Борисов вкара в играта консорциума на Пеевски и Василев за "Южен поток", обяви Овчаров

Румен Овчаров

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен ОвчаровФактът, че всичко се прави в последния момент, поражда съмнения. Моята критика към Министерството на икономиката и енергетиката е, че този консорциум, който ще строи българската отсечка на "Южен поток", беше избран крайно непрозрачно. И този консорциум в играта го вкара Бойко Борисов – Делян Пеевски и Цветан Василев са му били фаворити за този проект, а тъжната истина е, че правителството "Орешарски" с мандат на БСП не направи нищо, за да промени нещата. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в сутрешния блок на "Нова телевизия".


По думите му "Южен поток" е много изгоден за България. "Но въпросът е какво печелим икономически, а не само геостратегически", допълни той.


"Тъжната истина е, че освен корпоративно-олигархично задкулисие има и геополитическо такова. То също дърпа доста конци", заяви Овчаров. Както "Южен поток", така и подписаният в последната секунда договор с "Уестингхаус" за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" са доказателство за това. "Това ни показва, че когато се намесват определени външни фактори в България, правилата и законите също престават да действат", допълни той.
Според него бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев е просто изпълнител на този проект, който на практика му е възложен от "задкулисни кръгове". "Самият г-н Стойнев си позволи да каже това на Съвета по енергетика към Националния съвет на БСП публично - кои са хората на "Позитано", които са разговаряли с "Уестингхаус" и са поемали ангажименти", заяви Овчаров, но отказа да назове конкретни имена от партията.


"Не обвинявам пряко бившия енергиен министър, той просто е изпълнителят, който ще се окаже в устата на топа. Той прави това не защото сам е решил, а изпълнява роля, която е възложена от тези задкулисни кръгове. Името на човека е въпрос на други разследвания. В България има закон и когато говорим за "Уестингхаус", трябва да започнем оттам. Този закон не е спазен", заяви бившият енергиен министър. "Същият е случаят с "Южен поток", подчерта Овчаров.


По думите му, когато в един такъв огромен инвестиционен проект няма конкретика за неговата възвращаемост, нетна начална стойност, осреднена цена за целия проект и други икономически параметри, е ясно, че проектът се реализира не защото е икономически изгоден, а защото се реализира по някакви политически съображения. "Всичко това става с нарушаване на националния интерес на страната", допълни Овчаров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK