"Ройтерс": Инвеститори се готвят да съдят България заради КТБ

"Ройтерс": Инвеститори се готвят да съдят България заради КТБ

© Надежда Чипева, КапиталПритежатели на доларови облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) подготвят да съдят България, ако при падежа им на 8 август не получат обратно парите си – нещо, което изглежда все по-вероятно, съобщи "Ройтерс".


Агенцията се позовава на два източника, според които правителството в София може да бъде съдено и ако се стигне до обявяване на КТБ в несъстоятелност.


Първоначалният размер на заема на КТБ е 150 млн. долара, а все още няма яснота какво ще се случи с четвъртата по големина банка в страната, попаднала под контрола на БНБ, прекратила дейност и блокирала достъпа на вложители до сметките им.
Група облигационери, включително хедж фондове и институции в САЩ и Европа, са създали своя група и са наели адвокатска кантора да ги представлява в България в случай, че правителството тласне КТБ към обявяване на несъстоятелност, казват източниците на "Ройтерс".


Един от тях – мениджър на базиран в Лондон хедж фонд, твърди, че правителството и централната банка са уверили облигационерите, че интересът им ще бъде защитен и ще си получат парите. Това е станало в края на юни по време на обиколката на министъра на финансите Петър Чобанов и други експерти за представяне на заема (така нареченото роуд шоу - бел. ред.) за 1.5 млрд. евро за рефинансиране на емитиран през 2002 г. държавен дълг с падеж в началото на 2015 г., както и за покриване на планиран бюджетен дефицит.


Ако не спазят обещанията си, това ще изпрати лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще оскъпи емитирането на държавен дълг в бъдеще, казва мениджърът.


"Те не осъзнават, че рискуват да превърнат България в европейската Аржентина", допълва той, имайки предвид второто за последните 12 години спиране на плащане по външен дълг от латиноамериканската държава, което стана в четвъртък.


"Ако не платят навреме задълженията по облигациите, няколко техни притежатели са готови да съдят правителството за измама и невярно представяне на позиции. Когато се срещнахме с правителствените представители, те ни казваха "Не се тревожете. Тези облигации са добри".


Друг източник на "Ройтерс" от финансовите среди допълва, че в създадения нов комитет на кредиторите са събрани повече от необходимите за основаването му 25% от притежателите на облигации на КТБ.


Мениджърът на хедж фонда споделя, че сумата, която трябва да се изплати, не е голяма – в рамките на 50-75 милиона долара, тъй като преди затварянето на КТБ тя е изкупила обратно част от този дълг. Той разкрива още, че те са написали писмо за проблема с дълговата емисия до финансовия министър, централната банка и други представители на администрацията. "Те много добре знаят какъв е проблемът, искат да го разрешат, но се нуждаят от политически "чадър". Готови сме да отидем по-далеч с иск срещу правителството, но предпочитаме взаимноизгодно споразумение."


По думите на мениджъра най-добрият развой на събитията би бил КТБ да заработи с гаранции от правителството и ЕЦБ, както се е постъпило с друга банка (Първа инвестиционна банка – бел.ред.)


Източник на "Ройтерс" обяснил миналата седмица, че изглежда вероятно да не се плати на 8 август и че връщането на дълга зависи от това какво ще се случи с КТБ. Дори банката да бъде ликвидирана, облигационерите могат да получат пълната или част от сумата, която им се полага, при разпродажба на активите на КТБ.


Междувременно в четвъртък от БНБ съобщиха, че очакват от временно изпълняващия длъжността подуправител, отговарящ за "Банков надзор", да предложи удължаване на надзора на банката. Сега той е определен на три месеца, които изтичат на 21 септември. Законът за кредитните институции позволява той да бъде удължен с до три месеца. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Орешарски и Искров - тези гиганти на икономическата мисъл, да вземат да успокоят инвеститорите. Няма ли най-сетне да влязат в затвора виновните?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1258 Гневно

  Така, така...
  Ганьовската глупост и алчност ще потопи скоро България.
  ...
  Абе, Искров нямаше ли да подава ОСТАВКА?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами да съдят! И то не пред български съд.
  Тъкмо и ние ще разберем истината.

 4. 4 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Искров, Цацаров, Борисов, Пеевски, Плевнелиев, Доган, Местан на подсъдимата скамейка. Да отговарят за престъпление срещу Българския народ.

  Гаврийски служебен премиер. 5. 5 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "Те не осъзнават, че рискуват да превърнат България в европейската Аржентина" - за 150 мил. долара????!?! Малко по-полека с изказванията.
  С мои данъци не искам да се плаща на облигационери, които си купуват облигации от явно компрометирана банка. Да са мислели, когато са инвестирали!

  "Дори банката да бъде ликвидирана, облигационерите могат да получат пълната или част от сумата, която им се полага, при разпродажба на активите на КТБ."
  Това е най-разумния и логичен край на тази "сага".

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1194 Любопитно

  ...правителството тласне КТБ към обявяване на несъстоятелност.....
  БНБ да спре да се държи, като старлетка, а да заеме последователна и обоснована позиция. Защото говори едно, публикува второ и се готви да направи трето. Ако наистина банката е гнила, няма съд който да ни осъди, но засега такова нещо от документите които излизат няма и ред това да се потвърждава. Дори прословутите 205 млн. са малко нифелни в доклада.

 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "подготвят да съдят България, ако при падежа им на 8 август не получат обратно парите"

  ще е чудо ако си получат обратно парите

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Ето, виждате ли колко са мракобесни инвеститорите? И по-голямата част от форумците ще се юрнат да ръфат България по форумите заедно с тях. Безродници!

 9. 9 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално  Въобще паралелите между Аржентина и България стават все по - очевидни. Те си имат Перон, ние си имаме Борисов, те са фалирали няколко пъти и ние също, те са натовска държава и ние също.

  Една единствена разлика имаме-те са бананова република, ние сме доматена. 10. 10 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#9:"genadi."]Една единствена разлика имаме-те са бананова република, ние сме доматена. [/quote]
  Неее, тиквенЪааааааааааа !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 11. 11 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 414 Гневно

  Да съдят, ама риск печели, риск губи. Никой не ги е насилвал да купуват облигации от една съмнителна банка, така че сега да си понасят негативите.

  Има си закон и ние няма да плащаме със нашите данъци техните залози!

 12. 12 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре де, как може да се сравняват случаите на КТБ с държавата Аржентина? И как правителството ще тласне КТБ в несъстоятелност? Не е ли функция на БНБ това? Заради облигации от 50-60 млн долара да се стига до Европейска Аржентина?

 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 477 Гневно

  Ето, веднага почнаха да ни шантажират с Аржентина. за 50 млн. Това доказва, че такива "инвеститори" не са стока.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  "Ако не платят навреме задълженията по облигациите, няколко техни притежатели са готови да съдят правителството за измама и невярно представяне на позиции. Когато се срещнахме с правителствените представители, те ни казваха "Не се тревожете. Тези облигации са добри".
  Брей, големи пичове са тие маргинали на базиран в Лондон хедж фонд !
  Плашат Иванчо сЪс чекиЙката !
  тва да не са дЪржавни облигациЙ, бе катили !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 15. 15 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ще пият по една пият студена вода тези инвеститори, пък ако искат и Костов да вземат заедно със Сокола и Малката Секира.....

 16. 16 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 982 Неутрално


  [quote#9:"genadi."] те са натовска държава и ние също. [/quote]

  ...глупости!
  Аржентина не е държава от НАТО. Нещо повече – през 1982 г. Аржентина беше във война със страна от Алианса - Великобритания

 17. 17 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално  До коментар [#8] от "Отнесен":

  Защо инвеститорите са мракобесни, защото се противопоставят на грабежа на инвестицията им ли ? Организиран от избраните от Българският народ политици, управители на БНБ и прокурори ли ?

  Като са ти толкова мили споменатите лица продай си апартамента и им раздай парите.

  Бългатският народ е този, който ще плати сметката, след като си е избрал такива политици, банкери и прокурори. 18. 18 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интересно защо ще съдят държавата, с какво е виновна и какво общо има с КТБ???

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Бай Ставри подрънква с ключоветеее .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Или облигационерите като видяха, че КТБ е обрана искат да си вземат парите от държавата, т.е. от нас!

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#16] от "Косьо":

  Тва с натовска Аржентина май е цитат от някого?

 22. 22 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 566 Любопитно

  сметката на Искров,моля

  харпун
 23. 23 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално  До коментар [#16] от "Косьо":

  Глупости ли са ? Кажи на Сикаджията, че са глупости. Вчера Сикаджията от Банкя публично обяви, че Аржентина е натовска страна. Айде върви и се разправяй с него. Да те предупредя само, че той е винаги прав. 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 830 Неутрално

  питам серизоно, защото някак не ми е ясно- как така ще съдят правителството за КТБ ? Нали е 4астна компания, все едно като фалира Лемън някой да съди Обама ?

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#18:"stronger"]Интересно защо ще съдят държавата, с какво е виновна и какво общо има с КТБ???[/quote]

  От Държавата по - лесно се взимат пари чрез крадливи чиновници.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Абсолютно правилно решение. Ако в българия не важат световните юридически норми, то в цивилизования свят знаят как да се справят с новоизпечени измамници псевдобанкери. Ще си получат парите и с лихвите. Това са инвеститори, а не вложители. Тези хора са притежавали процент от банката. Друг е въпроса кой ги е убедил да инвестират там. Аз влагам пари само на проверени 5 пъти места ( и пак не е сигурно ).

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 27. 27 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  Мен по ме е страх от Вежди-то (направил милиони сЪс чук и длето!) и по-точно от неговиЯ американски адвокат (не даЙ боже да е евреин!) !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Пълен разпад на държавата. И проблемът вече не са само големите заеми , с които ни заробиха ,а това че подкопаното доверие у инвеститорите няма да се върне с години

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#16] от "Косьо":

  хахха, е, това беше явна шега

 30. 30 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 466 Неутрално

  айде пак и3насилване на българите.

 31. 31 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  [quote#24:"carmello"]питам серизоно, защото някак не ми е ясно- как така ще съдят правителството за КТБ [/quote]

  Прокуратурата имаше сериозно участие във фалита на КТБ - ако се окаже ,че е бил ликвидна ,а само Цацатурата я е разсипала държавата носи отговорност

  15.02.1989 - 07.02.2018
 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#14] от "detchopora":

  От статията не става ясно за кои облигации са питали - за държавните или за мустакатите?
  Може сценката да е била от рода:
  "Ей оня, я като си тук ни кажи за тез мустакатите бондове читави ли са?"
  "Ооо тези ли бе, даааа бомба са! Няма шест-пет с тях - тва е банка годината няколко пъти!"

 33. 33 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всичко това беше предизвестено отдавна,просто никой не вярваше,че балонът ще се спука!

  Tony
 34. 34 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#1:"moriarti"]Орешарски и Искров - тези гиганти на икономическата мисъл, да вземат да успокоят инвеститорите.[/quote]

  Оф...мерак со паре се гаси...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1194 Весело

  До коментар [#23] от "genadi.":
  Ако трябва ще влезнат в НАТО, какво да се прави.

 36. 36 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#31] от "First Lieutenant Karelson":

  къде го пише това или така наизуст пак, държавата носела отговорност ?

  по този казус вината е толкова размита, като се по4не от БНБ, прокуратура, правителства от последните 10 години и тн, 4е аз не виждам от кого могат да търсят парите си тези

 37. 37 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  След вчерашният доклад на одита,съм сигурен,че ще спечелят.И не само те ще съдят държавата и БНБ.И тук е мястото да кажа,че всички ще се крият зад институции(Искров) и зад имунитет(прокурорите) и за това трябва вината на институцията да се персонализира.Това става,като някой осъди държавата,тя да види кой е персонално виновен и да го подгони.Искров,Цацаров... всичките в кюпа.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 38. 38 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изобщо не може да се прави аналогия с Аржентина. Там обект на спора си бяха облигации на държавата и не успяха да се разберат за преструктуриране на дълга. Тук става въпрос за корпоративни облигации. Който купувал, да си носи риска.

 39. 39 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#31] от "First Lieutenant Karelson":
  Доста трудна теза за доказване. Още повече, ако БНБ спази процедурата и покани акционерите да рефинасират банката и те откажат.

 40. 40 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "genadi.":Не ще Гаврийски.Нито за премиер,нито за финансов министър. Това може да се тълкува и,че ще ритнат Искров и ще го назначат за шеф на БНБ.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 41. 41 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr. G.":

  Абе, Искров нямаше ли да подава ОСТАВКА?

  Депозирал я е в КТБ.

 42. 42 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Когато изпълнителната власт, БНБ и банките седнат на една софра да празнуват и се веселят нищо добро не очаква която и да е банкова система.
  Дори в Занзибар управителя на централната банка не получава "инструкции" от лидера на опозицията или от министър председателя... Нито пък празнува деня на банкера в обкръжението на банкерите, които УЖ надзирава...
  Е за това ще платим сега една дебела сметка а най-лошото от всичко е загубата на доверие в централната банка...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  Извинете, но още едни ентусиасти..
  Вчера Веждичката се хукна по съдилища, сега и разни инвеститори у speculative-grade bond, or junk bond щели да се съдят..
  Като рекоха и за Аржентина и се присетих за местния гений от Банкя и НАТО...
  Бе как им идва на акъл на разни да плескат така смело щуротии?

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално
 45. 45 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "sa6":Ще ги вземат от държавата.100% е сигурно,след вчерашният доклад на одита.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#33:"Free person"]Всичко това беше предизвестено отдавна,просто никой не вярваше,че балонът ще се спук[/quote]

  Кое беше предизвестено? Че чужди хедж фондове ще имат претенции към държавата?

 47. 47 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#19] от "Танас":

  Бай Ставри подрънква с ключоветеее

  Бай Ставри много добре знае че за милиони няма закони.
  А тук става въпрос за милиарди.Най-много няКОЙ да получи втори орден Стара планина.

 48. 48 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#17:"genadi."]Защо инвеститорите са мракобесни, защото се противопоставят на грабежа на инвестицията им ли ?[/quote]
  Да не би аз да съм ограбил инвестицията им?


  [quote#17:"genadi."]Организиран от избраните от Българският народ политици, управители на БНБ и прокурори ли ?[/quote]
  Това е частна банка, какво общо имат политиците с нея?

  [quote#17:"genadi."]Като са ти толкова мили споменатите лица продай си апартамента и им раздай парите. [/quote]
  Че кой е казал, че са ми мили.

  Това си е частна инвестиция в частна банка. Не виждам защо държавата и народа да трябва да отговарят за успехите или неуспехите на някой бизнес.

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Ще ни показват кирливите ризи пред целия свят заради двама трима самозабравили се . Ще ни съдят до премаляване заради алчни мошенници .

  klimentm
 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#38] от "buran":
  На теория е така, но на практика онова "Извинявайте, сбъркахме." на двойнодънната калайдисана цаца струва 70-80млн долара.
  Щото тва да изплющиш някой на баламатума публично с "ти си престъпник!" или го окаушиш за няколко седмици и сетне да се изсулиш по терлици като всичко падне в съда и нищо, ама абсолютно нищо да не ти се случи е възможно само у нас.
  Казуса е елементарен - Цацата и Пешо Еврото като държавни служители носят отговорност за която ние ще плащаме.

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  До коментар [#45] от "д-р Петроff":

  Какво разбра от доклада?
  Аз примерно разбрах, че кредитните досиета са си цели, че "липсите" в тях били при Цацаров, прономеровани и прошнуровани, както с изказват "юристите" от правната школа в Симеоново, че банката е съборена с изтеглени около 700 милиона, че Цвъ Василев е бъркал в кацата за джобни редовно, та джобните станали цели 205 милиона, ама не са ги влачили в чували с камиони към летището, а ги осчетоводили наведнъж през някаква декларация на мажоритарния собственик...
  Ти какво разбра от там, та реши, че и облигационерите като Веждито са сигурни в "инвестицията"?

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално  До коментар [#48] от "Отнесен":

  Не си ги ограбил ти, а твоите избранници, затова ще плащаме всички ние.

  И ще продължаваме да плащаме, докато Българският народ не проумее една проста истина, а именно, че е отговорен за своя избор, и че всеки път, когато гласува затова престъпници и глупаци да стават народни представители, управители на БНБ и прокурори накрая ще плаща сметката. И ще продължава да плаща, докато не проумее тази елементарна следствена връзка-гласуваш за престъпници и идиоти-плащаш сметката. 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2608 Весело

  "Когато се срещнахме с правителствените представители, те ни казваха "Не се тревожете. Тези облигации са добри".

  Мили сладки балами!
  Така е да вярваш на червените. Като сте голями финансисти да не сте по-хитри от червените.

  подпис
 54. 54 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "Косьо":
  [quote#16:"Косьо"].глупости!
  Аржентина не е държава от НАТО. [/quote]
  Ти на банкянския вожд ли противоречиш

 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Веждю подбутва всичко.
  А кога обираше тлъстите лихви-не рИвеши.
  Беше се заканил да си сложи край на живота.
  Кой го разкандърдиса?
  Кой?!

 56. 56 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"статията"] базиран в Лондон хедж фонд [/quote]

  Кой е този хедж фонд? Анонимен ли е?

  Или само нагнетяваме обстановката и оказваме натиск, както вчера с уж тайните преговори на Меркел с Путин.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 57. 57 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Весело

  "Когато се срещнахме с правителствените представители, те ни казваха "Не се тревожете. Тези облигации са добри"."

  Това сериозно ли? Досега не съм срещнала търговец на Кирковския /или някъде дрпугаде/, който, ако го попитам "лоша ли ти е стоката", да каже: "Да. Не струва. Не си купувайте."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  И както става винаги в България,виновни няма и няма.

 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Има проблем с КТБ? Но как е възможно? Лично шефът на БНБ ни уверяваше колко ликвидна и стабилна е банката?
  Да няма грешка? А, сетих се.. друго няма. #ОСТАВКА

 60. 60 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално  До коментар [#56] от "Репей":

  Питай агенция " Ройтерс " ? Те са източникът на информацията. Не знам защо ми се струва, че всичко е вярно, и че ще плащаме. 61. 61 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#52:"genadi."]Не си ги ограбил ти, а твоите избранници, [/quote]
  И те не са. Държавата няма нищо общо с частните бизнеси. Или поне, много малко общо има.

 62. 62 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Някой си крал, а сега държавата ще съдят??? От къде на къде???

 63. 63 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Или по почина на Бойко - държавата да плаща за всичко. Но питал ли ни е нас някой дали сме съгласни???

 64. 64 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Според всички международни експерти, те не само ще съдат държавата, те съвсем успешно ще си я осъдят.

 65. 65 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#60:"genadi."]Питай агенция " Ройтерс " [/quote]

  Да ги питат от "Дневник". И без това имат договор с тях за препечатване на публикации. Аз ли да им върша работата?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 66. 66 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1000 Гневно

  СЕГА вече изясни ли се колко експертно управлява БСП?!!
  Подготвили са Виденова България пълна с вяра към "народа" си!,
  За Искров 10 г. затвор започват да ми малееят някак!

 67. 67 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jeremy Irons":

  Не ми е ясно защо ще съдят държавата, а не КТБ в лицето на нейния Управителен съвет, които са докарали банката дотова състояние?
  Аз пък ще съдя Спортния тотализатор, че не ми дава джакпота!

 68. 68 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Значи, КТБ не е издавало директно облигации, правила го е специална фирма, регистрирана нейде из ЕС. От тази фирма КТБ е получила заем. Тъй че, господата инвеститори да искат фалита на това дружество.
  Цитирам Капитал:
  "Те [облигациите] са с падеж 7 август 2014 г. и са емитирани на борсата в Ирландия от специално създаденото за целта дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно се използва от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак"."
  Ще ядат хурката инвеститорите. Мустакът си е опекъл работата.

 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#67] от "ikar_01":

  Може би са на мнение, че държавата е бастисала банката с цел да я разфасова за свои хора?
  Има и такива теории из форумите.

 70. 70 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 466 Неутрално  До коментар [#69] от "Ф.Нинов":

  Проблемът, е че тези теории все повече се потвърждават. Ама айде да изчакаме още малко. 71. 71 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хайде без излишна паника!

  Актуално КТБ е сложена под Закона за Финансов Надзор, съгласуван по законодателството на ЕС.

  Заплахи за съд нямат никакво друго, освен публично въздействие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 72. 72 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ай сиктир, и кредитора когато е давал парите на КТБ си е оценил сам лихвата която му предлага КТБ, сега и те като всички останали ще пият една студена вода! #НЯМАДАПЛАТИМ !

 73. 73 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 510 Весело

  [quote#16:"Косьо"]...глупости!
  Аржентина не е държава от НАТО.[/quote]

  Е как бе, натовска е, разбира се.
  Откога?
  От вчера!
  Защото Боку така казА.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 74. 74 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "Graf": Ами разбрах,че са започнали пак да олихвяват влоговете,но с корегирани лихви,Разбрах,че има доста активи в ценни книжа- около 800 милиона,че под наблюдение и лоши кредити за 8,8%( за сравнение, общо в системата са около 20%),разбарах,че загубите и лошите кредити се увеличават след затварянето. Не разбрах,защо са я затворили,а както каза Емил Хърсев,не се разбра защо затвориха малката банка Агрикол.Работата става криминална,според мен.Или добре премислена,за да се вземе съдебно, обезщетение от държавата

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  Банките не са обикновенни фирми. Те имат отделен закон и са взаимно свързани. Могат да работят правилно, ако контролните им органи функционират. Ако не, някой може да ги обере и те да фалират. Случая с КТБ е точно такъв. Въпреки доброто финансово състояние и отлични пазарни позиции някой решава да я събори. И тук е ролята на държавата. За часове да се намеси и да попречи на атаката.
  БНБ не го е направила, сега ще ни осъдят и ще платиме всички!

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  До коментар [#72] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Ще платиш! Всички ще платим! Заради престъпното бездействие на БНБ, което е в услуга на Пеевски.
  ДПС повече не трябва да стъпват в парламента, а всички, които не гласуват, гласуват за тях!

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Ще осъдят, колкото осъдиха и президента на САЩ за фалита на 200-те банки през 2008-2009 г.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 78. 78 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#67:"ikar_01"]Не ми е ясно защо ще съдят държавата, а не КТБ в лицето на нейния Управителен съвет, които са докарали банката дотова състояние?
  Аз пък ще съдя Спортния тотализатор, че не ми дава джакпота! [/quote]

  Ами защото за да млъкнат тези хиени, България трябва да ги съди първа. Това си е чист рекет! Ако не платила държавата, щели да станат лоши работи. Айде бегайте бе! Ето ви го Цватан Василев, ето ви го Оманския фонд - съдете си ги тях.

 79. 79 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Все по-голяма става кашата около КТБ и вече се прехвърли трайно извън пределите на нашата родина!Дали все пак ще се стигне до залавянето и осъждането на главните виновници...........?!

 80. 80 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Детенцето с много лелки ББ до докара тоя хаос, и сега за награда ще е премиер...

  I'm addicted to the truth.
 81. 81 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#32:"Ф.Нинов"]От статията не става ясно за кои облигации са питали - за държавните или за мустакатите? [/quote]

  Май за тея са питали - http://www.ise.ie/debt_documents/Prospectus%20-%20Standalone_1942ea25-e52c-4610-a659-de4423b678f3.PDF

  Ма то на началната страница си има 2 абзаца с много дебели букви. Пък после на стр 2 направо си е пророчество как ше гризнат дръвцето.

 82. 82 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  щом аз съм никакъв и успях да преценя ,че високата лихва носи голям риска за мен и парите ми и предпочетох други банки с по ниска лихви ,а сега нямам проблеми , така ,че всеки си прави сметката .

 83. 83 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#81] от "dosetliv":

  Наистина интересен пейпър цели 424 стр. на които всичко си е казано.

  Ама и лихвеният купон един такъв мазен = 8.25%


 84. 84 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Проблема не е, че няма да вземат нищо облигационерите. Ок, няма да излезе от джоба ни нищо. Проблема е в това, че държавни служители заблуждават с приказките си и може да го квалифицираме като измама. И ако не платим, може да загубим доверието на всички кредитори и тогава ще имаме кофти ситуация. Ако не бяха приказвали и уверявали в Лондон щеше да мине номера. А сега и в двата варианта България и гражданите и са прецакани.

  забавление и приключение
 85. 85 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#5] от "mapuhcku":

  ,,С мои данъци не искам да се плаща на облигационери, които си купуват облигации от явно компрометирана банка. Да са мислели, когато са инвестирали! ,,
  Това са облигацийте пуснати миналата година на пазара от Българския корифей оришарски.
  Миналата година за това, че в краят на Май бюджета е на минус с едно 96 млн.лв. по фиск а със 106 млн.лв на плюс по изпълнение тройната коалиция, въпреки настояването на президента да не пипат бюджета същата тройна коалиция актуалеизира бюджета за да могат да си краднат още в началото некое и друго милионче.

 86. 86 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Облигационерите могат пак да си прочетат стр.121 последния булет. Отделно от това, държавата няма как да съдят, защото държавата като самостоятелен субект няма отношение към банковата система. Ако пък мислят да съдят БНБ, защото е упражнила правомощия по закон, при това такива, за които са били изрично уведомени предварително ще имат много здраве.

  Още повече ако ще използват адвокатите на боянов или джинговците - хаха забрави просто Само вдигат патардия, нищо повече!

 87. 87 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 483 Неутрално
 88. 88 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Чобанов прави роуд шоу да крънка пари, те му разправят, че си искат парите от КТБ.

  Път има, шоу няма.

 89. 89 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#51] от "Graf":

  ,,Ти какво разбра от там, та реши, че и облигационерите като Веждито са сигурни в "инвестицията"? ,,

  Ма ти нали миналата година рива, чи теа облигации са най сигурните облигации и затова са са грабели кут топъл леб.

 90. 90 Профил на herr_flick
  herr_flick
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Въобще паралелите между Аржентина и България стават все по - очевидни. Те си имат Перон, ние си имаме Борисов, те са фалирали няколко пъти и ние също, те са натовска държава и ние също.
  ==============
  Първо Архентина нямат Перо, имали са Перон.
  Второ не са натовска държава.
  Трето Архентина е всичко друго, но не и бананова република, като няма сфера - индустрия, услуги, медицина да не са пред проруската кочина България.
  Архентина - банановата република привлича италианци, испанци, холандци, германци, французи и северноамериканци, а от Бантустана бяга всеки с малко повече акъл в главата.
  Но всъщност като гледам руското ти именце е безсмислено да продължавам

 91. 91 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Който е купувал облигации с висока лихва, да си е правил сметка за риска, който поема. Не става дума за подведени пенсионери, а за професионални инвеститори.

  Държавата може да е отговорна, ако умишлено е фалирала банката, което май е така, и доколкото само нейните действия са били причината, ако всичко това може да се докаже.

  На всички любители на мирните протести бих казал - ако бяха изгонени с камъни, защото са нагли престъпници, нямаше да им плащат всичките борчове и да гледат, как съдят държавата.

 92. 92 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#5] от "mapuhcku":
  +++++++++
  Абсолютно правилно.
  Това са големи инвеститори които са инвестирали в банката с ясното съзнание, че това е банката на мафията.
  Сега да си носят последствията.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 93. 93 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ф.Нинов":

  А къде е човека с честните сини очи да дойде и да обясни как се изпаряват пари от банка, не да стои някъде из Австрия или кой знае в кой край на земята, с който нямаме договор за репатриране.

 94. 94 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#93] от "ikar_01":

  Страх го е човечецът, страх го е.
  Ако е предвидлив, би трябвало вече да си е събрал партакешите и хоп в ЮАР.
  Иначе аз смятам, че по този казус няма абсолютна истина, а от всяка теория по-малко.
  - Хер Мустак теглил заеми с фантом-фирмите със строумен-управителите, които се предадоха официално и писмено.
  - Парсчо с дълговете.
  - Комичният Искров с тъпизмите (липсваща документация за няколко милиарда дългове - баси за тази изцепка трябва да му се забрани да стъпва на територията на ЕС)
  - Всякакви големи играчи точещи лиги
  - Държавни фирми вложили 98.5% от кеша си

  В България никога няма една-единствена истина, а много, дори и противоречиви... това прави нещата изключително интересни за четене.


 95. 95 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 949 Неутрално

  а това е само началото, после почват акционерите. въобще опитаха се да я откраднат като едно време ама нещата се промениха.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 96. 96 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 466 Неутрално

  КТБ се разраства като пирамида при управлението на пожарникаря. Но какво може да се очаква от човек, който е свързан с групировки за финансови измами....с хора - Румен Николов („Пашата“), Младен Михалев („Маджо“), Алексей Петров („Трактора“) и други личности от сенчестия бизнес.
  Близо четири години тя е покровителствена и в нея се съсредоточават държавните пари.

 97. 97 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#90] от "herr_flick":

  Нема смисъл да ни убеждаваш кое е по, и кое най
  Бегай се спасявай у Архентината и си седи мирно там

 98. 98 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#26] от "InmoInvestments":Имаш пари - инвестираш.
  Когато фалираха 14 частни банки , някой съди ли държавата ?
  А инвеститорите къде бяха когато Цветан даваше кредити на шофьори , пазачи , секретарки ? Срещу какво ? И къде после отиваха фиктивните кредити ? Надзорен съвет имаше ли ? Счетоводители , касиери - всички подписвали неверни документи . Хайде в кауша !
  Път те - инвеститори !
  Какво стана с Майкъл Капустин , дето завлече 4-5000 души по най-обикновен разбойнически начин ? Излежа ги. Парите изгоряха.
  И какво бъркат държавния кредит с КТБ ?
  Чобанов теглил кредит . Но не е заложил КТБ за гаранция , нали ? Държавата ще си плати кредитите .
  Ако сега държавата каже като Мечо Пух : " Аааа, не знам ! Оправяйте се !". Вдигне надзора. На другия ден ще има бой пред банката да изтеглят и останалото и до следобед банката ще е празна.
  Да гие у инвеститорите ! Фалираха Аржентина с тия шибани хедж , които са били 7 % от кредитите .
  Горещракащите х... не разбират от проблема , а сместта от невежество , политическа злоба и серсемлък е поразяваща.

 99. 99 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#67] от "ikar_01":А фиш пуснал ли си ? Щото една момче изтегли джакпота без дори да е пуснал фиш и сбъдна мечтата на стария евреин - да вземе джакпота без фиш. Говоря за кандидата № 15 на КБ.

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#96] от "ne":Ами и аз им разправях ,че това е схемата Понци. Привличаш чужди пари с висока лихва , после този, който се разпорежда, свива парите и фъсва. Останалите плащат на адвокати , че и те имат деца и жени. Накрая напрежението се занулява - изтича в земята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK