От началото на годината безработните са намалели с 50 хиляди

От началото на годината безработните са намалели с 50 хиляди

© Анелия НиколоваОт началото на годината регистрираните в бюрата по труда са намалели с 50 хиляди. През юни техният брой е 351 хиляди - с около 16 хиляди по-малко, отколкото през май. Безработицата остава на същото ниво, на което е била и през юни 2013 г. - 10.7%, но е с 0.5 процентни пункта по-ниска, отколкото през май тази година. Това показа статистика на Агенцията по заетостта (АЗ) за първата половина на 2014 г.


Нивото на безработицата според данните на агенцията намалява пет поредни месеца, а спадът от 16 хиляди за последния месец е невиждан от 2004 г. насам. Като постижение от АЗ отчитат и това, че делът на безработните се запазва на миналогодишната си стойност, при положение че тази година заетите на временна позиция, субсидирана от държавата, са с 40 хиляди по-малко.


В същото време постъпилите на работа през юни - малко над 25 хиляди души - са с 2500 по-малко, отколкото наетите през май. Причините за това са по-малкият брой устроени безработни по програми за заетост, както и обичайният за този месец спад в предложенията за работа от работодателите на първичния пазар, поясняват от АЗ. Заедно с това, новорегистрираните безработни за месеца са над 28 хиляди, което е спад от над 6 хиляди спрямо статистиката за същия месец година по-рано.
През юни в бюрата по труда са заявени 15 685 работни места - с 1227 по-малко отколкото през май. Най-много свободни работни места са били заявени от преработващата промишленост (4442 места), от търговията (2454), от хотелиерството и ресторантьорството (1505), от държавното управление (1130), от строителството (910), от административни и спомагателни дейности (769), от финансови и застрахователни дейности (700), от транспорта (664) и от селското, горско и рибно стопанство (682).


В момента в бюрата по труда има 6463 незаети места.


Безработните младежи (до 29 г.) към края на юни представляват 16.7% от всички безработни, или около 58 500 души. Спрямо май броят им е намалял с над 3700, а спрямо юни 2013 г. - с над 10 хиляди.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Ужас! Цели 50 000 ?!
  Представяте ли си, ако се бяха задържали тези 4 години? Щяха да ги докарат до 200 000 както обещаваха!!!
  #Оставка!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Сезонна заетост - 50 000+ обслужващ персонал в туризма, чакащ бакшиш от стистнат западен пенсионер със здравословни проблеми от преклонна възраст - криза е - за 5 евро бакшиш се правиш на клоун.

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 756 Неутрално
 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#3:"hasmokar"]От смърт и глад ли? [/quote]
  А, не бе. Започнали са работа, като IT специалисти с 5000 лева заплата.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Стоян Стоянов shared a link.
  9 hours ago near Prague

  Покрай гюрултиите в Парламента, врявата, неочаквано и внезапно вдигната от "синдикатите" - ни в клин, ни в ръкав в края на мандата на това управление, съвсем тихичко и задкулисно биде заложена поредната бомба за следващото управление.
  След бруталната и скандална смяна на Ренета Инджова от поста Председател на Националния статистически институт в края на април, днес вече берем плодовете от работата на новия, позитановски кадър, оглавил родната статистика. А туй са плодове, дами и господа, пред които и свиленградските дини могат само свенливо да се червят! Че даже и да се пръснат от срам. Както безработните се бяха увеличили с 40 000 преди няколко седмици, днес изведнъж се оказва, че били намалели с 50 000! И това ако не е рекорд, здраве му кажи:

  http://news.ibox.bg/news/id_1103776174

  Освен драстичния спад на родните безработни, "статистиката" отчита и рекорден скок в ръста на строителството за май - с цели 6,2%:

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/08/2339496_stroitelstvoto_raste_s_62_na_sto_prez_mai/

  Данните за рекордния млеконадой, тъкачките - многомашиннички и преизпълнението с ХХ% на петилетния план вероятно ще бъдат изнесени в разгара на предизборната кампания, за да "подпрат" изотзадзе родните социалисти в похода им към просперитета на България!

  Това, че сега мълчаливо се подминават тези "статистически" данни, не е от свян някакъв или скромност излишна, внезапно обзела червените безродници. Идеята е да не се вдига шум, за да не бъдат оборени несъмнено фалшивите числа, а когато новото правителство започне работа, слугинските парцали ще бъдат извадени и гръмко ще бъдат "напомнени" грандиозните успехи на кабинета "Орешарски".

  В тази връзка искам да напомня и още един факт от днес - привидно нямащ нищо общо с темата, но по същество - неотделима част от нея.

  Днес Министерството на правосъдието в Киев поиска забрана на украинската компартия. Няма и половин година след събитията в Украйна и властта, и народа са наясно, че най-голямото зло, което може да ги сполети, е да ги налазят отново комунделите!

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/08/2339640_ministerstvoto_na_pravosudieto_v_kiev_poiska_zabrana/

  А ние сме на път за трети или четвърти път да повторим една и съща грешка - след като комунистическите некадърници са съсипали страната за пореден път, да им позволим да прехвърлят вината си върху новото правителство, да саботират работата му и с лъжи и манипулации отново да се върнат на власт. От нас, нашата памет и нашите усилия зависи да не го позволим.

  Крайно време е партията - наследница на БКП да бъде ЗАБРАНЕНА, имуществото и - конфискувано, а на мястото на партийните централи във всички български градове да бъдат изградени съвременни, модерни и просторни градски нужници, които без съмнение ще са много по-полезни за гражданите и туристите.

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА БСП - само така можем да спасим България от червената чума!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво на правителството. И това при непрекъснати атаки и лъжи към него

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Споко, ей сега през октомври Баце като спечели изборите и ще ги увОлни тези хрантутници и заплатаджии! 50 000 да точат нашите пари! Парите на потребителите и данъкоплатците! Не се наядоха тези комунисто!
  #Оставка!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#6:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Браво на правителството. И това при непрекъснати атаки и лъжи към него [/quote]
  Ей, ей, още сънуваш бе!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Забележителна статистика...безработните намалели с 50 000, ама иначе, ръста на безработица се запазва същият като миналата година...Тия мерки и теглилки, с които ни омайват, дали някога са "проверявани" от стандартизацията, щото ми се струва, че все ни "удрят" в кантара...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1442 Весело

  "безработните са намалели с 50 хиляди"

  До изборите ще ги свалим под санитарния минимум. За европейските работихме със социолозите и не стана. Сега ще работим със статистиците белким се закваси морето.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9620 Неутрално

  това са хората напуснали страната и сезонните работници по морето и на полето .А нови работни места просто НЯМА .

 12. 12 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#1:"Федор Венедиктович Езерский"]Ужас! Цели 50 000 ?! [/quote]

  В сравнение с юни м.г. са цели 0,0 хиляди. Представи си, че се бяха задържали още 4 години със същия резултат 0,0.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  поредната порция от комунистическа помия и лъжи. Сега става ясна целта на скандалната подмяна на шефа на НСИ. Ако от данните за безработицата се махне откровената лъжа, временните работни места за 2-3 месеца през туристическия сезон, и т.нар. 'субсидирана заетост' - остава това, от което наистина трябва да се интересуваме. И там картината е плачевна. Защо няма данни колко нови несезонни работни места са създадени в частния сектор в северозападна България например? Ясно защо - няма създадени, има закрити, и няма как да се излъже за това.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Значи не 250 хиляди,а около 25 работни места са открити за тази година?

 15. 15 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Мдаааа, след като овладяха НСИ вече може да ни пускат каквато си искат пропаганда, а от нас се очаква с телешки възторг да крещим : "Осанна"! Тези са толкова елементарни , че просто нямам думи!

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ментор":
  [quote#13:"Ментор"] Сега става ясна целта на скандалната подмяна на шефа на НСИ.[/quote]

  Да бяхте прочели поне, че данните не са на НСИ а на Агенцията по заетостта.
  Де да бяхте сам в безмозъчните крясъци под статията. Чемширова и тя се наредила, и за нея е виновно НСИ...
  А цялото това невежество надлежно възнаградено с възхищение.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#15] от "gerotheone":
  [quote#15:"gerotheone"]Мдаааа, след като овладяха НСИ вече може да ни пускат каквато си искат пропаганда[/quote]

  Още един от групата на разбиращите кратък текст.
  И той с НСИ на барикадата, и този е прочел статията....
  Наречи го българин, до 30 години, от голям град, млад и красив...
  Въобще, гледката е обнадеждаваща.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#5] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Когато нещо дълго се обяснява,то не струва!

 19. 19 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Сигурно са включили в статистиката и проститутките вече и затова така ударно се "справиха" с безработицата.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 20. 20 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#16:"Graf"]Да бяхте прочели поне, че данните не са на НСИ а на Агенцията по заетостта. [/quote]
  А НСИ ползва данни от Междугалактическия статистически институт, да? Или от Позитания?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Чебуратор":
  [quote#12:"Darth Чебуратор"]В сравнение с юни м.г. са цели 0,0 хиляди. Представи си, че се бяха задържали още 4 години със същия резултат 0,0. [/quote]

  С малка подробност. Субсидираната заетост през този юни е с 40 000 по-малко лица от онази през юни 2013-та.
  Изходящият поток на освободени и вписващи се в Агенцията безработни е с 6 хиляди по-малък от онзи през юни 2013.
  Посоката на пазара на труда е обърната, но тази ще донесе истинско страдание наоколо.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1613 Любопитно

  Най-вероятно тези 50 000 са се преселили на едно по-добро място - било то в Орландовци, било то на запад от Калотина

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#21:"Graf"]Субсидираната заетост през този юни е с 40 000 по-малко лица от онази през юни 2013-та. [/quote]

  Може.

  ПП последното изречение не ти го разбирам.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darth Чебуратор":

  Пазарът на труда(фирмите) поема повече от населението, отколкото изхвърля на Агенцията като безработни. Това е за пръв път от 5 години.

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#25] от "Graf":

  Не това, а последното от предния коментар, за страданието. В смисъл, че някой ще се трогне, че положението не е толкова черно ли?

  Първо, едва ли. Изключая синьоводния, тука сравнително малко народ злорадства искрено на лоши управленчески резултати.

  Второ, остава си въпросът колко е дело на правителството и колко - просто на подобрението на бизнес климата просто щото в Европа вече не са толкова зле, колкото преди 3-4 години. У нас ефектите от тамошното благоденствие идат с голямо закъснение, както и по време на предишния световен бум.

  Аз залагам на второто, у нас праителствата до едно са най-добри, когато въобще се въздържат от дейност, да не говорим, че между тоя и предишния кабинет разликата не е колосална.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 27. 27 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#23:"Graf"]НСИ си има методика[/quote]
  Говорим за данните, другарю, а не за методиката. Каквато и методика да използваш, ако не работиш с реални данни, няма как да получиш и реални резултати. Колкото до червените "методики", всички помним "цъфтящия" социализъм и "загниващия" капитализъм, беше само преди 25 години. "Цъфтящите" се возехме в трабанти и живеехме в панелни коптори, а "загниващите" караха Мерцедеси и живееха в красиви къщи. По каква точно методика просперитетът на запада се трансформираше в гниене, а нашето гниене - в просперитет? Може би по същата, по която сега 40 000 нови безработни се трансформират в 50 000 новонаети?
  Споделете с нас "експертните" си наблюдения, моля!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 28. 28 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#27] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Принципно е така, много зависи от данните, но има ли някакви сведения, че данните в НСИ са нарочно манипулирани или не?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 29. 29 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 852 Любопитно

  След като се върнах от Сърбия 2004 година, реших и аз да спазя закона и се регистрирах в бюрото по труда. Очаквах според образованието ми и това, което съм работил, да ми предложат някаква програма за преквалификация.
  Напразно ... Човекът, който се занимаваше с мен, ми обясни колко съм прост и некадърен и за нищо не ставам. Съгласих се с него и оттогава там не стъпвам, а работа си намирам сам, който иска, има работа ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#27] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Другарко от районното, няма вина нито за трабанта ви, нито за целия ви житейски крах. Бил съм малък тогава.
  Пак казах, ползвайте готови текстове, че започва да си личи поради що сте катастрофирали в соца и поради кое сте в катастрофа 25 години по-късно.
  [quote#27:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Споделете с нас "експертните" си наблюдения, моля![/quote]

  ПП
  Едва ли бих положил някакви усилия тук и сега да ограмотявам реликти от времето на Живков.
  Писал съм достатъчно, та да го правя пак.

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мда, генерал КозаНострадамус трябва да е по-усърден в опитите да катурне банковата система, щото иначе нещата отиват на зле по отношение на "фалиралата държава"...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Чебуратор":

  Причините са много, но в горния резултат има заслуга и отсътвието на разни мутрета из телевизиите, които през ден обясняваха за кризата, за Гърция, за това как наоколо аха ще падне небето...

  [quote#26:"Darth Чебуратор"]да не говорим, че между тоя и предишния кабинет разликата не е колосална.[/quote]

  Колко пъти видя Орешарски да говори за наследството и да се оплаква?
  Основания имаше бол.

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#20] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  НСИ до преди година питаше Бойко!

  pastor
 34. 34 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#32] от "Graf":

  Аз Орешарски не съм го видял въобще, даже се съмнявам, че го има. Колкото до палячовци, не липсваха, няма и да липсват, за съжаление.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 35. 35 Профил на slavv
  slavv
  Рейтинг: 458 Гневно

  Намалели са безработните, намалели са и постъпилите на работа.
  Тогава къде са хората? Отговорът е кратък - в чужбина - сезонно или за постоянно.

 36. 36 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Здравейте циркаджии..хахахаха

 37. 37 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо само с 50 000? Спокойно можеха да пишат и 70-80 000.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 38. 38 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#35] от "slavv":

  Красив и умен, нали? Чети статията бе човек, то си пише черно на бяло

 39. 39 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не се научихте, че пункт и процент не е едно и също нещо, а пункто-процент няма. Некадърността е едно, а упоритото Ви желание да не научите нещо е съвсем друго.

  Безплатен урок:

  1% от 100 е 1.

  Ако имаме числото 100.00 и най-малката му възможна промяна е 0.01 то 1 пункт промяна може да бъде 100.01 или 99.99.

  Ако най-малката възможна промяна е 2 то един пункт може да е
  или 102 или 98.

  Сами виждате, че няма нищо общо.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Със сигурност догодина данните ще са други.
  Много се съмнявам,че ще ви харесват повече от тия.
  Ама-гербав не увира.

 41. 41 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#16:"Graf"]Да бяхте прочели поне, че данните не са на НСИ а на Агенцията по заетостта.
  Де да бяхте сам в безмозъчните крясъци под статията. Чемширова и тя се наредила, и за нея е виновно НСИ... [/quote]
  И ?
  Това според теб ги прави верни??? Подмяната на шефа на Агенцията по заетостта в края на 2013 с поредния БСПДПС 'експерт' е още по-скандално от станалото в НСИ. Данни на агенцията са далеч по-съмнителни. Но на съветските мурзилки вероятно са ви орязали надниците напоследък (ако са функция на създаденото от правителството благосъстояние, със сигурност ) и ви е простено да си гледате работата през пръсти

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2903 Весело

  Май не четете статията - 50 000 по-малко регистрирани в БТ - това нищо не значи за броя безработни - примерно може 50 000 да са станали нерегистрирани безработни и да са се появили още 30 000 нерегистрирани в БТ безработни.

 43. 43 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  Бяхте се изгубили , "благороднико" !
  Не съм си и помислял, че ще дойде ден на Вас да обяснявам свое писание, но мисля, че заслужавате минутка време.
  Идеята на коментара ми беше, че след като овладяха НСИ сега всеки може да си пише и говори каквото си иска и НСИ ще слушка, папка и ще потвърждава данните на Сульо и Пульо! Относно данните, какво мислите по въпроса, че безработните са 351 хиляди, колкото са били преди една година? А, да говорим ли, че въпреки бомбастичните изявления има и следната сметка - новорегистрирани безработни - 28000, постъпили на работа 25000 - според Вашата висша математика дали за Юни 2014 безработните за се увеличили или са намалели? Това, което ни пробутват е стар комунистически(аз поне от това време го знам) трик , който по-лесно ще може да мине- сега след като НСИ е вече послушен и няма да противоречи!
  Бъдете здрав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK