Пеевски: Моето семейство все още има медии

Пеевски: Моето семейство все още има медии

© Юлия ЛазароваМедиите, които все още са собственост на моето семейство, са "Монитор", "Телеграф", "Меридиан мач", "Политика" и половината от вестник "Борба". Това обяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в интервю за вестник "24 часа".


Нито вестникът обаче го попита, нито Пеевски уточни защо семейството му все още притежава медии, след като през април майката на Пеевски Ирена Кръстева обяви, че излиза от медийния бизнес като продава притежаваните от нея вестници на ирландското дружество Мedia Maker Limited. В края на май Комисията за защита на конкуренцията очаквано разреши сделката, като посочи, че тя не представлява концентрация между предприятия, а пред "Капитал" собственикът на ирландското дружество Халпени, който има опит с радиостанции предимно, обяви, че се е запознал с Ирена Кръстева в хода на самата сделка.


Според сайта на Ирланския търговски регистър фирмата "Мedia Maker Limited" е регистрирана в Ирландия едва два дни преди обявяването на сделката - на девети април.
Не само този факт, но и начина, по който семейството изгради медийната си империя (с групата се свързват и други издания, сайтове и електронни медии, с които имат еднаква редакционна политика или участват в общи медийни атаки) и използването й за политически и икономически цели поставят съмнения дали продажбата е действителна или просто искат да скрият собствеността и да се опитат да излязат от общественото внимание.


Първата покупка на медии от Ирена Кръстева през 2007 г-. е финансирана от Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев и който сега отрича връзки към медиите на семейството.


На въпрос на "24 часа" защо говори често пред агенция ПИК, Пеевски подчерта, че говори пред медиата само защото го цитира коректно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK