Руските компании не са взели нито евро назаем през юли

Руските компании не са взели нито евро назаем през юли


Руските компании не са взели през миналия месец на световните капиталови пазари никакви заеми в евро, долари или швейцарски франкове, сочат данни на агенция "Блумбърг". Това се случва за пръв път от 5 години.


През миналата година руснаците са взели на чуждите пазари кредити за общо 59.2 млрд. долара, от които 78% (по данни на "Морган Стенли") са от европейски банки, а 13 - от американски.


Рязкото свиване се дължи на конфликта със Запада заради Украйна, като за първото полугодие руските компании са взели почти 4 пъти по-малко заеми от чужбина в сравнение със същия период на предходната година. От общо 6.7 млрд. долара на фирмите, работещи със суровини, се падат 3.5 млрд. долара, което е с 82% по-малко за тази група и е най-ниският показател от 2009 г. насам.
Пазарни анализатори обясняват, че западните банки се презастраховат за руски компании, банки и физически лица, а те от своя страна, знаейки влошаването на условията за кредитиране, дори не търсят заеми.


Формално Русия не е поставена под кредитно ембарго от никого, но банките са добавили рискова премия от почти 3 процентни пункта над средното за пазара (преди година те искаха около 2 пункта).


Освен това финансовите институции не искат проблеми с политическото ръководство на страните си, включително защото добре помнят, че при избухването на финансовата криза през 2008-2009 г. именно политиците ги спасиха с изливане на пари на данъкоплатците.


Джулиян Еманюел от UBS коментира, че на финансовите пазари се опасяват от започването на продължителна и доста студена геополитическа зима. Руските клиенти постепенно се насочват към азиатски банки от Хонконг, Сингапур или Обединените арабски емирства, но и там внимават дали няма да се стигне до "ирански" сценарий, когато САЩ заплашиха с изолиране всяка компания или банка, имащи бизнес с Техеран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK