Проблеми около Banco Espirito Santo притиснаха европейските пазари

Името на Banco Espirito Santo нашумя у нас през 2007 г., когато беше обявено, че тя ще е една от финансиращите институции на доизграждането на автомагистрала "Тракия".

© Associated Press

Името на Banco Espirito Santo нашумя у нас през 2007 г., когато беше обявено, че тя ще е една от финансиращите институции на доизграждането на автомагистрала "Тракия".Европейските пазари на акции в четвъртък отчетоха спад на фона на лошите данни от Италия и нарастващите опасения за финансовото здраве на най-голямата публична португалска банка – Banco Espirito Santo.


Паневропейският индекс FTSEurofirst 300, в който влизат най-големите европейски компании, отбеляза двумесечен спад, който от началото на месеца до днес е вече 4 на сто, съобщава Ройтерс.


Индустриалното производство в Италия отчита през май най-големия си месечен спад от ноември 2012 г. насам, което постави съмнения върху очакваното икономическо възстановяване на страната. Това доведе до спад на водещия борсов индекс с 2.5 на сто.
Водещият индекс на португалската борса PSI загуби 4.4 на сто от стойността си днес, след като акциите и облигациите на Espirito Santo Financial Group, която е основният акционер в едноименната банка, бяха спрени от търговия заради "материални затруднения" на Espírito Santo International.


Акциите на банката поевтиняха със 17.2 на сто в рамките на деня.


"Ситуацията около банката представлява доста объркана история на неизяснени дългове и взаимоотношения в холдинга, които подсилиха съществуващите все още рискове в някои европейски банки", коментира Лорн Беъринг, управляващ директор в B Capital Wealth Management.


Бизнес изданието Diario Economico ("Икономически дневник") обяви в сряда, че банковата група на Espirito Santо, която контролира Espirito Santo Financial Group, се кани да предложи на кредиторите си удължаване на падежа на дълговете, емитирани от регистрираната в Люксембург холдингова компания.


Най-големият акционер на финансовата група Espirito Santo Financial Group е Espirito Santo International). Финансова група пък е основният акционер в Banco Espirito Santo.


Пазарните сътресения са нежелано напомняне за несигурността на инвеститорите, когато става дума за Португалия, която през май излезе от тригодишна международна спасителна програма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK