Citigroup ще плати $7 млрд., за да спре разследване как е раздавала ипотечни кредити

Citigroup ще плати $7 млрд., за да спре разследване как е раздавала ипотечни кредити

© ReutersБазираният в САЩ банков гигант "Ситигруп" (Citigroup) се е съгласил да плати 7 милиарда долара за извънсъдебно уреждане на разследване, че е раздавал ипотечни кредити без съответното обезпечение и доходи на кандидатите.


Новината съобщи министърът на правосъдието и Главен прокурор на страната Ерик Холдър. Той отправи обвинението банката е подвела инвеститорите за качеството на договори по ипотечни кредити, които е продавала преди избухването на финансовата криза. Холдър коментира, че това е политика, отчасти отговорна за предизвикването на краха през 2008г.


От "Ситигруп" са сътрудничили в значителна степен на разследването и са приели заключенията, че действията й често са противоречали на собствените й стандарти за проблемна и критична ситуация.
В няколко случая служители на банката са знаели, че не бива да отпускат ипотечен заем и въпреки това са го направили. "Уолстрийт джърнъл" цитира електронно съобщение от системата на банката, в което брокер казва, че "Ситигруп" трябва да започне да се моли на Бог, защото е вероятно много кредити да се окажат раздадени с проблеми. "Впечатляващо е, че някои от тези заеми изобщо са получили разрешение", се казва в писмото.


Въпреки това банката е "опаковала" тези незаконни кредити със съвсем редовни и ги е продавала на инвеститорите без да ги уведоми за това.


Ерик Холдър

© Reuters

Ерик Холдър


Според постигнатото споразумение "Ситигруп" ще плати $4 млрд. глоба, наложена от прокуратурата, плюс 500 милиона към федералната система за гарантиране на депозитите и няколко щата. Други $2.5 млрд. се отделят в помощ на клиентите й – с тях ще се облекчат условията по погасяването на кредити, които изобщо не е трябвало да бъдат отпускани на тези хора.


Също в понеделник банката разпространи данни за приходите си от второто тримесечие, като печалбата намалява с 96% в значителна степен заради сумата от около $3.8 млрд. (преди облагането с данъци), включена в извънсъдебното споразумение.


Днешната сделка е резултат на продължили месеци наред преговори. През май "Ситигруп" предложи да плати $363 млн. в брой плюс още средства в помощ на клиентите. Правосъдното министерство излезе със значително по-големия иск от $12 млрд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK