България започва веднага с първа стъпка за влизане в банковия съюз на ЕС (обновена)

Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Росен ПлевнелиевБел.ред.: В първия вариант на този текст неправилно беше съобщено, че България започва процедура по влизане в еврозоната. Тази тема не е обсъждана на консултациите и коментирана от президента.


Незабавно да започне процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз, който е първа стъпка към присъединяването към Европейския банков съюз. За това са се разбрали участниците в консултациите при президента по финансовото състояние на страната, съобщи след края им държавният глава Росен Плевнелиев.


Плановете на ЕС предвиждат да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на банки с проблеми и един фонд за плащания. За да се минимализират разходите за данъкоплатците в еврозоната, политиците в ЕС предлагат закон, по силата на който акционери, кредитори и вложители с големи депозити първи ще губят пари в случай на банкови сътресения.
Банковият надзор е задължителен за страните от еврозоната, но към него могат да се присъединят и другите държави членки. Той трябва да започне да действа през ноември 2014 г. През декември 2013 г. премиерът Пламен Орешарски заяви, че за България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз.


Присъединяването на България към евентуален бъдещ банков съюз не е в интерес на България, заяви още през септември 2012 г. управителят на БНБ Иван Искров. Тази теза беше подкрепяна от тогавашното правителство на Бойко Борисов и бившия финансов министър Симеон Дянков.


По време на консултациите консенсус е бил постигнат и за това, че влоговете в КТБ ще бъдат гарантирани според сега действащото законодателство - тоест до 100 хил. евро, а няма да се поемат от в цял обем от данъкоплатците както предлагаше БНБ чрез внасянето в парламента на нов закон за КТБ.


Цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това престъпните действия в случая с КТБ да бъдат наказани с цялата строгост на закона, обяви още Плевнелиев. 


По думите му прокуратурата и другите правораздавателни органи ще действат категорично, за да се разкрият всички свързани лица и офшорни компании, на които КТБ е отпускала кредити в разрез с регулациите. 


Предстои да се извърши международен одит на КТБ, на активите купени с отпуснатите кредити и възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.


БНБ пък ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху банките в България. Ще се предвиди и законова инициатива за подобрява ефективността на банковия надзор и ясно носене на отговорност, се разбра още след консултациите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK