Световната банка прогнозира 1.7% ръст за икономиката на България, но преди банковата криза

Световната банка прогнозира 1.7% ръст за икономиката на България, но преди банковата криза


Темпото на растеж на българската икономика през 2014г. би трябвало да се удвои и почти да се утрои догодина спрямо 2013г. Такава е прогнозата на Световната банка, разпространена в петък. Тя обаче не отчита последните събития в банковата сфера на България, заради които по признанието от днес на финансовия министър Петър Чобанов е вероятно заради скандала около Корпоративна търговска банка (КТБ) бюджетният дефицит да надхвърли лимита от 3%, определен за страните от ЕС.


Според прогнозата, обхващата 11-те нови страни членки на съюза, ръстът на БВП на България през 2014г. вероятно ще бъде 1.7% (при 0.9% през 2013г.) и ще се ускори до 2.4% догодина. Това е системно изоставане от средния показател за групата EU11 (1.4% за 2013г. 2.6% за 2014г. И 3.0 % за 2015г.), но по-добре от средния показател за еврозоната (-0.4% за 2013г., 1.1% за 2014г. И 1.5 % за 2015г.). Единствено Словения и Хърватия са с по-слаби прогнозни резултати от България, а най-силен ръст в рамките на 3-4% годишно се предвижда за Литва, Латвия и Полша.


От банката предупреждават, че прогнозата им е застрашена от множество рискове – основно в посока влошаване на ситуацията, включително заради нестабилността на глобалната финансова ситуация, вероятност от покачване на лихвите в световен план и регионално геополитическо напрежение.
Навсякъде възстановяването ще върви постепенно и още известно време темпото на растеж няма да се върне на докризисните равнища, обясняват от Световната банка. За 2014г. Инфлацията ще остане ниска, търсенето и предоставянето на кредити ще бъде ограничавано от недостатъчната корпоративна ликвидност, слаби инвестиции и продължаваща раздяла с активи и намаляване на задлъжнялостта.


Няма да е удовлетворително и създаването на работни места, а особено страни като България, Румъния, Хърватия и Унгария са застрашени от двоен проблем – висока младежка безработица, комбинирана с бързо застаряващо и намаляващо население. "Страните от групата EU11 трудно създават у следващото поколение умения като езикова грамотност, математика и научни познание, необходими да развият те пълния си потенциал. Непрекъснатото наличие на значителен броя младежи, които не се занимават с нищо, предсатвлява риск от създаването на едно "изгубен опоколение" работници. Поради това е много важно да се разбира зикличната и структурна природа на младежката безработица и колко е значимо това за смекчаване на потенциално разрушителото редуване на младежка безработица със слаб икономически растеж и ниска производителност."


Трите заплахи за България


Специално за България авторите от Световната банка отново изброяват трите основни предизвикателства: намаляващо население, младежка безработица и липса на умения. Страната е сред водещите по младежи, които не учат, не работят и не се квалифицират. За младите българи лошите перспективи на пазара на труда и в обучението отчасти се дължат на слабите им умения в математика, четене и науки, измерени според стандартите на програмата PISA на ОИСР. Припомнят се данните от 2012г., когато 39% от 15-годишните са се оказали функционално неграмотни (т.е. те може и да са назубрили нещо в училище, но то не им върши никаква работа в реалния живот – бел.ред) При математическите умения тази неграмотност достига 44%.


В същото изледване PISA 2012 се обяснява, че в България са регистрирани и най-големите разлики в грамотността според материалното положение на семействата, от които идват децата - тя достига 3 учебни години. Близо 2 години обучение се изисква за заличаване на разликата между децата от градовете и селските райони или между българите и представителите на малцинствата.


Сериозна вина за това има и българската образователна система, която е една от най-раздробените на нива сред включените в изследването държави и в която показателите на децата зависят повече от това кои са съучениците им, а не от личните им качества. Така децата от семейства със сходен статут в обществото се оказват събрани или в профилирани елитни училища, или в такива с общ курс и посредствени до слаби резултати. При това разделението в България се прави на 13 години, докато в другите държави профилирането е поне на 16 години, когато подрастващите са започнали да оформят някакви трайни предпочитания.


България просто не може да си позволи с тази демографска структура и перспектива да държи една трета от младежите си функционално неграмотни. Нужно е да се инвестира в талантливите българчета, препоръчват от Световната банка.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 438 Неутрално
 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Няма банкова криза - всичко това е измишльотина на КОЙ?, за да поразклати държавата и да си открадне една банка. Лошото е, че целия държавен апарат е впрегнат да му пог@зува.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Сега със сигурност нещата стоят много по-различно и този прогнозиран ръст ще трябва да бъде редуциран!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  разграбването на банка и повишеното търсене на чаши и студена вода би трябвало да ускорят ръста

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 762 Любопитно

  Страната е сред водещите по младежи, които не учат, не работят и не се квалифицират.

  Нас дъртаците кучета ни яли, но това е наистина проблем ... По-голям от всичко друго.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  На нашите деца не им трябва учене.Те искат да стават охранители и козметички.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  А след финансовата криза - какво , колко ще бъде , 0,7 ли .Нещастници , ОСТАВКА веднага !!!!!!!!

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Кризата около КТБ няма да повлияе на ръста за 2014 но ще има влияния за 2015 г.
  Да благодарим на ГЕРБ

  [quote#7:"peni_nikol.53."]ОСТАВКА веднага !!!!!!!![/quote]

  Що?
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1141760

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Истинското състояние на държавата ще стане ясно едва след като новото правителство направи пълна ревизия.

  Ясно е, че комунетата лъжат като за последно.
  Счетоводителите им- също.

  И да има минимален растеж,той се дължи на конюнктурата, не на правителството.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Оказва се, че манипулативното идване на власт на БСП/ДПС/Атака, изигра възможно най-ретроградното влияние за естествения прогрес, който щеше България да направи без нахалството им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [quote#8:"Graf"]Що? [/quote]
  Все повече се убеждавам, че ти не си обикновено кутевче. На теб ти плащат повече, защото препращаш вярващите на по-далечна основа….
  Независимо от това целите и на кутевчетата редници и на кутевчетата сержанти (като твоя милост) са едни и същи….Независимо от некадърността си да кутевизират!
  За тяхно съжаление и кадърността, и чинът им нямат каквото и да е влияние всред обществеността.
  В края на крайщата какъвто и чин да си, какъвто и подход да използваш винаги ще си останеш тъп, просто защото си тръгнал по грешна пътека.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":
  [quote#11:"Храбър"]Все повече се убеждавам, че ти не си обикновено кутевче.[/quote]

  Браво.
  Това са се появили някакви наченки на прогрес. Нищо, че ни бе нужна петилетка за да убедим един умен, че не съм обикновен.
  Ама било за кратко.
  [quote#11:"Храбър"]В края на крайщата какъвто и чин да си, какъвто и подход да използваш винаги ще си останеш тъп[/quote]
  И що се върна обратно в постоянното си състояние така скоростно?
  Дай да те ориентирам още малко, щото си на път съвсем да се загубиш в обичайните си пребивания: http://politikata.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0-200-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE/38498/
  Грешка.
  България ще плати около 2 милиарда. И някакъв храбрец, който пребивава в умно състояние само 30 секунди.
  Жалкото е, че и аз ще плащам покрай такова мнозинство.
  Недостатъци на демокрацията, които си знам отдавна.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Негово Сиятелство не бива да бъде подценяван ни на йота. Човекът със синя кръв винаги се изказва професионално и на място. Него не мож го видя под статия за Южен поток, защото не иска да издава геополитическите си предпочитания. Освен, че е вещ в макроикономиката, се и самоконтролира. Безспорен спец е в нещото, което ми е най-противно- икономиката и финансите. Ама това му е алибито... пардон, искам да кажа амплоато на човекот.

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 14. 14 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#13:"Jamaika Inn"]Безспорен спец е в нещото, което ми е най-противно- икономиката и финансите[/quote]

  Спец- таратанци!

  Спец е по червената статистика!

  Която, както всички знаем, няма нищо общо с истината!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 15. 15 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":
  До коментар [#13] от "Jamaika Inn":
  До коментар [#14] от "mr.lovebites.":

  Можете да плюете Графа както си искате, аз лично малко съм чел от него. Само че отворих линка му и на - по времето на Сияйната Тиква е започнала играта с КТБ. И ако си спомняте служебното правителство потвърди че в КТБ има много ама много държавни пари и трябва да се разпределят по други банки. И си спомнете че мамин Делянчо подкрепяше Боко до почти последния момент. И чак след това идва Олигарски да помага на КТБ. Та излиза че Негово Сиятелство Тиквата е подкрепял два пъти повече време Цветан Василев.
  И ако сте поне малко логични - излиза че почти няма разлика между този дето след 3 месеца се връща на бял кон и тези дето уж си заминават.
  А пък политическите пристрастия на Графа не сменят това което казва - всички ще плащат за откраднатите милиарди. Това всички включва и вас, колкото и да сте саркастични...

 16. 16 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "Minddestruction":

  Коментарът ми за Графа е изключително позитивен.

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 17. 17 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#15] от "Minddestruction":

  Глупости, това с КТБ пчова още по времето на цара, и набира скорост при Тройната. Тиквата просто се съгласява да не променя нещата, до един момент в който удря по интересите им и го свалят. И такова източване не е имало при Тиквата.
  Няма да е лошо да прочетеш и други линкове, както и да понаучиш малко за Графа и какви са му вижданията за "експертния" кабинет.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 18. 18 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Когато Тиквата пробва да промени нещо (и особено като спря Белене) нали му организираха едно сваляне, с искания за национализация? Съвсем по партизански.

  И такова източване не е имало при герб, да ме извиняваш. Източванията са типични за червените и червено-лилавите правителства. Да не кажа "технократските" - вземи Ореха, спомни си за Беров.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 19. 19 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  Аре бе, сега си бил и умен. Какво стана с "чудесата" на Ореха-експерт? Какво сатан с пълния мандат? Колко процедури почнаха срещу нас в Брюксел за една година експертизъм? Колко интриги и скандали на високо ниво? Айде, нема нужда от червени мозъци.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Ето малко за истината относно последната опрона точка от Позитано, че сега герб били виновни за най-голямото "постижение" на "експертния" кабинет:


  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/03/29/2032173_durjavata_ktb/?sp=1#storystart

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1137933

  "ЗАД "Виктория" е спечелила поръчки с държавни пари за над 43 млн. лв. от 2006 г. насам, сочи справка в регистъра на процедурите, където се пази информация за последните 5 г. Най-много договори с компанията - 13, има "Мини Марица изток". Общо спечелените от "Виктория" конкурси са 37. Някои от тях се открояват с постоянството, с което застрахователят е предпочитан пред други дружества.

  Докато свързаният с Цветан Василев сегашен депутат от ДПС Делян Пеевски е зам.-министър, “Виктория” получава 16 договора с министерството му.

  След една процедура, обявена през юли 2007 г., министерството на извънредните ситуации, където днешният медиен магнат Пеевски е заместник на Емел Етем, е подписало 15 договора с "Виктория".

  Бизнес връзката на Пеевски с банкера Василев укрепва още по времето на правителството на цар Симеон Втори, когато Делян ръководи младежкото НДСВ. Конкурсът, за който става дума, е за сключване на рамково споразумение за 2 г. за "Гражданска отговорност", "Каско" и злополука на служителите."

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на espoir_amour
  espoir_amour
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кога ще ги стигнем......Поляците?Че и задминем дори??Еххх,мечти..

  ''Communists and socialists are the most shameless people in the world.''
 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "captainFill":

  Това е така но защо се стигна до тук?
  За да учиш си трябват пари. За това е необходима хубава работа. Но за да имаш хубава работа е нужно образование. Като начало може да почнеш нещо не толкова доходоносно. Където не изискват диплома, стаж и много опит. За да го докопаш обаче си е направо късмет. При икономически ръст под 2 % РАБОТА няма-НЕ се създават работни места.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK