Министър Иван Данов си постави Среден (3) за свършената работа за година

Министър Иван Данов си постави Среден (3) за свършената работа за година

© Надежда Чипева, КапиталТочно 11 месеца и 12 дни след създаването на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП), министър Иван Данов даде отчет за свършената работа, като си постави оценка Среден (3) с аргумента, че каква оценка може да пише човек сам на себе си. На приоритетно първо място той постави


изработването на единна кадастрална карта на страната


както и създаването на пълна база данни към кадастъра и на изнесени работни места от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в общините, за да се осигури по-лесен достъп до кадастралните данни. АГКК е обезпечена финансово с 10 млн. лв. и са организирани и проведени обществени поръчки на същата стойност за изготвянето на кадастрални карти за 40 населени места, които са прецизирани чрез сателитно заснемане.
Министър Данов отбеляза, че се създава и подземен кадастър на базата на информация от експлоатационните дружества (електрическа, топлофикационна, газопреносна и комуникационна инфраструктура).


Общите устройствени планове (ОУП)


също бяха посочени като един от приоритетите на МИП, които по думите му действат като бариера срещу корупцията и пропуск към европейските субсидии. За изработване на ОУП са финансово подпомогнати 39 общини и са подписани споразумения с още 41 общини.


Като част от стремежа за развитие на регионите МИП си е поставило сред приоритетите и


подпомагането на малките населени места


при изпълнение на благоустройствени дейности, техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост. Данов уточни, че от кандидатствалите 237 проектни предложения на обща стойност над 78 млн. лв. са класирани 21 и те ще бъдат финансирани от държавния бюджет с близо 6 млн. лв. От тях 12 са за рехабилитация на улици, 5 - за рехабилитация на зони за отдих и 4 - за реконструкция и обновяване на обществени сгради със социална значимост.     


28 инвестиционни проекта на стойност над 770 млн. лв. са получили разрешение за строеж


за годината от началото на работата на МИП. Повечето от тях са за инфраструктурни обекти и за проекти с национално значение, уточни ресорният министър. Инициирани са и


законодателни промени за облекчаване на строителния сектор -


МИП предлага пакет от документи, които да създадат система и организация в целия процес на строителство и на проектиране, така че той да бъде прозрачен и предвидим. "От януари влязоха в сила еврокодовете за изискване към строителните конструкции", отбеляза Данов.


Подготвя се и нова национална жилищна стратегия на България


за следващите 10 години, която предвижда мерки за енергийно, конструктивно и устойчиво саниране, както и за създаване на фонд за набиране на средства, включително чрез европейски проекти.


Друг от приоритетите на МИП е


облекчаването на административната тежест 


за бизнеса, опростяване на процедурите, съкращаване на сроковете, намаляване на финансовата тежест. Една от другите идеи и цели на ведомството е да се възстанови присъствието на български фирми в строителството и проектирането като се стимулират чрез въвеждане на т.нар. "зелени обществени поръчки" за защитените територии, като се разработят т.нар. "туристически маршрути", като се осигури на малките инвеститори възможност за директен достъп до цяла поръчка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK