КТБ няма да отвори на 21 септември, БНБ ще удължи срока на надзора (допълнена)

Управителят на БНБ Иван Искров (на преден план) по време на една от пресконференциите за КТБ през юни

© Юлия Лазарова

Управителят на БНБ Иван Искров (на преден план) по време на една от пресконференциите за КТБ през юниБНБ ще удължи надзора над Корпоративна търговска банка (КТБ) и ще покани акционерите в нея да декларират дали могат да осигурят капитал и ликвидни средства. Това е решил управителният съвет на централната банка, съобщиха от там.


Отлага се изплащането на гарантираните депозити


Към момента КТБ е под специален надзор, който изтича на 21 септември. Законът за кредитните институции обаче дава възможност той да бъде удължаван с до три месеца.
Това означава, че се отлага още и изплащането на законово гарантираните депозити до 100 000 евро. А така се отлага и нуждата от осигуряване на достатъчно ликвидност от страна на държавата за изплащане на тези влогове. Необходимостта от тези средства е и един от мотивите за предложената от правителството актуализация на бюджета.


Изпълняващият длъжността подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", до 10 септември трябва да внесе за обсъждане от управителния съвет предложение "за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД", гласи решението. В момента на тази позиция е Нели Кордовска, която пое задълженията на подуправителя Цветан Гунев. От средата на юни той е разследван за престъпления по служба и е в отпуск.


Покана към акционерите


Досега БНБ беше неколкократно упреквана и че не е поканила акционерите да участват в спасяването на банката. През седмицата "Капитал Daily" писа, че вариантът със спасяването от акционер обаче става все по-невероятен като се позовава на източник, че въпреки заявявания пред медии интерес от Оманския фонд (притежаващ 30 %), като видят напр. дупка за покриване от около 1 милиард лева ще се откажат да участват. Другият акционер - руската банка VTB (която има малко под 10%) отдавна обяви, че няма да участва, а от тази седмица си има и други проблеми - САЩ я включи в списъка със санкции срещу руски компании, заради украинската криза.


Днес австрийският вестник "Дер Щандарт" съобщи, че мажоритарният акционер Цветан Василев вече е с обвинение за злоупотреби, но от прокуратурата казаха пред "Дневник", че нито потвърждават, нито отричат информацията и тя е следствена тайна. Самият Василев, който продължава да е извън България, преди седмица обяви, че от чужбина работи в полза на КТБ, разговаря с партньори и обвини правителството в съучастник в атаката срещу банката.


Не е ясно дали БНБ е водила разговори с някои от акционерите, за да отправи тази покана.


Днес преди обяд подуправителят Калин Христов беше засечен от репортери да влиза в президентството, но нямаше информация с кого е имал среща и каква е била темата на разговор. Възможно е да е запознавал президента или съветниците му с решенията за КТБ.


Какво е решил управителният съвет


Решенията на управителния съвет идват, след БНБ са получили доклада на квесторите в КТБ. Освен удължаването на срока на надзора и поканата към акционерите да кажат дали ще осигурят капитал и ликвидност е решено квесторите да създадат специален екип до 15 септември. Той ще работи по подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и ще подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите. Това включва и действия срещу длъжници, които не си обслужват заемите.


Квесторите ще могат да сключат договори с одиторските фирми "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД за цялостна оценка на активите на банката, която бъде направена до 20 октомври. Това са и компаниите, на които БНБ възложи първоначалната оценка на финансите на КТБ.


До 20 август е срокът, в който трябва да се направят промени във вътрешните правила на банката, по които се правят обезценките по необслужвани кредити. Причината за това решение е, че квесторите са установили, че тези обезценки се правят по правила, които не са идентични с международните стандарти за финансовата отчетност.


Какво са установили квесторите


Квесторите са представили на БНБ доклад за текущото състояние на банката, както и отчетът на институцията към края на юни.


От документите се вижда, че активите на банката са 6.896 млрд. лв., което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31 май, когато все още атаката към институцията не беше факт. Към края на шестия месец раздадените кредити от институцията са за общо 5 265 млрд. лева. Депозитите от граждани и предприятия пък са 5.620 млрд. лева. Те са намалели за един месец с 630.7 млн. лева. Вероятно това е сумата, изтеглена от вложителите, след като започна паниката.


Към 30 юни банката е на загуба от 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл, посочват от БНБ по данни от квесторите. Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност.


Какво са свършили квесторите


Освен преглед на текущото състояние на КТБ квесторите отчитат, че незабавно са предприели мерки за сигурност, сред които е смяната на охраняващите фирми на всички клонове. Направени са промени и в пропускателния режим, като е спрян достъпът до сгради на банката на бившите членове на управителния и надзорния съвет на банката, както и на свързани с тях лица и др.


Проведени са и редица срещи с длъжници на банката, както и с кредитори.


БНБ публикува доклада на квесторите без онази част от данните, които представляват банкова тайна.


Управителят на банката Иван Искров е информирал съвета и че на 25 юли е изпратил писмо до председателя на Европейския банков орган с покана към институцията да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. Решението за този преглед беше взето от водещите политически партии след консултации по казуса при държавния глава.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK