ДПС с нова поправка за бюджета - влоговете в КТБ да се изплащат веднага

Йордан Цонев и финансовия министър в оставка Петър Чобанов на заседанието на извънредната бюджетна комисия на 4 август в парламента

© Георги Кожухаров

Йордан Цонев и финансовия министър в оставка Петър Чобанов на заседанието на извънредната бюджетна комисия на 4 август в парламентаЙордан Цонев ще предложи днес да се включи в актуализацията на бюджета текст, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на банката в несъстоятелност, както изисква българското законодателство. Ако поправката бъде гласувана, депозити щели да се изплащат 20 дни след влизането й в сила.


Цонев съобщи тази идея в интервю по "Нова телевизия", но не даде повече подробности как точно би се осъществила на практика такава промяна, нито има ли вече официални данни колко е сумата, необходима за тези депозити, и защо е нужно да се обвързва с промени в държавния бюджет.


Българският фонд за гарантиране на влоговете разполага с 2.1 млрд. лв. БНБ все още не е съобщила официално каква е общата сума на депозити в КТБ, които отговарят на изискванията да бъдат гарантирани (освен прага от 100 000 евро има и някои допълнителни изисквания). В публикация на "Капитал" се споменава сумата около 3.6 млрд. лв. Ако изплащането е частично - парите от фонда може би биха били достатъчно за първия етап.
В понеделник сутрин има извънредна бюджетна комисия, чийто председател е Цонев и в момента той не може да бъде открит за коментар. По-късно парламентът ще гледа предложените промени за актуализация на бюджета и отделно в този на здравната каса. Очаква се обаче да бъдат приети само тези за НЗОК, защото другите се подкрепят само от ДПС.


С тази идея,


ДПС може би ще се опита за последен път да прокара актуализация на държавния бюджет, за която най-силно настоява


Според Цонев с тази поправка за влоговете щяла да изпълни и препоръката на Европейската комисия (в писмо от 1 август от Брюксел напомнят, че според еврозаконодателството изплащане на влогове трябва да започне в 20-дневен срок след като една банка е спряла да работи и няма вероятност да отвори, като то може и да е частично).


Не е ясно все още каква е позицията на ГЕРБ и БСП за такава промяна ("Атака" вече не участват в заседанията на парламента). Преди няколко дни от левицата също предложиха такава поправка, но не през бюджета, а през специалния Закон за гарантиране на влоговете в банките. Тяхната идея е да бъде включен текст, че след като определена банкова институция е била поставена за повече от два месеца под особен надзор и когато нейната дейност е преустановена, фондът да бъде задължен да започне веднага изплащането на гарантираните влогове, обясни тогава Янаки Стоилов


Той заяви, че подобен план на действие предвиждал Законът за КТБ, но твърди, че медиите и неправителственият сектор настояваше да се движим по българското законодателство - депозити се изплащат след като банката бъде обявена в несъстоятелност, а за това се чакат докладите на одиторите.


Според Цонев извънредният закон за банката на Цветан Василев не бил на БНБ, ГЕРБ и ДПС, а вариант на ЕК.


"Ние подкрепихме отваряне на кредитните досиета и отпадането на банковата тайна, за да е ясно кой кой е и кой какво е правил там", обясни още Цонев и каза че след като не е било прието това предложение, в следващия парламент те ще имат


законодателна инициатива - да отпадне банковата тайна за всички лица


които са заемали публични длъжности - всички политици, магистрати, кметове итн. по списъка, който е за деклариране в Сметната палата. ДПС имаха такава идея и покрай скандала с Христо Бисеров.


Цонев твърде, че няма да бъде скрито нищо и за собствениците на офшорните компании, свързани по различни начини с банката на Цветан Василев.


Депутатът от ДПС заяви, че колегата му г-н Пеевски пък предложил в интервю да дойдат международни финансови одитори за КТБ, които да направят одит на всички активи. Цонев допълни, че сега разширявали идеята и искат също така


отделите по финансово разузнаване на тези компании да проследят къде са трансферирани парите от КТБ


"Г-н Пеевски само даде предложение, което е много актуално, защото само така ще стане ясно, че той няма общо...Тук никой няма да повярва на наши", така Цонев обясни защо не е странно, че след като от скандала между Пеевски и Василев започна кризата с КТБ именно Пеевски да иска такива проверки.


"Истината за КТБ трябва да излезе наяве и ДПС настоява цялата истина да излезе пред обществото, ние няма какво да крием", някорко пъти повтори председателят на бюджетната комисия.  Той обяви, че "проблемът в КТБ е криминален. Там се води активно следствие. Данните са много плашещи".


Кой според Цонев е създал Цветан Василев - четете тук
Прогнозата му за актуализацията на бюджета - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Това не го ли предложи Стоилов от БКП още оня ден? Иначе, защо трябва поправка, след като законодателството е такова и бездруго?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  До коментар [#1] от "Darth Чебуратор": Точно Стоилов го предложи. Или са се договорили нещо, или си крадат идеите.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ясен е стремежа да се предпостави новата ликвидна криза и умишлен фалит на КТБ. Ако има ликвидна подкрепа от държавата хората няма да изтеглят депозитите си. Добронамерените ще насочат усилията си да се получи именно тази подкрепа срещу обезпечение от страна на КТБ.

 4. 4 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Евала за желанието, ама закона си го има, просто трябва да се спази.

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Пеевски нямал нищо общо с КТБ???
  Ами как ще има, като е трети мандат в парламента и действа единствено с подставени лица!
  Къде е ковчежникът Христо Бисеров да ни светне за офшорните трасфери на държавните порциони?
  Аз само така си питам, де...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 469 Весело

  първо на хидролога

  proudly built in Bulgaria
 7. 7 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 500 Неутрално

  И ако КТБ не е в несъстоятелност какво правим? Депозитите са изтеглени и акционерите ще съдят държавата.

  Препоръката на ЕК е БНБ, КФН и останалите органи да си свършат работата за 20 дни, а не данъкоплатците да платят в рамките на 20 дни, пък после тези "надзорни" органи я си свършат работата, я не.

  Няма да платим!

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Гневно

  ЕС ни показа жълт картон и по тази тема. Стана ясно, че вече е просрочен срокът на общностното законодателство и сега очакваме вложителите да ни осъдят, което няма да ме учуди. Разбързахте се, ама да бяхте прочели какви са правилата, вместо Искров да търчи по пресконференции и да пише оставки.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Целта и предложения за специален закон, на измисленото писмо от ЕК (което противоречи на цитираната в него Директива на ЕС) и на напъните на ДПС в случая е една единствена милионерите Костов и Доган да си получат парите от държавния бюджет, а после държавата и банката - кучета я яли.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 10. 10 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#6:"Real Adventure Machinery"]първо на хидролога[/quote]

  Колега, не го обиждайте, човекът е хидроинженер, не някакъв си прост хидролог! Толкова тежки изпити е държал, моля Ви!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 11. 11 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Любопитно

  И защо? Банката не е фалирала? Ами ако не фалира, какво става с тези които вече са обезщетени?

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  ДПС-то явно нещо не са разбрали. ПАРИ НЕМА, ЩОТО ГИ ОТКРАДНАХА. Колкото до парите от гаранцията, Франция пич, отидоха за фотоволтаици и подобни, колко и кои трЕбе а сте наясно. Та там нещата малко се пообъркАха и за това има известни пробУеми.

 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Няма как да ме накара Йордан Цонев (Данчо Ментата) да не си мисля всеки път, когато той предлага някоя поправка, този път в чий интерес лобира ... определено няма да е в обществен интерес

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Чебуратор":

  Законодателството е такова, че БНБ може да шикалкави до 6 месеца. И тя го прави.

  ЕС законодателството обаче е ясно - 20 дни.

 15. 15 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Весело

  "Той обяви, че "проблемът в КТБ е криминален. Там се води активно следствие. Данните са много плашещи".

  ПроблемЪт, в коЙто силно е замесен "един успял човек" !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 16. 16 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1595 Весело

  До коментар [#8] от "Mark Twain":
  [quote#8:"Mark Twain"]Стана ясно, че вече е просрочен срокът на общностното законодателство и сега очакваме вложителите да ни осъдят,[/quote]
  Що пишете за неща, които не разбирате? Вземете прочетете, после попитайте врели и кипели в материята и накрая се гневете.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 17. 17 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ...и вълкът сит и агнето цяло. С умишленото забавяне на КТБ, БНБ-то прави договорена услуга за онез с над 100 х. лева, "съобразявайки"се със закона. Тепърва ще има съдебни процеси, довели до по-заобиколно ...бъркане в джоба ни.

 18. 18 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Депозитите се плащат от Фонда за галантиране на влоговете в банките. Фондът е юридическо лице и не е част от консолизирания държавен бюджет.

  Защо Ментата настоява бюджета да плати депозитите?

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Гневно

  И аз съм за нова поправка - експресна проверка и одит на ктб и доклад за състоянието и до три дни!
  Никакво размотаване повече.И никакви държавни кредити повече.

 20. 20 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  [quote#18:"regular_observer"]Защо Ментата настоява бюджета да плати депозитите? [/quote]
  Защото във фонда няма толкова пари, колкото те (тези с досиетата в КТБ) искат да приберат. А и по закон държавата става поръчител на фонда за вземане на заеми. Кой кредитор ще си хвърли парите в каца без дъно... Да не е глупак като Костов, Доган и Рашидов?!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 21. 21 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ето как действат португалците при аналогичен случай: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-901_en.htm?locale=en

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Не знам какво е "законодателството на ЕС", но според "Капитал" са пратили писмо, в което пише:

  "след като компетентните органи разкрият, че банката "не може да изплати депозитите и за момента няма перспектива да бъде в състояние да го направи". А също и че тази преценка трябва да се направи максимално бързо, но в рамките на пет дни"

  Първото изречение противоречи на теорията, която ни пробутват, за някакъв 20-дневен срок. Второто изречение противоречи на първото -- няма синдик, който може за 5 дена да ти каже колко струват активите на една банка и какви перспективи има тя да изплати депозитите.

  Изобщо, цялата работа продължава да мирише.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 23. 23 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Докато не откраднат активите на КТБ няма да мирясат

 24. 24 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 615 Гневно

  Данчо Ментата и Делянчо на мама в тандем срещу КТБ! Да я закриваме, та да я закриваме! Ако успеят, честито на новите кредитни милионери и на българските данъкоплатци! Тези парламентарни мутри, вместо да раздават порции, трябва да бъдат вързани, до доказване на вината им, в огромната десетилетна ДПСарска кражба!

 25. 25 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 606 Неутрално

  гарантиране
  консолидиран


  Много грешки съм направил в #18.
  Извинения!

 26. 26 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Как държавата ще изплаща влогове за по 200 000 лв след като банката не е обявена в несъстоятелност, а и не се знае дали въобще ще се случи това?
  Най-добрият вариант е да се даде достъп на вложителите до определена сума за момента, а за това май е нужно само решение на квесторите.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3502 Гневно

  Ясно.
  Пак българите требе да плащат за поредната банкова пирамида...
  А кога ще видим в кафеза банкери и политици?

 28. 28 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"непукистка"]Що пишете за неща, които не разбирате?[/quote]

  Щото чета Дневник: http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/08/03/2355264_brjuksel_predupredi_che_vlojitelite_v_ktb_mogat_da/

  Пък ако не е така, минете през въпросната новина и обяснете на хората как е? Мерси.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 29. 29 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ей, тия няма ли кой да ги изрита от властта завинаги!

  Абе, къде е Бисеров!?!!
  Ментата ли е новия отговорник за черните каси? Дано да ходи и той при Бисеров скоро!

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Крайно време е да си ходите.
  Стига законодателство в 12 без 5.
  Касичката за крадене е временно спряна.
  Пътувайте.

 31. 31 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Значи: парите от влоговете на гражданите ги дадохме на "Бизнеса" да инвестира във Възобновяеми Енергийни Източници, за да вземем едни комисиони. Подлъгахме "Бизнеса" с едни "гарантирани" височки изкупни цени. После гражданите излязоха да тропат с празните тенджери миналата зима заради неплатимите сметки и балона се спука. Пък и "бизнеса" изхарчи парите от продажби на ел. енергия по моми и коли. И ся кво праим? Имаше един виц за двама, дето отговорили "въртим едни пари" Ядяха едно говно май?

 32. 32 Профил на heyco
  heyco
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Това по същество е нов извънреден закон за КТБ. Не всички депозити под 100000 евро за гарантирани, а само тези, които са направени по стандартните условия на банката. Специалните не са гарантирани. Повечето депозити в КТБ са специални - за специални хора. БНБ не е казала, каква е общата сума на гарантираните депозити. ДПС отнови ни предлага да подпишем празен чек. И то веднага.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  "Цонев съобщи тази идея в интервю по "Нова телевизия", но не даде повече подробности как точно би се осъществила на практика такава промяна,"

  Когато осветителните тела на телевизионните студиа ти пекат темето , започват да се излюпват оригинални мисли . Както люпилните за бройлери . Само че от излюпеното в двата случая ползата е различна . Люпилнята веднага показва резултата , Цонев трябва още доста да поработи , докато идеята му покаже резултат . Само остена от Брюксел е недостатъчен.

 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "....ДПС може би ще се опита за последен път да прокара актуализация на държавния бюджет, за която най-силно настоява...."

  Нека стане ясно на всички - без актуализацията на бюджета с поне 3.4 милиарда фалирането на КТБ губи до голяма степен смисъла си, а от друга страна става пределно ясно КОЙ ще разграби активите на банката, като Виваком и Булгартабак и КОЙ ще спастри от невърнати кредити. Затова патърдията около раздуването на бюджета, уж "с най-добри намерения", продължава толкова настоятелно. И ми е чудно как досега в нея не са въвлечени и т.н. "протестъри", които са си точно за такива изпълнения...

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  "В понеделник сутрин има извънредна бюджетна комисия, чийто председател е Цонев."

  Ами прехвърлили са 50 млн лв във фонда за бедствия и аварии и толкова . За което не е нужна актуализация , както е обяснил Чобанов. Герберите са в очакване . На Годо .

 36. 36 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Ето и един от възможните отговори:

  Радан Кънев: Не е въпросът кой е влагал пари в КТБ, а кой ги е откраднал – това прикрива ДПС
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/04/2355611_radan_kunev_ne_e_vuprosut_koi_e_vlagal_pari_v_ktb_a/

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  [


  [quote#30:"stoiank"]Касичката за крадене е временно спряна.
  Пътувайте. [/quote]

  Ами че те пътуват . За да се върнат на 5 Окгомври .

 38. 38 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#36] от "Наблюдател":

  Крал е всеки, който е взимал -- едните кредити, другите високи лихви.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 39. 39 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Весело

  Данчо Ментата - агент на службите като ортака си другарят бисеров.
  От такива хора може да се очакват само схеми за прикриване на кражби .

 40. 40 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#11:"Моди трий нищо да не остане!"]И защо? Банката не е фалирала? Ами ако не фалира, какво става с тези които вече са обезщетени?[/quote]
  обезщетението е за всички. Технически погледнато не би следвало да има разлика за тези които са обезщетени преди и след обявяване на фалита.

 41. 41 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#4] от "Александър Тодоров":

  "Евала за желанието, ама закона си го има, просто трябва да се спази."

  Закона може да си го има, но ако този закон се спазва в сегашният му вид, малките частни вложители, а и фирмените такива, които разчитат на гарантираните си средства в КТБ, могат да бъдат размотавани до догодина по това време с различни мотиви и основания, а в Европа такова нещо няма и не случайно идват оттам предупредителните писма! Освен това съдбата на вложителите в КТБ в момента се следи зорко от всички други такива в останалите банки и ако този въпрос не бъде решен своевременно, хич не ми се мисли какви последствия може да има за цялата банкова система!

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  [quote#7:"haralampi"]Няма да платим![/quote]


  Че кой ви кара ? Само правите шум в системата . Банката няма да фалира . Кой какво се опитвал да прави , едва ли ще излезе наяве . Но от шумотевицата по медиите , излиза , че банката си е здрава , ще киха няколко седмици , ще пийне сиропче и ще смъкне температурата . И ще се забрави ,че е боледувала . Като наводнението в Бисер например.

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  [quote#38:"Darth Чебуратор"]Крал е всеки, който е взимал -- едните кредити, другите високи лихви.[/quote]

  Не става . Лихвите и по кредитите , и по депозитите са различни за всеки банки . И всеки има право да си прави сметката - къде е изгодата . Иначе и ти може да излезеш крадец. Защото в банката , дето си държиш стоте лева на влог , все дава по- висока лихва барем от една друга банка .

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  Къде отиде желанието да се актуализира уж бюджета само на здравната каса?!
  Тези дърпат дявола за опашката непрекъснато!

  klimentm
 45. 45 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jeremy Irons":

  "Най-добрият вариант е да се даде достъп на вложителите до определена сума за момента, а за това май е нужно само решение на квесторите."

  Няма и не съществува такъв вариант! Предложението, независимо, че идва от ДПС /както и от Я. Стоилов, впрочем/, е доста адекватно и в унисон с европейските правила и норми - справка днешното решение на правителството на Португалия за наливане на 5,4млрд евро в една водеща тяхна банка. В края на краищата става дума само за гарантираните депозити, при това редуцирани с приспадането на тези с преференциални договори за високи лихви и тези на общини и държавни фирми с пари до този размер, което спокойно ще може да се поеме от Фонда за гарантиране на влоговете, където в момента има 2,1млрд лева, без да се накърнява държавният бюджет!

 46. 46 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Мисля, че е изключително неадекватно и абсурдно да се обвиняват обикновените потребители с депозити по-ниски от 100000евро, а исканията да не се изплащат тези т.нар. защитени депозити, е такава глупост, че нямам думи направо!

 47. 47 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#45] от "ultra_61":

  Все още е само догадка каква сума трябва за да бъдат покрити гарантираните влогове. БНБ се тутка по този въпрос и не е ясно дали парите от Фонда ще стигнат или ще се наложи да се вземе заем. А и нашия закон за банките предвижда изплащане на парите до 100 000 евро когато дадена банка е обявена в несъстоятелност, а за КТБ все още няма такова решение.

 48. 48 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#38:"Darth Чебуратор"]Крал е всеки, който е взимал -- едните кредити, другите високи лихви. [/quote]
  това е толкова неадекватно, че не мога да не го коментирам. Това дали някой е крал или не е въпрос, който не зависи от субективното ти мнение. И докато за определени кредитополучатели съм склонен да се съглася с теб, за тези с депозити под 100к евро твърдението ти е повече от абсурдно.

 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#32:"heyco"]Това по същество е нов извънреден закон за КТБ. Не всички депозити под 100000 евро за гарантирани, а само тези, които са направени по стандартните условия на банката. Специалните не са гарантирани. Повечето депозити в КТБ са специални - за специални хора. [/quote]
  -Не е вярно. Гарантирани са всички депозити до 100 хиляди евро. За това има спецфонд с отчисления от банките. В случая става дума не за спецзакон, а за поправка на сега действащия, според който парите до 100 000 евро се изплащат, чак след като някоя банка е обявена за фалирала. Целта на поправката е да не се чака това, а депозантите да си получат парите/ до 100 хиляди евро/ веднага.За другите да се търси друго решение после. Наивно е да смяташ, че "специалните" депозити са ПОД 100 000 евро и не отговарят на стандартните условия на Банката. Спецусловия може да е имало само за "спецтруженици" с депозити и то много, доста повече от 100-те хиляди евро, като Вежди Рашидов, например.

 50. 50 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#47] от "Jeremy Irons":

  Именно заради това, че няма яснота по въпроса, актуализацията на бюджета е наложителна /а и не само заради казуса КТБ, разбира се/. На това мнение са редица експерти, включително и бъдещият /евентуално/ служебен премиер проф. Близнашки, а както виждам и от РБ вече са променили становището си и са "ЗА" актуализацията! Единствено Борисов, заради собственият си партиен егоизъм и наранено честолюбие, днес пак ще го играе "контра" на собственото си довчерашно настояване за актуализация и когато дойде на власт, просто ще обяви, че "държавата е ограбена и пари нЕма", така че фирмите и вложителите в КТБ ще трябва да почакат.......незнайно докога!

 51. 51 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Весело

  ""Според Цонев извънредният закон за банката на Цветан Василев не бил на БНБ, ГЕРБ и ДПС, а вариант на ЕК.""

  -Демек ЕК е послушала БНБ и депутатите на 2-те партии от БГ с общо най-много представители от БГ в Европейския парламент. И , все пак, зависи какво е представено като "извънреден закон" в ЕК. Колко то е било "извънредно", та да убеди ЕК да го подкрепи.

 52. 52 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#50] от "ultra_61":

  Какво общо има Близнашки с бюджета и въобще разбира ли от финанси? Очертава се да е само една пионка за няколко месеца. Проблемът на КТБ в момента е умишленото бавене на нещата от БНБ. Досега трябваше да са станали известни много факти. Същата БНБ може да осигури ликвидна подкрепа на КТБ за част от депозитите, собствениците на банкага може също да имат ресурс да го направят.

 53. 53 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  [quote#9:"непукистка"]Целта и предложения за специален закон, на измисленото писмо от ЕК (което противоречи на цитираната в него Директива на ЕС) и на напъните на ДПС в случая е една единствена милионерите Костов и Доган да си получат парите от държавния бюджет, а после държавата и банката - кучета я яли. [/quote]
  -Не забравяш ли и други вложители- милионери, например от ГЕРБ? Някои, от които, все още "държат зареден пистолет опрян в слепоочието си" и са готови да погинат, заради паричките си в КТБ. И, които доста "поплакаха" в ТВ- интервюта, заради "горките" дребни вложители?

 54. 54 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#23:"kr"]Докато не откраднат активите на КТБ няма да мирясат [/quote]
  -Докато бяха в опозиция главните мераклии не успяха. Дали ще успеят, когато /ако/ дойдат на власт след 5 Октомври, т.г..?

 55. 55 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#28:"Mark Twain"]Що пишете за неща, които не разбирате?- цитат на коментар #16 от “непукистка”


  Щото чета Дневник: [/quote]
  -Ами чети и други източници на знания!

 56. 56 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#41] от "ultra_61":

  Има си закони - за малките -големите - средните - всякакви вложители
  Ще чакат като всички БНБ да обяви банката във фалит или да стартира процедурата по намеса на акционерите за оздравяване
  Законът следва да се спази - от привилегии на тази и онази група сме го докарали дотук Все има Съображения
  А и нима не стана ясно - преди да видят резултатите от изборите - нито политиците- нито слабите ни и некомпетентни институции ще решав въпроса по същество и цялостно Така че дотогава всички предложения за облекчаване на парче на тая или оная болка свързана с КТБ - е нищо друго освен прикритие за източване на пари от данъкоплатците

 57. 57 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Защо ДПС се разбърза за влоговете да се плащат веднага?Ами защото повечето от влоговете на техните избиратели са в тази банка,след кампанията на техните активисти.Другата причина е обявяване на КТБ във фалит и замитане на следите на кредитополучателите и грабителите на банката.Това е единственото обяснение за действията на тази партия.

 58. 58 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "ultra_61":

  Съгласен съм. ЕК се позовава на законите на ЕС, с които ние, като страна-членка, се съобразяваме. Не съм съвсем запознат със законодателството, но доколкото знам европейското такова е над националното и затова националното се изменя постепенно, за да се изравни с европейското. В случая е редно правителството и БНБ да се вслушат в забележката на ЕК и да се съобразят със законите на ЕС. Ясно е, че за всички с депозити в КТБ, попадащи в групата с до 100 000 евро сметки е вредно парите им да стоят замразени в неработещата банка и това трябва да се промени колкото се може по-бързо.

 59. 59 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#43:"papyre"]Не става . Лихвите и по кредитите , и по депозитите са различни за всеки банки .[/quote]

  Глупости. За всеки, който е пазарувал за кредити или е слагал пари на влог на общо основание е ясно, че лъжеш като дърт циганин и че лихвите са горе-долу еднакви навсякъде.

  Два и три пъти над стандартната обявена лихва си е подкуп и само за бранителите на подкупните "няма проблем".

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK