Премиерът не вижда причини да се актуализира бюджетът на здравната каса

Премиерът не вижда причини да се актуализира бюджетът на здравната каса

© Анелия НиколоваПремиерът Пламен Орешарски, който в миналото беше министър и заместник-министър на финансите, обяви пред БНТ, че не намира основания за актуализация на бюджета на здравната каса.


"Не намирам основание, защото гледам цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че касата сама може да се справи с този дефицит", подчерта Орешарски.


Много лесно се пледира да се дадат пари на касата и много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към касата, обясни още Пламен Орешарски.
Премиерът заяви, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, тъй като има парламентарна подкрепа, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета откъде би могло да се вземат средствата.


По-рано след заседанието на кабинета министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че здравното министерство е поискало от Националната здравноосигурителна каса спешно да изготви план с пакет от мерки за контрол на разходите на институцията и за финансово стабилизиране на здравноосигурителната система. Веднага щом той е готов, което по настояването на МЗ трябва да стане още утре, актуализацията на бюджета на НЗОК ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK