Земеделският министър успокои, че зърнена криза няма да има

Земеделският министър успокои, че зърнена криза няма да има

© Анелия НиколоваНяма да има зърнена криза, качеството на пшеницата е добро - това обобщение направи министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред журналисти след днешното заседание на Консултативния съвет по зърното, цитиран от БТА. По думите на министъра ще има добра реколта и очакванията са за добри добиви от около 4.7 млн. тона за страната.


Тази сутрин пред Би Ти Ви той каза, че в резултат на наводненията реколтата ще е с около 20 на сто по-ниска от прогнозираната, която преди това е било 4.5-5 млн. тона за хлебното зърно, което означава с 1 млн. тона по-малко. 


Засегнатите площи от наводненията, градушките и вятъра са 357 хил. декара. Най-засегнатите райони са Враца, Видин и Монтана, със средно от около 40 хил. декара, информира Греков. По-малко засегнати са площите в Добрич - около 30 хил. декара, и Варна - около 20 хил. декара.
До този момент пропадналите напълно площи са малко над 59 хил. декара. В тях не влизат само пшеница, рапица, слънчоглед и ечемик, но и зеленчуковите, овощните насаждения и лозята, уточни министърът. Той каза, че точният размер на щетите ще бъде ясен в края на август. МЗХ е предвидило 80 процента обезщетения за стопаните с напълно пропаднали площи.


Със заповед на министър Греков ще започне изплащането на 4.3 млн. лв. за щетите от миналата година. Неизразходваните от тях пари ще се разпределят за засегнатите тази година площи. Ще има и допълнителни средства, но те ще станат ясни след 1 септември т. г.


Жътвата, която е започнала, в момента е затруднена заради полегналата пшеница, каза министър Греков. Той уточни, че в Добрич, Варна, Плевен и Ямбол полегналите площи са около 80 процента. В останалите райони полягането на посевите е около 40 процента.


Според председателя на Консултативния съвет Мариана Кукушева съвременната техника гарантира 100-процентово прибиране на реколтата. Единствената заплаха, която в момента съществува, е да не започнат отново обилни валежи, които да попречат полегналата пшеница да покълне, посочи Кукушева.


При тези обстоятелства няма опасност от поскъпване на хляба, нито от това да бъде влошено качеството му, каза тя. Зърното от български сортове пшеница с добри хлебопекарни качества ще остане в България и няма да бъде изнасяно. Така че хлябът, който ще ядем, ще е хубав, обобщи председателят, като не стана известно откъде идва увереността й какво ще бъде изнасяно и какво ще остане за вътрешния пазар.


Ангел Вукодинов, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България, потвърди, че място за паника няма. "Надяваме се на добро време в близките дни, за да може да приберем иначе доброто заложено качество", посочи той.


Браншовиците единодушно одобриха действията на министерството за борбата с градушките.


Единственият риск е за джоба на земеделците. Ще имаме висока себестойност, малко по-ниски добиви и малко по-ниски цени, обобщи Вукодинов. Той изрази и надежда да няма картелни споразумения, които допълнително да смъкнат цените на зърното. Очакванията са изкупните цени да започнат от около 280 лв. за тон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK