Руски регулатор поиска спиране на сандвичи на "Макдоналдс"

Руски регулатор поиска спиране на сандвичи на "Макдоналдс"

© ReutersРайонно управление на руския регулатор Роспотребнадзор е поискало от съда да забрани продажбата на част от продуктите на веригата за бързо хранене "Макдоналдс".


Според РИА "Новости" дирекцията в Новгородска област е внесла искане в Тверския районен съд на Москва, който го е регистрилал на 3 юли. Предварителното изслушване за допустимост на делото е насрочено за 13 август, а първите заседания вероятно ще са през септември.


По данни на агенцията забраната "за защита на потребителите" може да засегне чизбургерите, роял бургерите, сандвичите с рибни и пилешки филета, сладоледа с ягодова заливка и млечните коктейли. Роспотребнадзор смята, че тези продукти не отговарят на изискванията за съдържание на мазнини, бетлтъчини и въглехидрати, както и "силно се отклоняват от технологичните норми" по показателите за съдържание на калории, които са съобщавани на клиентите.
Анатолий Росоловски, регионалният ръководител за Новгородска област, уточнява, че не става дума за забрана, а за временно спиране до отстраняване на нередностите и нарушенията. Това е стандартна процедура и произтича от проверка на два ресторанта на "Макдоналдс" във Велики Новгород.


Но в петък Анна Попова, която е ръководител на Роспотребнадзор и главен санитарен лекар на Руската федерация, заяви, че претенциите за качеството и сигурността са към цялата верига на компанията. 


Искът е подаден в Москва, защото там е фирменият адрес на "Макдоналдс" в Русия.


Проблемите били установени при редовна проверка през май, твърдят от руската агенция за защита на потребителите. Но в публичните данни за резултатите от плановите проверки на Роспотребнадзор по това време няма отбелязани посещения на двата ресторанта, посочва деловото издание РБК.


Руски регулатор поиска спиране на сандвичи на "Макдоналдс"

© Reuters


От "Макдоналдс" казват за "Ройтерс", че още не са получили никакво оплакване от агенцията и нямат данни за заведено срещу тях дело.


Компанията твърди, че продукцията й отговаря на всички изисквания на руските власти.


Преди три месеца "Макдоналдс" затвори заведенията си в Крим, което предизвика призиви от някои руски политици да бъдат закрити всички около 400 ресторанта от веригата в Русия.


Страната е един от седемте водещи за "Макдоналдс" пазара извън Северна Америка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK