Отпадането на таксата за предсрочно погасяване не обхваща всички ипотечни заеми

Отпадането на таксата за предсрочно погасяване не обхваща всички ипотечни заеми

© Юлия ЛазароваОтпадането на таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити не важи за всички от тях, съобщава в. "24 часа" след като днес влязоха в сила приетите преди три месеца промени в Закона за потребителския кредит, които предвиждат това облекчение.


Изданието посочва, че облекчението се отнася само до заеми, чиито размер не надхвърля 147 хил. лв. Причината за това е, че заемите до този именно размер попадат в обхвата на този закон.


Въпреки това обаче някои банки са премахнали таксите и за по-големи по размер ипотечни заеми. Все пак 85 на сто от заемите ще бъдат обхванати от облекчението, по изчисления на финансови консуланти.
За да компенсират отпадането на тези такси някои банки са въвели нови, за които няма ограничения в закона или са повишили настоящите си. Други институции леко са завиши лихвите по тези заеми.


Повечето банки са заложили като основа за изчислението пазарните индекси ЮРИБОР и СОФИБОР като първият се прилага за кредитите в евро, а вторият - за тези в левове. Най-често са избрали 3- и 6-месечните индекси, които имат ежедневни котировки и са публични.


Неустойка заменя високата лихва по бързите заеми при някои небанкови дружества, след като за тях с промените в ъсщия закон беше въведен таван за годишния процент на разходите от 50 на сто.


Една от големите компании на пазара започва да иска от клиентите в срок от 3 дни след отпускането на кредита да предоставят банкова гаранция или двама поръчители с високи доходи. Ако не го направят, ще могат да ползват кредита, но ще дължат неустойка, защото не са изпълнили задължението да предоставят обезпечение. Неустойката е фиксирана и се калкулира в регулярните вноски.


Цената на кредитите ще се запази, но продуктите ще търпят изменения. Банките тепърва ще ги доизпипват и напасват, включително и спрямо реакциите от клиентите. Вероятно някои такси ще отпадат. Ще станем свидетели на динамични няколко месеца. Така коментира случващото се Тихомир Тошев, директор на "Кредит център".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 489 Разстроено

  Тия банкови кръвопиици нямат спиране. Баси алчните лихвари.

 2. 2 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Не е алчност, само бизнес.

  забавление и приключение
 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Беше ясно, че ще вдигат проценти, ще се появят нови такси или ще променят размера на съществуващите, но неотпаднали.
  Само не знам как банките не разбраха, че трябва да си пазят коректните клиенти, да се грижат за тях. Дали сте кредит при висока лихва преди години, но ситуацията вече е различна - ами понижете я тая лихва бе. Като се вдигаха бързо ги променяхте.

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе и тяхната не е лесна да дават и успеят да си събират кредитите в тая опоскана държава. Много е голям рискът тук и дори стари стабилни клиенти могат да се окажат лоши за един ден. Затуй пробват всякви честни и нечестни трикове, за да се приспособят към ситуацията.

 5. 5 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Че някой да ви насилва да ползвате банки?? Аз ползвам и съм доволна. Без ипотечен кредит дълги години ще си под наем, през което време ще се мъчиш да събереш и пари за апартамент. По-добре дори при неособено изгоден ипотечен кредит да вземеш жилище, но оттам нататък да влагаш парите там, не в наем!

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  [quote#2:"troika"]Не е алчност, само бизнес.[/quote]
  Финансовите пънкари инсталират банки в окупираните икономически страни които да грабят със всяко действие на банката!
  През този век топ банкстерите са удвоили трилионните си капитализации за което малко се говори !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Де факто, поевтиняване няма, а само лека реорганицзация на различните пера в ценообразуването на кредитните продукти.

  goblenka
 8. 8 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 591 Любопитно

  Някой може ли да ми каже, дали отпадането на таксата за предсрочно погасяване важи и за старите кредити, както имаше идея в началото?

  Звучими абсурдно да отпадне, защото това ще е промяна със задна дата, но няма да се очудя - все пак сме в БГ...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 9. 9 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#8] от "kilgore":

  Важи и за вече подписани договори за кредит/само този текст от закона/.

 10. 10 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не знам дали някой е очаквал нещо различно. Банката има тъй наречения "разход по кредита", а трябва да калкулира и печалба. Всички тези "изменения" в закона бяха евтин популизъм.
  Всичко е въпрос на преценка- аз за себе си съм преценила, че не мога да обслужвам кредит, затова и не тегля.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Пак нещо правено така,че да не важи за всички.
  Всъщност може би сега и за добро.

 12. 12 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Предварително и от самолет се виждаше, че непазарен механизъм за централизирана регулация не може да промени нищо - или ще засили лихварството на черно, или ще накара банките и другите краткосрочни кредитори да компенсират по друг начин риска. Елементарно е : който има крещяща нужда от кредит е готов на висока лихва - дори и от кварталната мутра, който дава кредит - търси мексимална лихва, за да покрие риска от невръщане на парите.
  Преливане от пусто в празно от калпави законотворци

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар 3.

  На банките въобще не им пука за коректните им клиенти, още по малко да се грижат за тях! Поради следните няколко причини:
  - Пазара е малък и разпределен;
  - Ако един клиент замине от тяхната банка, на негово място ще дойде друг от друга банка, поради същата причина;
  - Договорите почти навсякъде са едни и същи, ако има разлики те са по-скоро козметични;
  - Договорите се променят едностранно от страна на банката;
  - Когато клиента е коректен, гледат да го дерат колкото може повече, защото така или иначе ще отиде в друга банка;
  - Нашите банки, не са банки в истинския смисъл - техните приходи са основно от такси и комисиони, не от лихви по кредити;
  - Съгласно нашите закони, длъжника е длъжник до живот, т.е. оставаш длъжник и след като банката си прибере обезпечението;
  - Не на последно място - калпава БНБ и никакъв надзор!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Аз пък смятам, че поевтиняване има. В крайна сметка няма как за сключен кредит да ти вземат по-висока такса ангажимент - тя се взима само в началото. Има кредити и сега без годишна такса за обработка - няма как да я върнат според мен. А лихвата вече е описана като калкулирана на база СОФИБОР/ЮРОБОР, така че ... те не са мръднали, не могат да я вдигнат без промяна в договора. А кой ще подпише такова нещо?!

 15. 15 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#3:"gogo2011"]Дали сте кредит при висока лихва преди години, но ситуацията вече е различна - ами понижете я тая лихва бе.[/quote]
  Нека да ти кажа как разсъждават те "Ми щом можеш толкова дълго да плащаш висока лихва, то тогава си продължавай и така во веки веков". Когато отидох първия път да поискам предоговаряне на лихвения процент ми бе отказано и ми казаха, че ако искам по-ниска лихва трябвало наново да кандидатствам за заем. Втория път когато отидох вече имах сумата от друга банка и само си ликвидирах заема към старата.

 16. 16 Профил на hlngr
  hlngr
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogo2011":
  Много сте прав. Преди година и малко се опитах да си предоговоря лихвата, която е порядъчно висока. Банката (няма да казвам коя, че да не ми цъфнат ДАНС на вратата) се съгласи да я понижи с .25%. Затова сега я сменям (банката) с нескрито удоволствие.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Като цяло тия промени са доста в ущърб на банките. Защото се въвежда неравноправие. Кредитополучателят може по всяко време да върне кредита без да има наказателна лихва, но една банка не може да прекрати един депозит и да върне предсрочно парите на депозанта и да спре да му плаща лихва.
  Не защитавам банките, защото са мизерници с таксите, но смятам, че имат право на неустойка, ако за такива дългосрочни кредити има наказателна лихва, което е в определени граници. И преди лихвите не бяха твърде високи, ако се сравни например в Германия където наказателната лихва се изчислява като разликата от лихвите по ДЦК и лихвата по заема. Т.е. банката изчислява колко пари ще загуби, ако вложи върнатите пари до края на срока на заема в държавни ценни книги. Разликата я плаща клиента, а това при една ипотека от 10-15 години и разлика от 1-2% може да са доста пари. Но германците имат право на всеки 10 години да прекратяват предсрочно ипотеката без да плащат такса. Като цяло сигурен бизнес за банката и за хората.
  И да, немска банка ми предоговори един потребителски кредит - обадиха ми се по телефона. Но на практика се сключи нов кредит за остатъка от сумата и съответно нова сметка, а парите от новия кредит отидоха да погасят стария.

 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Тц. Има банки, които обгрижват клиентите си, не само докато клъвнат на въдицата. И смятам, че вече осъзнават, че е хубаво да задържат тези, на които могат да разчитат - предвидими, които им носят постоянен приход, че дори с потенциал за разширяване на услугите. Говоря за фирмено банкиране.
  Защото междувременно са ме налазвали от поне още три банки да ми правят предложения, включително и с малко по-добри условия.

 19. 19 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#15] от "mapuhcku":

  Ахъм, и междувременно колко години си правил вноски по първият заем? Предполагам си платил на първата банка поне една трета от лихвата дължима за целия период.
  Да не се е оказало впоследствие, че въпреки по-добрите условия от новата банка, ще платиш почти същата сума лихви като тази от остатъка от вноските по стария?

 20. 20 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#19] от "gogo2011":
  "Предполагам си платил на първата банка поне една трета от лихвата дължима за целия период." - ехххх, мечти....
  За да си го рефинансирам значи е било по-изгодно и то много по-изгодно, а не някакво си намаление на лихвата с 1%. И все пак си прав - само лихви предимно съм погасявал и рефинансирането ми излезе скъпичко - да кажем че до 2 години ще съм си избил разходите за рефинансиране и платените лихви до момента и ще излезна на плюс от цялата операция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK