От догодина болничните ще се представят в НОИ само по имейл

От догодина болничните ще се представят в НОИ само по имейл

© Георги КожухаровОт 1 януари 2015 г. лекарите вече няма да издават хартиени болнични, които да се представят пред работодателя и от там пред Националния осигурителен институт за обезщетение. Вместо това лекарите ще пращата директно по имейл документа в НОИ, а на пациента ще дават нещо като извинителна бележка за пред работодателя, или също ще я пращат по електронната поща до него. 


Такава наредба е одобрил на вчерашното си заседание Надзорния съвет на НОИ, пише "24 часа". Пред вестника управителят на института Бисер Петков коментира, че новата процедура би трябвало да ускори срока за изплащане на парите на хората в болнични. 


В момента срокът за обработка на болничния лист и изплащането на обезщетението е 15 дни от подаването му в осигурителния институт. Целият процес обаче е по-дълъг, защото първо служителят трябва да занесе документа на работодателя си, който да отиде до НОИ да го въведе. След това служител на държавната институция въвежда на ръка данните в системата и едва тогава се нарежда плащане към болния.
С електронната система всички тези стъпки ще бъдат прескочени, но все още не е разчетено колко време ще отнема обработката на документите по новия метод. 


Наредбата предстои да бъде одобрена и от Министерски съвет. За лекарите, които нямат компютър или интернет по нея са предвидени 6 месеца толеранс след въвеждането на новото правило, за да се оборудват. Междувременно ще продължат да издават хартиени болнични, които обаче няма да са официални документи както допреди 1 януари. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK