Започва пласирането на новия външен дълг

Започва пласирането на новия външен дълг

© Анелия НиколоваПласирането на новия външен дълг за 1.5 млрд. евро може да започне утре, четвъртък, съобщава "Капитал daily" по информация на свои източници. Утре сутрин се очаква да приключи и роуд шоуто, при което от понеделник насам започна представянето на емисията  пред инвеститори в основни европейски столици.


Очаква се до обяд инвеститорите да подават заявките си за количеството, което искат да купят.


По предварителна информация дългът ще бъде издаден под формата на 10-годишни облигации с падеж през 2024 г., а очакваната от пазара доходност - малко над 3 на сто. Това е на практика цената, която държавата ще плати на инвеститорите.
По информация на Ройтерс първоначално се е предвиждало да се пуснат два транша за 15-годишни облигации, а част от дълга да е с няколко по-краткосрочни. Пазарни участници коментират, че решението се базира на нежеланието на инвеститори да поемат по-дъгосрочен дълг. Вероятните причини за това са пониженият на 13 юни кредитен рейтинг на страната до най-ниското инвестиционно ниво и ситуацията около КТБ.


С набраната сума трябва да се плати падежиращият през януари стар дълг за 1.086 млрд. долара и да се покрие предвидения в бюджета за тази година дефицит за 1.5 млрд. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK