"Южен поток" не нарушава законите на ЕС, е отговорът на кабинета до Брюксел (допълнена)

Позицията на България правителството е разгледало на 23 юни, понеделник. След днешното редовно заседание за това решение не беше съобщено до вечерта.

© Анелия Николова

Позицията на България правителството е разгледало на 23 юни, понеделник. След днешното редовно заседание за това решение не беше съобщено до вечерта.България вече е готова с отговора си до Европейската комисия по започналата наказателна процедура заради нарушения, свързани с проекта "Южен поток". В изпратеното до Брюксел писмо на практика се заключава, че при структурирането на проекта няма нарушение на законодателството на Европейския съюз.


Позицията на България е била разгледана на 23 юни, пише в съобщението на правителствената информационна служба. Това ще е и отговорът, който ще получи Брюксел на поставените въпроси.


Със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на "Южен поток България" АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията, се посочва в позицията на правителството.
Създаването на дружеството с решение на правителството през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство, се казва още в позицията.


По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи, се посочва още в текста.


В официалното уведомително писмо от 3 юни 2014 г., с което е стартирана процедурата по нарушение, ЕК повдига три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС, припомнят от Министерски съвет. Това са: определянето на "Южен поток България" АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта, и възложени от "Южен поток България" обществени поръчки.


Официалното уведомително писмо е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по очертаните въпроси, напомнят от Министерски съвет.


Руски медии светкавично разпространиха новината. "България обяви проекта "Южен поток" за законен в писмо до Брюксел, съобщава Радио "Ехото на Москва".


Заради проекта парламентът одобри, засега на първо четене, промени в Закона за енергетиката, с които беше въведено определение за "морски газопровод". То на практика изважда проекта от обхвата на Третия енергиен пакет за диферсификация на газовите доставки към Европа.


Друга причина за започнатата от Брюксел процедура стана непрозрачният начин, по който беше избран изпълнител на проекта на българска територия. Това не стана по Закона за обществените поръчки. В избрания строител - консорциума "Стройтрансгаз" влиза руската "Стройтрансгаз" с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). 


Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на "Форбс" и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.


След обявената наказателна процедура сигналите от управляващите бяха съсредоточени около тезата, че "Южен поток" не е български проект, че страната няма намерение да нарушава правилата в Европейския съюз, а премиерът Пламен Орешарски обяви, че се спират дейностите по проекта до изясняване на казуса с ЕС. Репортерски проверки показаха, че се работи по проекта у нас. Не беше даден еднозначен отговор на въпроса подписан ли е договор за изпълнението на проекта. Разбра се обаче, че има договори с фирми-подизпълнители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK