Президентът е учуден и възмутен, че продължават действията по "Южен поток"

Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него. Това съобщение разпространиха от Прессекретариата на държавния глава по повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с "Газпром" за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта "Южен поток".


Държавният глава напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин, продължава съобщението.


Плевнелиев призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта, до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Той припомня позицията си в подкрепа на реализацията на проекта "Южен поток", но само и единствено при стриктно спазване на общностното законодателство.
Въпреки официалното замразяване на проекта поредното движение за осъществяването на "Южен поток" беше направено днес. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг трябваше да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България, съобщи "Капитал Daily".


С тези средства БЕХ трябваше да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3.8 млрд. евро. Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3.5 млрд. евро обаче БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства.


Заседанието на БЕХ е завършило без вземане на решение. Няма гаранции обаче, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK