните 4.5-5 млн. тона.
По този повод в момента в Министерството на земеделието извънредно заседава Консултативният съвет по зърното.


За радост няма такива райони, където да е унищожена около 80-85 процента от продукцията, посочи министърът.


Според него полегналите класове не означават непременно лошо качество на зърното, което ще прибере от тях, но прибирането на реколтата при тях ще струва по-скъпо и ще трае по-дълго от предвиденото.


Тази ситуация не означава, че ще ядем хляб с по-лошо качество, застрахова се Греков. Той призова тези, които купуват пшеница за нуждите на хлебопроизводството, да подберат и да вземат тази пшеница, която е хубава, а не да бъде изнесена навън.


Министърът призова стопаните да представят щетите пред областните земеделски служби. От думите му се разбра, че ще получат компенсация тези от тях, чиито площи са напълно пропаднали - с 80% от направените разходи.


Скоро предстои изплащането на такива обезщетения за заявените пропаднали площи към 1 септември миналата година в размер на 4.3 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK