Правителството отложи приемането на по-скъпата такса смет

Правителството отложи приемането на по-скъпата такса смет

© Красимир ЮскеселиевПравителството отложи приемането на новата методика за изчисление на такса смет, която щеше да повиши цената на местната услуга в пъти за повечето домакинства. Причината е липсата на консенсус с Националното сдружение на общините, съобщи на пресконференция вицепремиерът Даниела Бобева след редовното заседание на Министерския съвет.


В момента такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на имота, а държавата предлага три други варианта - на реално изхвърлено количество отпадък, като граждани и фирми си купуват торбички; на базата на изразходвана вода, ток или топлоенергия или като комбинация от предходните две методики. Независимо кой метод избере дадена община, със сигурност тежестта на таксата ще се прехвърли от бизнеса към гражданите, защото по принцип те използват повече вода и ток и общият обем изхвърлен от тях отпадък е повече от този на фирмите.


В крайна сметка с предложението на държавата тежестта на местния налог ще се пренесе от част от фирмите към гражданите.
В края на миналата година мнозинството в парламента вече промени закона и заложи срок за приемането на нова методика средата на 2014 г. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г.


Едва в края на май обаче със заповед на премиера беше сформирана експертна група от 12 членове, която да напише новите правила за такса смет. Групата обаче така и не достигна до консенсус и всъщност финансовият министър Петър Чобанов внесе доклад с трите варианта, които повтаряха исканията на бизнес организации.


Националното сдружение на общините, Столичната община и повечето местни управи няколко пъти излязоха с позиции против бързото приемане на поправки, които могат да доведат до сериозен проблем с почистването на градове. Те посочват още, че има нужда от нова методика за по-справедливо изчисление на таксата, но след постигането на консенсус.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ми те отложиха И оставката, и договора с Уестинхаус, и заема за ЮП - ко ли не отложиха вече

 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Докога ще излизат новини с "Правителството направи..."?!Очакваме само една новина: "Правителството подаде оставка". Другите "новини" от тях просто не ги пускайте, благодаря.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Популизъм, anyone?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 4. 4 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещастници!!! Защо аз да плащам нереално високи суми, само защото съм изповядал инвестицията си на реална цена. Нищо че до имота няма път и кофи за боклук.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Фирмаджиите, които не замърсяват на практика, но са задължени да плащат хиляди левове такса смет всяка година, да мислят коя риза ще си свалят от гърба. Всяко правителство в България се страхува от реформи и въвеждане на цивилизовани норми и правила.

  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#4] от "bulgar":

  оценката е на данъчна стойност, не на покупна/пазарна цена. Данъчната оценка е по-ниска от реалната.

 7. 7 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#6] от "alabalko":
  По-високото от данчъчна и отчетна стойност се изпозва, а понеже отчетната стойност ми е реална и доста по-висока от данъчната, та плащам по 20 хил лева на годиан без да изхърлям обелка от дъвка????!!!!

 8. 8 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Едно свястно нещо имаше шанс да бъде прието. Но очевидно Столична община надделя, тъй като щяха да им лъснат кривите сметки.От къде накъде бизенсът ще плаща нечии сметки. И хайде да се публикуват реалните сметки, защото зад това решение се поставя завеса върху безумните решения, които водят до скъпата такса.

  MK
 9. 9 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В България най-много отпадъци отиват на сметища, защото е най-евтино. За да рециклираме, компостираме и оползотворяваме отпадъците трябва да повишим „такса –смет”. Въпросът е какво може да се направи, за да е поносимо и справедливо това покачване? Неизбежно ли е всъщност то и има ли възможност гражданите и бизнесът да повлияят на този процес? Отговорът е „Да” но, ако на хората бъде дадена възможността да плащат за собствения си отпадък и им се покаже как да намалят количеството за което плащат с “такса смет”.
  И за да помогнем в преценката кои са възможностите за това намаляване нека разгледаме какво изхвърляме в кофата за смет. Ако отпадъците от опаковки се поставят в контейнерите за разделно събиране, старите вестници и списания се събират и занесат в пунктове за събиране на отпадъци, луминесцентните лампи или стари електрически уреди се предадат в съответните места за това, ако био-отпадъци от градината и хранителните отпадъци се компостират в двора, то може да изхвърля нищожно количество отпадък, в кофата за смет. Да, разбира се ще се наложи да положим малко усилия, но ще си заслужава,защото ще платим по-малко или няма да платим.
  Същото е и за бизнеса, който ако събира разделно отпадъците от офиси и ги поставят в контейнери за разделно събиране или в пунктове за отпадъци в крайна сметка в кофата за смет остава нищожно количество отпадък, за което все пак ще плати, но ще има точна и ясна сметка – колко образува и колко плаща.
  Да, ще бъде по-трудно в блоковете защото ще трябва да извървим един път за да се научим да се разбираме със съседите от блока на уроци как всички да си намаляват боклука в контейнера на блока и по този начин не друг а сами да се контролираме кой колко и къде изхвърля. Отново малки усилия но само това е начина да извадим кокала здраво захапан от тези които харчат спечелените пари от нашия боклук. И само тогава когато плащаме за количество отпадък ще зависи от нас, а не от тези които искат да ни изчисляват измислени такси за площи, за вода , за ток, за въздуха който дишаме и т.н.
  До тук добре, но най-после дойде моментът да се запитаме има ли ги контейнерите за разделно сбиране и ще си върнат ли те на местата си, за да може картинката от по-горния абзац да се случи.
  И за да сме изцяло ясни трябва да припомним че отново гражданите и бизнесът сме тези, които плащамe сметките и за отпадъци извън битовата смет. Това е т.нар. схема „отговорност на производителя”, при която плащаме в цената на продуктите, за събиране и рециклиране на отпадъците от тези продукти. За отпадъците от опаковки се заплаща чрез опакованите продукти, за старите коли – чрез таксата при регистрация в КАТ, за старо електрическо оборудване – при покупката на ново оборудване и батерии, при покупката на нови гуми плащаме за рециклирането на стари и т.н.
  Щом като плащаме за тези отпадъци чрез друга такса в продуктите (различна от такса -смет ), те не трябва да попадат в контейнера за битова смет, защото по този начин за тях плащаме двойно и тройно.
  Към кого да зададем обаче въпроса къде са тези контейнерите за разделно събиране на отпадъци, когато вече наистина ще трябва да се замислим как да рециклираме и да се намалим “такса смет”?
  И за да сме по-осведомени по темата да се опитаме да зададем ясните въпроси:
  Въпрос номер едно –към държавните институции!
  Има ли разделно събиране?
  Според МОСВ за последните 5 години организациите „Екопак”, „Екобулпак”, „Екоколект” и „Булекопак”, които са отговорни за събирането и рециклирането на опаковки са си свършили работата. Докладите в които се отчита колко са събраните и рециклирани отпадъци ежегодно се внасят в МОСВ, детайлно се разгледат и се одобряват със специални заповеди на министъра на околната среда и водите. Тези заповеди за всяка отделна година са публикувани на страницата на МОСВ. Работата е свършена, рециклирани са толкова колкото е необходимо, но това се е случило по невидим за гражданите начин. Наредбата за опаковки регламентира че 800 жители се обслужват от един контейнер, непрекъснато нараства броят на населените места без разделно събиране, в Закона за отпадъците даже се казва че в населени места под 10 000 жители дори не е задължително. Няма ли някъде грешка? Така ли е в Европа? Нали не искаме да сме в блатото и да пишем утопични стратегии и методики, да отчитаме грешни данни, които даже май са само на хартия. До кога? Кой трябва да каже истината? Системите за разделно събиране се сринаха на цяло през последните 5 години и то с явното одобрение от страна на държавните институции. В голяма част от европейските държави всички населени места са обхванати от разделно събиране, в по-малките населени места и в кварталите с къщи в големите градове има индивидуални контейнери за всяко домакинства а в квартали с блокове има достатъчно контейнери които са максимално близко разположени и се извозват когато се напълнят. В Австрия при 8.3 млн. жители има 1.1 млн. места за разделно събиране с по минимум 4 контейнера. В Братислава на всеки блок има надпис-„ Ако искаш да плащаш по-малка „такса – смет” то тогава събирай разделно в контейнерите за разделно събиране”. Къде е България – оглеждаш и виждаш и неизбежно си задаваш въпроса –„Защо”.
  Въпрос номер две! С повишена трудност!
  Колко са всъщност събраните и рециклирани опаковки във всяка една община? В ЕВРОСТАТ са докладвани средно 40 кг опаковки на жител годишно, което означава че 20 кг на жител трябва да са рециклираните опаковки във всяка една община.
  Цифрата е важна, защото вече има и допълнително въведена такса целяща намаляване на отпадъците за депониране.(казано на прост език- депонираш-плащаш повече, не депонираш не плащаш). Не депонираш ама рециклираш! Особено ако го правиш пък и с разделното събиране финансирано чрез отговорност на производителя може и въобще да не плащаш.
  Въпрос номер три към бизнеса!
  Защо големите интернационални компании, които пускат на българския пазар безалкохолни напитки, алкохол, млечни продукти и т.н участват по друг начин в разделното събиране в Австрия, Германия, Белгия и т.н и отпадъците от техните продукти там се събират 100% а в България те не си задават въпроса какво не е наред. Та нали и тук се прилага отговорност на производителя. Има прекрасно поле за действие за да пренесе техния опит от всяка друга Европейска държава та даже и от Румъния.
  За случващото се в България трябва да сочим с пръст виновните гледайки резултатите и да питаме, докога някой ще взима решения срещу нашите интереси. Ще продължим ли да плащаме сметките, които друг поръчва?
  В момента двойното и тройното плащане чрез различните такси се харесва, на общините, които са заинтересовани да управляват по-голям ресурс за събиране на цялото количество смесени отпадъци по начин който гарантира сигурен приход независимо от количеството отпадъци. Харесва се и на организациите по оползотворяване на производителите, които финансират схеми за разделно събиране, в които в момента никой не поставя отпадъци. Новата схема за начисляване на „“такса смет”” ще стимулира, както намаляването на количеството на отпадъците и съответно финансовите средства, който общините разпределят така и разделното събиране, което ще принуди организациите по оползотворяване да обслужват по-често контейнерите.

  MK
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK