След БНП и други банки като "УниКредит" и "Дойче банк" са застрашени от тежки глоби

След БНП и други банки като "УниКредит" и "Дойче банк" са застрашени от тежки глоби

© ReutersСлед като тази седмица американските власти наложиха рекордна глоба на най-голямата френска банка "БНП Париба" (BNP Paribas) за нарушаване на икономическите санкции срещу определени страни, и други европейски банки като "Креди Агрикол" (Credit Agricole), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "УниКредит" (UniCredit) могат да попаднат под ударите на американското правосъдие, пише агенция "Франс прес".


В понеделник стана ясно, че "БНП Париба" се е споразумяла да се признае за виновна в пренебрегване на санкциите за търговия със Судан, Иран и Куба и да плати 8.9 милиарда долара (6.4 милиарда евро) глоба. Това предизвика спекулации, че и други европейски банки могат да бъдат наказани, но не чак толкова тежко.


САЩ са се фокусирали върху разследването на доларовите операции на шепа европейски банки със страни, на които Вашингтон е наложил санкции, като Иран, Судан, Куба, Сирия и Северна Корея. Проверките, започнали през 2009 г., се отнасят до използвана от финансовите институции вратичка в закона, през която са били осъществявани трансакции на милиарди долари към сметки във въпросните страни. Законовият пропуск е затворен през 2008 г.
Разследванията се водят от няколко институции: министерствата на правосъдието и на финансите, Федералния резерв и финансовия департамент на щата Ню Йорк.


"Дойче банк" е заподозряна, че е осъществявала бизнес трансакции с юридически лица в Судан, Иран и Сирия, разкриват източници, запознати със ситуацията. Германската институция съдейства изцяло на американските одитори, като говорителят Михаел Голдън е признал пред "Франс прес", че има шанс банката също да понесе "значителни финансови наказания или други тежки последствия". Анализатори от "Креди Сюис" (Credit Suisse) прогнозират глоба от около 3.3 милиарда долара.


Френската "Сосиете Женерал" (Societe Generale) наскоро започна вътрешно разследване и обяви, че води разговори с американската Агенция за контрол на чуждестранните активи – звеното към финансовото министерство, налагащо икономическите санкции. Конкурентът й "Креди Агрикол" също проверява доларовите си трансакции. И двете френски банки казват, че сътрудничат на американските власти.


Втората по големина германска банка – "Комерцбанк" (Commerzbank) – призна през 2010 г., че доларовите й трансакции към Иран също се разследват от американските органи, но не е оценявала размера на евентуална санкция. Проверява се и дейността на германския филиал на най-голямата италианска банка "УниКредит" в Иран. Италианският кредитор вече е отделил 1.4 милиарда евро за потенциални съдебни разноски.


Заделянето на подобни големи суми за евентуални глоби се налага заради настояването на европейските регулатори, сред които и Европейската централна банка (ЕЦБ), банките да поддържат сериозни капиталови буфери, които да предотвратят нова финансова криза.


Анализаторите на "Креди Сюис" очакват тази година европейските кредитни институции да заделят 39 милиарда долара.


Рекордната глоба срещу "БНП Париба" провокира страхове, че американското правосъдие се цели нарочно в европейските банки – опасения, изказани от френския президент Франсоа Оланд и от самата ЕЦБ. На Стария континент някои са на мнение, че санкциите са прекалени, тъй като европейските банки не нарушават европейските закони.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 434 Неутрално

  М-да, поука - европейските банки може да си позволят да не нарушават европейските закони в... Европа, не и в САЩ!
  НО - както някой тук вече отбеляза преди време - явно банките предпочитат да си плащат "гяволъка", само и само за да останат да оперират в "най-големия производител на петрол"

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Не разбрах къде заприходяват постъпленията тези глоби?

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Част от от споменатите банки бяха притежание на арбските диктатори/Кадафи и семейството му/.Нищо чудно да са нарушавали ембаргото.Да плащат!

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Който иска да работи зад океана, трябва да се съобразява с правилата.

  Глобата не е най-голямата в историята, но забраната за доларови транзакции за период от една година ще щипне сериозно от нефтените и газови клиенти на BNP.

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#2] от "vjacho":

  Глобите отиват в държавния бюджет на САЩ.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#5:"Ф.Нинов"]Глобите отиват в държавния бюджет на САЩ.[/quote]
  Благодаря!

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 651 Весело

  Когато американски гръм санкции удари Русия, как ехото заглъхва в русофилските подлоги

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ето защо Цв. Василев отказа на Пеевски...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 9. 9 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  А,да,ще трябва в най скоро време да си изтегля милионите от Уникредит.Така както играе мечката при комшиите,утре и в тази банка може да заиграе.

 10. 10 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#4:"Lemmy"]Който иска да работи зад океана, трябва да се съобразява с правилата. [/quote]

  ....и иска да работи с щатски долари. Виж, ако сделките бяха в сирийски лири, сомалийски шилинги, корейски вони или руски рублета, проблем нямаше да има. Ама тях дори форумният чугунариат, чакащ края на Америка и долара не ги ще.

 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Весело

  За сега, още им се получава на световните "господари"! Но парите от моята банка немогат да ги пипнат, аз съм в неденоминирани левове! И са доста по малко от милион!!!

 12. 12 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 434 Неутрално  До коментар [#2] от "vjacho":


  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Прочетох, че 2 милиарда от глобата са отишли в опразнения бюджет на Щата. 13. 13 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Част от от споменатите банки бяха притежание на арбските диктатори/Кадафи и семейството му[/quote]
  Всъщност-това парите на Либийската държава, но за по удобно се приписват на Кадафи..

 14. 14 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 434 Неутрално  Америка играе много опасна игра в лицето на Бенджамин Лоуски. Нейната валута притежава " привилегията " да бъде световна резервна валута ... засега. Икономическото превъзходство довело до това вече очевидно залязва. С провеждането на подобни рекетьорски акции срещу чуждите банки Американското правителство прави все по-сигурно и по-сигурно, че в един прекрасен ден светът ще отхвърли Долара като резервна валута и най-вероятно ще възприеме международно договорена " изкуствена " валута. Тогава Американците с изненада ще установят, че паричните и търговските потоци внимателно ще избягват всичко свързано с Долара, Американското законодателство и най - вече с Американската държава.
  Причината огромните чужди банки да са притежатели на Американски лицензи за дейност в Америка, е именно Доларът и неговият статус на световна резервна валута. Веднъж, когато това вече няма да е факт, сигурен съм, че огромната част от чуждите банки сами ще изхвърлят банковите си лицензи за Америка.
  Един ден самите Американци ще съжаляват горчиво за начина, по който сега брутално се възползват от доминиращото си положение в световната икономика. 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#13] от "Irina":

  Всъщност парите , които бяха на българската държава никога не са били собственост на българските граждани, затова се случват и случваха неща, като при Луканов, Виденов, Беров и в по-ново време Станишев, Борисов и Орешарски...

  У нас става въпрос за криминален грабеж с дълговременен характер, докато при Кадафи авоарите се иземат като наказание.

 16. 16 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#14:"genadi."]С провеждането на подобни рекетьорски акции срещу чуждите банки [/quote]

  Информирай се малко преди да пишеш подобни коментари. Най-напред бяха глобени американски банки и най-големите суми са платени от Банк оф Америка, Морган Чейз, Ситигруп и още една по-малка. Общо почти 40 милиарда долара. Американското правителство просто не допуска банките да правят каквото си искат след като бяха преди години зависими от държавни помощи. Същото е и с укриването на данъци. САЩ са единствената държава в света, която е въвела строги правила за своите граждани с банкови сметки в чужбина и е една от малкото държави, където укриване на данъци се наказва с ефективен затвор. Европейците с малки изключения се правят на улави. За България да не говорим въобще, защото няма никакви проблеми да се укриват данъци даже с местните банкови сметки.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK