За КТБ ще се спазват българските закони, заявиха Искров и Порожанов пред Брюксел

Около 300 вложители в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка протестираха днес пред сградата на БНБ със скандирания "оставка" и "затвор". Акцията беше организирана от група във Фейсбук.

© Юлия Лазарова

Около 300 вложители в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка протестираха днес пред сградата на БНБ със скандирания "оставка" и "затвор". Акцията беше организирана от група във Фейсбук.По случая с КТБ ще се спазва българското законодателство, а ако в Брюксел смятат, че то не отговаря напълно на европейските банкови директиви, то има готовност да се приемат промени. В момента обаче това е невъзможно заради прекратената работа на 42-то народно събрание.


Това пише в съвместно писмо на БНБ и Министерството на финансите до Джонатан Фаул, генерален директор на Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в Европейската комисия. Написаното е отговор на писмо на Фаул от началото на август, в който той подчертава върховенството на европейското законодателство и призовава изплащането на гарантираните депозити в двете банки от групата на КТБ да започне до дни и да бъде поне частично.


От писмото се разбира, че междувременно в Търговския регистър, с дата 8 август, е "Креди агрикол България", е преименувана на "Търговска банка Виктория".
Откъде да се вземат парите за влоговете


Ако Фондът за гарантиране на влоговете започне да изплаща депозити  още докато се проверява финансовото състояние на КТБ и се установи, че тя е неплатежоспособна, може банката да остане без голяма част от своите вложители, което ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно, се обяснява още в писмото.


В него се цитират и текстове от Закона за гарантиране влоговете в банките, който предвижда изплащането на гарантираните депозити да започне след като е отнет лицензът на банката.


В писмото се посочва и че в момента натрупаните суми във Фонда (2.103 млрд. лв.) не могат да покрият гарантираните по закон депозити в двете банки(3.684 млн. лв. в КТБ и 55.1 млн. лв. в "Търговска банка Виктория") като недостигът е 1.636 млрд. лв.


Посочва се, че един от вариантите да се осигури наличност във фонда, е да се поиска банките авансово да преведат в него дължимите 0.5 на сто от влоговата си база за предходната година. Изчисленията обаче показват, че това би генерирало едва 291 млн. лв., които също са крайно недостатъчни. Освен това такава мярка би навредила както на финансовите резултати на банките, така и на репутацията. Така остава единствено възможен вариантът да се вземе заем от бюджета.


Една от причините правителството "Орешарски" да поиска актуализация на бюджета беше да се повиши тавана на записания там дълг и недостигащите средства за покриване на депозитите в двете банки да се покрият по този начин. Депутатите от Коалиция за България обаче не подкрепиха тази актуализация, а после парламентът беше разпуснат.


Можем да променим законите, но не сега


В отговор на предложението на Фаул да се изплатят частично депозитите, се посочва, че такава законова възможност няма.


От БНБ и Министерството на финансите посочват, че ако в Брюксел преценката е, че националното законодателство не съответства на европейското, то трябва да се вземат мерки за уеднаквяването им. Това обаче не може да стане веднага заради липсата на действащо Народно събрание.


В отговор на предложенията на Фаул от българска страна се подчертава, че изплащането на депозитите по закон започва не по-късно от 20 дни от отнемането на лиценза на дадена банка. А това пък става, когато след подробна проверка е установена неспособността на банката да изплаща депозити. Уточнението е в отговор на брюкселското писмо, според което излиза, че подобна констатация за дадена банка може да бъде направена в рамките на няколко дни.


От БНБ допълват, че до 20 октомври трябва да приключи цялостната оценка на банката, възложена на "Делойт одит",, "Ърнст иш Янг" и "Афа". След това ще се направи обезценка на активите на банките и собственият капитал ще бъде намален с размера на тази обезценка.


"В зависимост от резултатите от оценката, основните акционери на КТБ АД ще бъдат поканени да предоставят в определен срок необходимата за възстановяване на дейността на банката капиталова и ликвидна подкрепа", се посочва в писмото.


Ако изискванията за собствен капитал според съответния регламент наЕС не бъдат покрити, лицензът на КТБ ще бъде отнет. От централната банка напомнят, че според Закона за кредитните институции, ако собственият капитал на една банка стане отрицателен, лицензът й задължително се отнема.


В писмото се допълва, че у нас няма прието законодателство за реструктурирането на банки, нито има създаден фонд за тази цел. За въвеждането на такива законови текстове обаче била създадена работна група, която се е заела с въвеждането на директивите по този въпрос и в българското законодателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Искров изведнъж след 2 мес. се сети ,че има закон.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  “Ако Фондът за гарантиране на влоговете започне да изплаща депозити още докато се проверява финансовото състояние на КТБ и се установи, че тя е неплатежоспособна, може банката да остане без голяма част от своите вложители, което ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно, се обяснява още в писмото.”

  Добрутро!
  С уточнението, че банката при всяко положение ще се лиши от тях. С изключение може би на варианта, ако я купи някоя банка със сериозна репутация...

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1971 Любопитно

  явно тупат топката щото нямат пари......!!!!????....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да започнем със спазването на Закона.
  Първо всички членове на УС на БНБ вкупом си подават оставките, незабавно!
  Второ - Президентът си назначава нови трима членове на УС.
  Трето НС избира нови трима подуправители и управител на БНБ.
  Така се прави навсякъде по света. Не може тези членове на УС, които не са си свършили работата около КТБ, и са оставили нещата да стигнат до това положение, да продължават да вземат решения за съдбата на КТБ. Те показаха на практика, че не са професионалисти в областта на банковото дело и не могат да се справят със проблемите на БНБ, а само се мотаят и отлагат във времето. И най- важното - публично лъжат!!!

 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Гневно

  Нека престанем с тази демагогия! Има закон, който трябва да се спазва! Ако беше лош, трябваше да бъде променен през годините, до фалита на банката! Нали се сещаме, какво впечатление остава в интелигентната част от обществото и в евро партньорите ни, когато започваме да пишем кръпки и байпаси, КОНКРЕТНО заради един казус! Отвратително поведение! За какво върховенство на закона говорим тогава, по принцип! Преди са се писали промени в законите само заради конкретни казуси, което означава, че тези "прецеденти" се поставят над законите и правдата въобще!!! Ванко 1??! Други! Това е невероятна излагация за и без това цялостнокомпроментираната ни съдебна власт! Нямам думи да опиша отвращението си от темата въобще! Тук 2 месеца се обсъжда как да се промени закона, за да се защитят мафиотските пари в КТБ! Стегнете се, че на народа почна да му писва от простотии! Да се спази закона и да се изплатят парите ДО, подчертавам ДО, ДО, ДО 100 хил. евро, а останалите, който са лапали лихвата от 8.25% да пият студена вода! ТОЧКА!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4556 Гневно

  Незабавна оставка на Искров! И наказателна отговорност за престъпно бездействие довело до облага на трето лице (Цв. Василев)! Същото и за целия състав на Банков Надзор на БНБ!

  Само по този начин би се избегнало ново такова източване на банка от собствениците!

 7. 7 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 694 Разстроено

  Егати държавата, дето човек като Искров ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ ДА Е ШЕФ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА!!!!!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 694 Неутрално

  От КФН /и те за оставка и наказателна отговорност/ и БНБ трябваше да са разкостили КТБ при искането и преди няколко месеца за покупка на Креди Агрикол, и да не са оставили нищо скрито. Даже и да имаше някакви пропуски, трябваше да лъснат със сияйна светлина. А не сега да се правят на ощипани моми.

  Даже и не искам оставка за Искров.
  НАКАЗАТЕЛНА отговорност!!!!!!!!!!!!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Взе повече се убеждавам, че Искров е обвързан с престъплението в КТБ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Принципно са прави, но защо не се взеха навременни действия СПОРЕД СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЗАКОНИ, а си бъркаха в носа 3 месеца?! Както виждаме варианти има няколко, но вместо да се действа бързо и да се намери най - доброто решение и за вложителите, и за данъкоплатците то и БНБ, и Олигархското правителство, и всички партии в този парламент се мъчеха един след друг да измислят по -голяма глупост (очевидно защитавайки нечий скрит интерес)... Изводът е един НЯМА ИНСТИТУЦИЯ към днешна дата, която да защити интереса на гражданите в тази държава!

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "Така остава единствено възможен вариантът да се вземе заем от бюджета."
  Хайде стига с този бюджет, бе! Пак ли ние ще покриваме кражбите и безобразията на мафиотите. Къде е този Василев, защо се крие и защо никой не го търси? Откъде накъде ние ще спасяваме банката, тя е частна институция. Непрекъснато ни морочат голову с опасност от рухването на банковата система. Какво ме интересува мен банковата система, ако си изгубя спестените пари. И защо народът трябва да плаща за безобразията на банкерите?

 12. 12 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 830 Неутрално

  От БНБ допълват, че до 20 октомври трябва да приключи цялостната оценка на банката...

  Най-вероятно е съвпадение, че тогава вече ще има избрано правителство и че ще е по-лесно да се вземат решения нали Искров? Да се снишим сега, да видим накъде ще задуха вятъра и кво ще правим по-нататък. Престъпник!

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Весело

  "За КТБ ще се спазват българските закони"- Т.е.,оставете ни да си си изпълним поръчката,защото ще ни дърпат ушите!

 14. 14 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Как стана пък Креди Агрилол фалирала?
  Тя заеми на Прас империята не е давала. Откъде-накъде я броят. Ако и тя я обявят за фалит, това ще е доказателство, че одитът е само за парлама, а постановката е за прикриване на истински грабеж, включително на вложителите в нея.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Как да отворят банката, когато не управлява Иван Костов, а Орешарски излъга - "Нали не искате когато отворят КТБ, правителството да е в оставка?"

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  [quote#14:"enterfornone"]

  Как стана пък Креди Агрилол фалирала? [/quote]
  Креди Агрикол се води счетоводно свързана. И КТБ не е фалирала.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#11:"proza"]И защо народът трябва да плаща за безобразията на банкерите?
  [/quote]
  Защото е гласувал за политици,които обират банки.

 18. 18 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да бе, видяхме Искров как "спазваше закона" - едно за КТБ, но друго за Първа инвестиционна, както му бяха наредили... На тоя глист и съд и затвор ще му е малко!

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Да, ама друго си е да говориш за куфари с милиони, изчезнали досиета и накрая лежерно да заявиш : На ход са политиците.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Трябваше да има протест,вкл. и до ЕС,за да отговори БНБ какъв е статуса в момента на КТБ и Креди агрикол/сега ТБ Виктория/.
  Г-н Искров трябваше да си подаде оставката още преди 2 месеца,а не само да я размахва.Той така или иначе носи персонална отговорност като гуверньор на Централната Банка и дори да е в оставка,не е освободен от отговорност!Същото се отнася и за КТБ и за Креди Агрикол.
  Има достатъчно средства,за да бъдат възмездени поне дребните вложители!

  Tony
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Когато си затваряха очите пред всичко защо не викаха ЕС и МВФ да видят какво става?
  Сега вече клекнаха защото явно са обран бостан и викат за помощ и почнаха да спазват закона !
  Прави са хората да си искат парите!

  klimentm
 22. 22 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Този хубавец Искров не разбра ли, че европейските закони са наднационални и те важат ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕС, а не безумните български разпоредби отлагащи връщането на парите на вложителите до гарантираният им размер във време бъдещо неопределено?
  И междудругото нали уж си беше подал оставката? Какво стана с нея?

 23. 23 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#11:"proza"]Къде е този Василев, защо се крие и защо никой не го търси? Откъде накъде ние ще спасяваме банката, тя е частна институция. [/quote]

  Защото Доган, Искров, Цацаров, Пеевски, Данчо Ментата и сие не само че му я удариха, но и не му дават да си я оправи, защото искат да заграбят активите й. Не забравяй, че като най-голям акционер той има най-голяма отговорност и интерес банката да е работеща, а не да виси в мъртвата хватка на тъпите надзорници от БНБ. Ако можеха имаха читаво обвинение от цацаратурата, мислиш ли, че досега нямаше да излязат с такова? Крадлива пасмина!

 24. 24 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Че са откраднати парите на банките и държавата е ясно!
  Питам се, защо няма разследване и вече арестувани виновници!?!

 25. 25 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Искров трябва да се разследва за неизпълнение на служебните задължения! Този човек, не бива само да поддава оставка! Трябва да се разследва за престъпна небрежност и да бъде осъден на ЕФЕКТИВЕН затвор. Дори и три години ще са достатъчно, да се докаже, че има някакви наченки на нормалност в тази държава.
  Лично аз си знаех, че Пеевски и Мустака така ще го изиграят. В Капитал има статия и тема изобщо по темата о години! ТВ7 е на загуба от 70 млн. лева за миналата година. Барека яде яко, струва поне 20 млн. И още стотици дървени сделки. Много ясно, че вложителите в КТБ ще платят сметката. Как може да си толкова глупав и сега да се показваш по телевизията. Хем се легитимират, че имат почти странни доходи, хем показват, че са мега нагли за високите лехви, хем са прости, че са изгорели. Лично мен щеше да ме е срам, да присъствам на днешния протест пред БНБ.
  Както и да е! Искам просто всеки да си поеме отговорността и да си носи ЛИЧНИЯ кръст! Подчертавам: нито аз съм взимал 8 те % лихва в КТБ, нито аз се возих 10 години в лимозините, в които се търкаляше лицето за затвор Искров! И НЕ, АЗ СЕГА НЯМА ДА ПЛАЩАМ И ТАЗИ СМЕТКА! НЕ И ТОЗИ ПЪТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 26. 26 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С всеки изминал ден КТБ все повече се отдалечава от иначе нищожния шанс да се измъкне... някак!

  Нали след 6 месеца чакане тези дето имат пари вътре ще са се обезкървили и ще идат да си изтеглят парите!

  А колко фирми ще фалират!


  А колко пенсионери ще си отидат чакайки пенсия!

 27. 27 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 554 Неутрално

  на какво ми прилича Искров,в редките моменти,когато случайно го показват по телевизора...на начинаещ счетоводител,объркал дебита с кредита и търсещ помощ !!! излъчва несигурност,разсеяност и внушава противното усещане ,че само чека със заплатата му / огромна !!!! / го интересува истински...

 28. 28 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Бул Инс върви по пътя на КТБ - отказват да изплащат щети за градушките, въпреки, че са описали щети! На мен лично днес ми отказаха обезщетение! Започваме дела...

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  За сетен път се убеждавам, че КТБ си беше здрава банка. Имаше активи, дори заемите да са със свързани лица, то те се обслужваха и винаги е била на печалба! Явно няКОЙ реши да не си връща заемите и впрегна БНБ, Прокурор, Правителство... да смачкат банката и да и се откраднат активите. Не да се убие банката, да се открадне, за да се заличат някои кредити и да се придобият активите за стотинки. Тук всякакви обвинения срещу Ц Василев са смешни, защото той е най-пострадалия. Единствено ако реално има кредити на свързани лица и не ги е провизирал...носи административна отговорност. Но сравнявайки действията и изявленията на Прокурор, МВР, и БНБ,....се сещам за същите изявления при Костинброд, Цецомобилите, убитата барета в Лясковец, сега КТБ....все с бели конци съшити неграмотни схеми и обвинения.
  Коректно заявявам, че имам малък депозит в КТБ и ако тя оцелее, то ще го утроя!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Искров скриии се.. ДОСТАТЪЧНО НАПРАВИ

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се плати както е по закон и толкова. Иначе какво става - някакви хора получавали лихви по 7-8, че дори и 10% без изобщо да се замислят, че има нещо много гнило. В целия свят лихвите по 1.5-2%, само наще "тарикат вложители" "ударили кьоравото"..... Който работи с мафиотски частни финансови институции - да си знае риска и после да не реве! От какъв зор точно трябва данъкоплатците да плащат и влоговете над 200К ?
  А то и данъкоплатци не останаха в тая страна. И не ги виня хората ни най малко.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 32. 32 Профил на baikor
  baikor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С една дума - пари няма и т.нар държавна гаранция за влоговете до 196000 лв е фалшива!
  А иначе все се равняваме по Европейското законодателство и когато от ЕК ни кажат, че е недопустимо вложителите да бъдат лишавани от парите си за толкова дълъг период (6 месеца, с тенденция за постоянно удължаване!), вместо да им се изплати ДЪРЖАВНО гарантираните 196х лв, политиците разбира се се обясняват че нямало видите ли как това да се случи...
  Вие знаете ли за банка, затворена за >6 месеца...дали оцелява?

 33. 33 Профил на informed
  informed
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Искров и компания са над европейските закони. Той затова не желае България да се присъедини към банкови съюз. Държава-членка на ЕС която третира избирателно европейското право не я чака нищо добро.

 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Никой кредитополучател не внася пари по кредита си бе?!
  Събирате ги,ако трябва предрочно,включва се и фонда и ще съберете парите.
  Като молци в кожух сте се впили с това "проверяване"
  Всъщност,прави ли някой проверка,каква и докъде е стигнала?

 35. 35 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Комунизма трудно си отива. Кой сектор на България работи нормално? Накъдето погледнем-енергетика, здравеопазване, транспорт, БНБ, МВР, администрация, пенсионна система,...-навсякъде има дълбоки, тежки проблеми. Кой е виновен, отговорен? Крайно време е да се търси персонална отговорност! Законите трябва да се променят, за да се знае кой е отговорен. Не да се крият зад някакви общи органи. Министерски съвет взе решение, комисията взе решение, борда на не знам какво си взе решение. Иначе трябва да бъде съден колективният орган и всички в затвора.
  В случая с КТБ, Искров и управителния съвет да си подават оставките. Очевидно е, че са зависими и задкулисието ги контролира.
  КТБ не може да се каже че е фалирала. Банката беше атакувана! Никоя банка няма да удържи подобна атака и последвалата паника. БНБ трябваше да действа бързо, за да се успокои положението. След като банката изпадна в неплатежоспособност трябваше да предложи на акционерите или на други банки да увеличат капитала на банката. Така банката се оздравява, данъкоплатците не плащат за спасяване, фонда за гарантиране на влоговете остава непокътнат, депозантите си получават парите.
  Смятам ръководството на БНБ за виновно за проблемите с КТБ, за протакането, за затрудненията на хората и на фирмите. Как да вярваш на БНБ, като шефа ѝ Искров излиза пред всички и плещи за изнесени 200 млн. лева с чували, а също така ни пробутва "специален закон за КТБ" ?
  А прокуратурата какво прави? Първо вся паника чрез ареста на шефа на банков надзор. Сега се е снишила. Надявам се, прокуратурата да работи тихичко по случая КТБ и по случая БНБ. Защото трябва да има виновни и съответно наказани!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 795 Неутрално


  "Една от причините правителството "Орешарски" да поиска актуализация на бюджета беше да се повиши тавана на записания там дълг и недостигащите средства за покриване на депозитите в двете банки да се покрият по този начин. Депутатите от Коалиция за България обаче не подкрепиха тази актуализация, а после парламентът беше разпуснат."

  Интересно е защо никъде не се споменава ,че на вътрешния пазар може да се емитират ценни книжа , които да бъдат изкупени от банките ,действащи на българския пазар . Тъй като непрекъснато се споменаваше , че са с намалена кредитна дейност и имат свободен ресурс .Или пък е по-лесно да се прехвърли вината от болната глава на здравата .

 37. 37 Профил на lubitel
  lubitel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Писмото е пълно с лъжи,спекулации и половинчати истини. Законът за кредитните институции е категоричен че лицензията се отнема при:
  ако не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време. ИЛИ
  -собственият капитал е отрицателна величина.
  Това трябва да бъде установено в 5/ПЕТ/ дневен срок от БНБ.Никакви поставяния в особен режим, полуособен и свръхособен режим не може да отмени това задължение. Всички факти записани в чл.36 ,ал.2 от ЗКИ да налице. В 20 дневен срок след отнемане на лицензията ТРЯБВА да започне изплащането на депозитите от Фонда. Нека да си представим, че поставянето в особен режим е възможно да отложи плащането на депозитите от фонда.Минават шест месеца и БНБ казва че банката е ОК. Банката отваря и на втория ден затваря пак поради липса на ликвидност и какво пак шест месеца така ли? Докога? Това не обезмисля ли закона. Изправени сме пред фрапантно и грубо нарушение на закона във вреда на депозитантите. Другата малоумна лъжа е че ако започне изплащането и банката се окаже че е добре то тя ще изгуби депозитантите.Груба и нагла лъжа.Фондът за гарантиране на влоговете се суброгира напълно в правата на депозитантите. Тоест банката вместо 1000 депозитанти ще има един с хиляда влога, при абсолютно същите условия. Другата нагла лъжа е че само два са източниците за финансиране на Фонда при недостиг-от авансови вноски и даем от държавния бюджет.Основният и най-важен източник е ЗАЕМ ОТ БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКИ ИЛИ ДРУГИ ЛИЦА-чл.18,ал.4,т.1 от ЗГВБ. Едва след това е предвидена възможност за заем от държавния бюджет или държавна гаранция.Става ясно, че с това писмо лицата които са го подписали се опитват да оправдаят действията и бездействията си.

 38. 38 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#34] от "xmm":
  [quote#34:"xmm"]Всъщност,прави ли някой проверка,каква и докъде е стигнала? [/quote]

  Правят, правят...правят си каквото искат. Прокуратурата изнася оригинални кредитни досиета на поразия, надзорниците пускат служители на ОББ да ровят в документи, съдържащи лични данни, служебна и банкова тайна, което е в пълен разрез със Закона за защита на конкуренцията. Ето това правят - продължават със съсипията и беззаконието...

  http://frognews.bg/news_74477/Otstranenite_ot_dlajnost_direktori_na_KTB_alarmirat_i_KZK/

 39. 39 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Къде бе когато крадяха за да задействаш закона или и ти си шайката крадци.

 40. 40 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Да добавя.
  1. КТБ стана твърде голяма по времето на управлението на Б. Борисов. Тогава дори нямаше регламент държавните дружества да държат до 25% от парите си в една банка. Заслугата за този регламент е на служебното правителство на М. Райков.
  2. Правителството на Б. Борисов не пожела да хармонизира законодателството ни с това на ЕС в областта на банковото дело. Защо?
  3. Правителството на Орешарски, подкрепяно от ДПС, БСП и Атака също не направи нужното за хармонизиране законодателството ни с това на ЕС в областта на банковото дело. Все пак, изпълниха регламента за 25% за държавния сектор, което омекоти труса с КТБ.
  4. Очевидно са необходими дълбоки реформи в банковия сектор. Нови закони и наредби. Не да се ремонтират настоящите с допълнения и изменения.
  5. Независим контролен механизъм върху ръководството на БНБ(понеже са независими), защото сега ми изглеждат недосегаеми.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 41. 41 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#38] от "abygale":

  Мислиш ли?Все пак това са три международни фирми,с авторитет....
  Трябва просто да побързат.
  Освен ако.
  Точка

 42. 42 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "xmm":

  Никак, ама никак не бързат. Колкото повече я държат под надзор, толкова повече загуби след това ще отчитат. Колкото до досиетата, цитирам ти Банкер: "Кредитните досиета на Корпоративна банка са истинското злато в трезора й. И нетолкова заради размера на отпуснатите заеми, колкото заради обезпеченията - детайлната информация за тях дава възможност за контрол и върху самите получатели на заемите, и върху техния бизнес." За другото, сама си си отговорила...

 43. 43 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "Daniboy":

  Пич, заради шиб@ния таблет, вместо оценка те докладвах на модераторите, сори. Случайно! Надявам се последните да видят грешката и да няма проблеми.

 44. 44 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#38] от "abygale":
  Не се ли сещате защо са пуснати специалисти от ОББ в Корпоративна в нарушение на всякакви закони, правила и норми? ОББ беше с по-лош рейтинг и от Корпоративна и въобще е с най-лошия рейтинг от банките у нас. Загазила е яко - дори един Васил Божков-Черепа й стига с лошите си заеми за стотици милиони. Явно имат и др. клиенти, които не си плащат кредитите, а обезпеченията са мижави. И се търсят възможности за прихващане, ако евентуално Корпоративна отвори врати или започне изплащане на депозитите. Питам се какво знаеше президентът, че заяви в речта си при искането си за неотложна актуализация на бюджета, че и др. системна банка ще гърми, ще се нуждае от особен надзор и за спасението й ще трябват пари от бюджета. Безспорно е, че не е имал предвид Корпоративна, вече поставена под такъв надзор. Той говореше за системна банка, наблюдавана от БНБ. Можем да изключим Булбанк и ДСК. Без тях и Корпоративна другите системни са ОББ, ПИБ - засега полуспасена с депозит от 2.2.млрд със срок до октомври, Пощенска, Райфайзенбанк. Специалистите от ОББ, допуснати от квесторите на БНБ в Корпоративна, за мен са ясен симптом.

 45. 45 Профил на cole
  cole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак глупости от МФ и БНБ. Нали одита показва, че КТБ разполага с налични близо 1 млрд. лв. т.е. като се добавят наличните пари в фонда за гарантиране на депозитите БНБ е в състояние да започне изплащане на депозитите до 100,000 евро още утре. Очертава се някаква разлика от около 400-500 милиона, но допълнително има варианти за прехвърляне (продажба) на „добри“ кредити, към други банки, предсрочно изискване на кредити, изтегляне на част от държавните пари от ПИБ и прехвърлянето им в КТБ и т.н. Да не говорим, че БНБ не е в състояние да ни каже (вече 2 месеца), колко от тези 3.5 млрд са гарантирани и колко не (преференциални лихви, депозити на акционери и др.), т.е. вероятно е те да са по-малко. Няма причина да не отворят банката, пък било и тя да е с активи от 3.5 – 4 млрд, а не 7 млрд. Да си точат отида, колкото искат но да започват да възстановяват операциите.

 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ние сме перфектната неолиберална, либертарианска Държава. Всичко е оставено на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила.

  Цитат:
  "В писмото се допълва, че у нас няма прието законодателство за реструктурирането на банки, нито има създаден фонд за тази цел."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "skipper":

  Това е Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#37:"lubitel"]Писмото е пълно с лъжи,спекулации и половинчати истини.[/quote]
  Ето една от половинчатите истини, които онзи говньор от Българската Наемна Банда (АКА) е написал в писмото:

  [quote#0:"статията"]В писмото се посочва и че в момента натрупаните суми във Фонда (2.103 млрд. лв.) не могат да покрият гарантираните по закон депозити в двете банки(3.684 млн. лв. в КТБ и 55.1 млн. лв. в "Търговска банка Виктория" като недостигът е 1.636 млрд. лв.
  [/quote]

  За другите пари, ТЕЗИ В КТБ: Ни дума, ни вопъл, ни стон Цитат от друг форум: "...Лъжите им нямат край. Според отчета отпреди няколко дена се вижда, че КТБ има около 1 милиард бързо ликвидни средства, ето разликата стана 600к. Отделно от предсрочни вноски към фонда могат да съберат още 290к, останаха 300к. По най-песимистична преценка всеки месец би трябвало да влизат около 35-40мил. лихви и минимум още толкова главница по кредитите, приспаднал съм около 25% лоши кредити. Или това прави месечно около 80мил, реалистично 100мил. Банката е затворена от близо 2 месеца, значи в края на септември би трябвало всички гарантирани депозити да се изплатят без никакъв проблем..."


  До коментар [#37] от "lubitel":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 49. 49 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А защо БНБ и МФ не декларираха това пред гражданите отпреди две седмици, а трябваше един чиновник от ЕК да ви пита, за да се сетите, че дължите отговори....

 50. 50 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Експертите са категорични, " банката е достатъчно стабилна, за да бъде отворена". Посочиха също и опростените точни вариянти банката да заработи. Това е използването на гаранционният фонд или гаранция от този фонд. Може й с събиране на дастатъчно средства от другите банки. Това е в предмета на дейност на асоциациата на банките, начело с Хапарцумян. Да не забравяме и акционерите, които имат свой вариянт. В банката до сега неса установени злоупотреби, дупки, кражби, липса на досиета или каквото й да било нередно. В банката има и дастатъчно пари. Според експертите не се налага изобщо харчене или изплащане на гарантираните депозити, защото много хора няма да изтеглят депозитите си, в случай, че банката заработи. Днес хората казаха, че искат банката да работи. За тази цел не трябва нито народно събрание, нито инзвъреден закон. Всичко това е в правомощията на Служебното правителство и Г-дата Близнашки и Порожанов. Г-н Близнашки каза, че се вслушва в справедливите, разумни искания и призиви на обществото и ще работи в неговият интерес. Отварянето на КТБ е едно от тях. Публичният интерес е категорично за отваряне на банката за да пълни хазната, създава работни места, спре тормоза на стотиците хиляди засегнати граждани от десетките хиляди фирми и предприятия от енергетиката, отбранителната промишленост, болници, общини и т.н. Здравият разум и здравото креативно мислене истината и моралът трябва да победят, деградацията и посредствеността, която се харесва на корпоративните и лични интереси на част от върхушката.

 51. 51 Профил на olivia14
  olivia14
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Очевидно българското законодателство по отношение на банките е като лош превод на европейските директиви.
  Достатъчно е да се прочетат стенограмите на икономическа/правна комисии на НС при обсъждане на съответните закони....представителите на асоциацията на банките в България (АББ) директно диктуват текстовете, а българските депутати им благодарят и ги приемат.

 52. 52 Профил на Mitko Dimitrov
  Mitko Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България има закон. ОК няма проблем, но същия противоречи на европейската директива и не е необходимо да се чака до промяна в закона, защото прилагането на Директивата е пряко и само на това основание хората могат да съдят Държавата, друг е въпроса какви мерки ще предприеме и Брюксел. Колкото до това писмо то не бе лиготия и цитати на правни норми, които нямат смисъла който двамата Господа им придават - правно неграмотни, само позьорстват единственото е да се върши нещо, а те не правят нищооооо!

 53. 53 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "lcj30372597":

  Банката не е толкова стабилна, че да отвори без помощ. И въобще какви са тези лашкания - "от осанна до разпни го", още малко и "експертите" ще я изкарат чиста като сълза. Че има капиталова дупка едва ли някои се съмнява, Капитал описа доста точно още преди всичко това, а БНБ явно си го знаеха още когато шефовете на банката са им поискали ликвидност, въпреки лъжите на Искров. Днес и експерта Хърсев обясняваше по Нова, че банка Виктория можела да отвори веднага, защото нямала проблеми. Хаха, нали ако отвори като собственост на КТБ всички ще я източат и пак отива на ликвидация. Как да отворят и двете, като им трябва ликвидност на първо време, а кой ще им даде ако не собственика, със заем не става, както при ПИБ. За да отворят трябваше да ги национализират както планираха.. сега вече е късно струва ми се.. в ТБ Виктория май са почнали и съкращения вече..

 54. 54 Профил на fccf
  fccf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Съзнавам че не е точно по темата, но през последните няколко години е отчаваща липсата на редактор или поне някой който да ги чете тия статии.

  "В писмото се посочва и че в момента натрупаните суми във Фонда (2.103 млрд. лв.) не могат да покрият гарантираните по закон депозити в двете банки (3.684 млн. лв. в КТБ и 55.1 млн. лв. в "Търговска банка Виктория" като недостигът е 1.636 млрд. лв."

  Предполагам, автора е искал да каже:

  "В писмото се посочва и че в момента натрупаните суми във Фонда (2.103 млрд. лв.) не могат да покрият гарантираните по закон депозити в двете банки (3.684 млрд. лв. в КТБ и 55.1 млн. лв. в "Търговска банка Виктория" като недостигът е 1.636 млрд. лв."

  т.е. в млн. лв.:
  3684 + 55.1 = 3739.1
  3739.1 - 2103 = 1636.1

 55. 55 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  БАРАТО ДОКАТО БЕШЕ НА СРЕЩА В АМЕРИКАТА С ФЛИК,НАПРАВИ НЕЩО КОЕТО Е В ПРЯКА ЗАВИСИМОСТ С ТУКАШНИТЕ СЪБИТИЯ,СЕГА НЯМА ДА ИЗТЕЧЕ ИНФО ПО СЛУЧАЯ НО СЛЕД ВРЕМЕ ЧЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ СЪМ БИЛ ПРАВ

 56. 56 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "За КТБ ще се спазват българските закони, заявиха Искров и Порожанов пред Брюксел"

  туй откога? от нова година ли или по-нататък?
  щото досега гореспоменатите капути грубо нарушиха всички нормативни актове, които регламентират дейността им.

 57. 57 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От всички простотии, които досега наговори и натвори Искров и сие излиза следното: НЯМА български закони. ИМА пълно беззаконие и обвързване на мафията с държавата. ИМА продажба на държавата и българите. Съдебни дела - срещу конкретни чиновници от БНБ и Прокуратура, на които плащаме огромните заплати! Иначе всеки българин може да бъде наказан - защото живее в тази държава, която е член на ЕС - но не съвсем - просто има други "закони".

 58. 58 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Едно е ясно. Пускането на КТБ да работи ще бъде най-малко два пъти по-евтино за обществото ни. Да не говорим за финансово-икономическите последствия за страната ни. Посредством исканата оценка от МВФ за финансовата система на страната, БНБ желае да заблуди, че КТБ е частен случай и затварянето й няма да има отражение в/у стопанският ни живот. Като се погледне размера и обвързаността на Банката е очевидно, че това ще е една скъпоструваща лъжа за хората в България.. Вместо да се хвърлят всички усилия за пускането на банката в експлоатация, тези вече добре очертани и видими сили продължават упорито да следват своите цели - неплащане на кредитите си и основно разграбване на безценица на нейните активи. Третата е изградена на личните отношения към Цветан Василев, която на фона на държавните дела е недопустима. Няма ли сила в Европа или БГ, която да спре този явно гнусен сценарий ?

 59. 59 Профил на bg_for_dummies
  bg_for_dummies
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Добра игра на БНБ, Кой ли обаче шепне стратегията на ухото на Искров? Прави впечатление, че има основна стратегия придружена от варианти Б - Я feat. прокуратура, подчинение на медиите, източване на спестени капитали зад паравана на "надзорници", фалиране на бизнеси и заплюване на нас, които плащаме за целия черен театър.
  В хаоса на безвластие, наводнения и всепоглъщаща простотия, няКои хора направиха много пари и изгориха много пари, все наши.

  В която и да е друга държава управителят нямаше да пише писма, а щеше да се разплаща от подкупите за адвокатски хонорари и да рецитира наказателния кодекс. Не само спестителите в КТБ трябва да се вълнуват - сметката от МВФ ще е за всички.

  Кога ще има НЕмирен протест - пазя си отпуската, воден пистолет и пари за билет до "родината"??

 60. 60 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  КТБ неможе да бъде оздравена.Дори да се налеят излишно пари в нея,още на следващия ден всички вложители ще се втурнат да си теглят парите,които са около 6,5 милярда и банката отново ще фалира.

 61. 61 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Искренов и цялата управляваща върхушка на БНБ трябва да отидат на съд.

 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Така, започва да става интересно драги вложители. Ще се направи обезценка на активите на банката в съответствие с оценката на експертизата. Преведено на прост български език ако се окаже, че бараката водеща се за "СПА център" която шофьорът е заложил вземайки кредит от 20 милиона се оцени на 1000 лв то и активите ще се смъкнат на 1000 лв а не примерно на 10 млн. Отгоре на това четох някъде, че при свързани фирми обезпечението трябва да е 100% не 10%, нещо в този дух. Вероятно и там ще последват обезценки.

  И след това на уважаемите акционери се казва "Тук има едни 2-3 милиарда които трябва да внесете, искате ли?". Още от сега знам отговора.

  Единственото за което съжалявам е тази висока граница от 100к евро. Мен ако ме питат за българските мащаби трябва да е не повече от 20к. От друга страна никъде не е казано, че получаването им трябва да стане наведнъж, може да се проточи няколко години докато се продават т.н. "активи".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#58:"lcj30372597"]Едно е ясно. Пускането на КТБ да работи ще бъде най-малко два пъти по-евтино за обществото ни.[/quote]
  И можеш ли да обясниш как ще стане това? Държавата, т.е. НИЕ да налеем 2-3 милиарда за да хукнете всички да си изтеглите влоговете и КТБ пак да фалира?

  Трябва да ти кажа, че с огромно удоволствие ще гледам шоуто как се избивате по опашките. Но при условието това да става с ВАШИТЕ пари не с МОИТЕ.

  Разправят, че там били останали 400 млн лв наличност и още 500 млн в ДЦК, да отворят банката да ги даде и още рано сутринта ще се инсталирам пред някоя банка да ви гледам как сте се втурнали панически да си вземете парите от "здравата" банка. Зрелището няма да е за слабонервните.

  Предполагам, че ще надминете младежкото ГЕРБ което 2 денонощия пази ред за номер 1 на изборите, така и вие ще си пазите ред в опашката. А пък като отворят вратите нямам думи, зрелището ще е историческо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#58:"lcj30372597"]Като се погледне размера и обвързаността на Банката е очевидно, че това ще е една скъпоструваща лъжа за хората в България.[/quote]
  Така ли? И защо тогава хората не са хукнали да си теглят парите от нормалните банки ами обратното внасят. Само в Булбанк са внесени 500 млн, ясно е от кои банки са изтеглени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#50:"lcj30372597"]В банката има и дастатъчно пари.[/quote]
  Тогава защо собственика САМ поиска специален надзор? Да беше поискал заем за ликвидност, да беше продал наличните ДЦК. Ама не, сам се тика в процедурата. Впечатлението е че е знаел че ще фалира но иска друг да понесе отговорността.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  За всички: Не забравяйте, че изплащането на гарантираните 100к може да започне САМО ако банката бъде обявена във фалит. А това иска съответната оценка която се прави в момента. Същото се отнася и за използването на гаранционният фонд. Твърденията, че хем банката е в добро състояние хем трябва да се изплатят тези 100к от гаранционният фонд които се дават само при фалит са логически абсурд.

  Твърденията, че хората имат доверие на КТБ и няма да си теглят депозитите са другата глупост. Ако беше така те нямаше да изтеглят 900 млн за 1 седмица и КТБ нямаше да поиска специален надзор. Ако КТБ се отвори в сегашното си състояние тези налични 400 млн кеш ще бъдат изтеглени буквално за 2 часа. И битките по опашките ще са зверски.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fred":

  Не забравяй че голяма част от тези депозити са на обикновенни хора като теб и мен,на малки фирми и частници които едва свързват двата края.Те нямат ли законното право да получат обратно депозитите в гарантирания от закона размер?
  Или трябва да бъдат наказани защото са повярвали на БНБ и държавата?

  klimentm
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#67] от "klimentm":
  [quote#67:"klimentm"]Те нямат ли законното право да получат обратно депозитите в гарантирания от закона размер?[/quote]
  Ще ги получат но първо трябва да мине процедурата за фалит. По закон процедурата за специален надзор може да продължи до 6 месеца, собственика добре е знаел това когато го е поискал, сърдете се на него.

  Специално за размера 100к са много, средният размер на влога е в КТБ е 4750 лв. Не виждам защо трябва да ми е мъчно и да плащам на хора които поради глупост и лакомия са вложили суми многократно надвишаващи това което средният българин има. Но такъв е законът, ще се изпълнява макар че според мен този закон е несправедлив.

  Ами ако фалира друга банка а КТБ вече е източила всичките средства във фонда за гарантиране и няма пари за тези вложители, това справедливо ли ще е? Не трябва да има такова гарантиране за което да плащат невинните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#68:"Fred"]сърдете се на него.[/quote]
  И на себе си, че сте сложили всички яйца в една кошница и то такава продънена.

  Защо трябва да ми е мъчно за хора които са пострадали от собствената лакомия и глупост, тези нещастници в Мизия които останаха без дом заслужават много повече съчувствие и помощ. Знаете ли с тези 2 милиарда лева които ще даде държавата за КТБ колко жилища щяха да се ремонтират и направят годни за живеене?

  За тях никой не се сеща а само за КТБ се говори. Онези са невинни защото това е природно бедствие а тези от КТБ сами са се наврели в капана макар че ги предупреждаваха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred":

  До колкото разбрах от съседната статия в" Капитал" фонда за защита няма да стигне дори за изплащане на предвидените по закон 100к за КТБ.Ще им са нужни още средства,камо ли ако пък нещо стане с друга банка.

  klimentm
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  Това казвам и аз като пиша НАШИТЕ пари. Понеже тези 100к са гарантирани от държавата и понеже парите от гаранционният фонд събиран от всички банки няма да стигнат държавата ще вземе заем за да допълни необходимата сума. А този заем ще го пращаме НИЕ.

  Крайно несправедливо според мен да вземат от мижавата пенсия 200 лв на някоя баба за да може някой да си върне 200,000 лв които е сложил в тази банка поради глупост и лакомия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Моля? Този фонд съществува не за да се гарантира банката, а влоговете на гражданите и то не в цялост, а до определена сума! Чух, четох, че тя се била капитализирала. За чия сметка? От къде взе допълнителните капитали? Защо имам усещането, че във гаранционния фонд няма пари? Правени са отчисления на хартия, но кеш - няма! Иначе, защо да не могат да започнат да плащат гарантираните суми? При това положение няма "чисти", няма "мръсни" депозити! Има гарантирани суми! Трябва да се платят! А, одиторите да преценяват има ли нарушения, има ли съмнителни депозити! Ако има, да се предават на съответните власти, да се завеждат дела, принудително възстановяване... Едно ЧСИ може да извади душата и да изцеди живота на даден длъжник, ама на тия крупни сметко държатели, които не могат да обяснят източника на сумите, за тях няма нищо! Защо? Не действат ли за тях същите закони и същите институции?

  goblenka
 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#71] от "Fred":

  Предвидено е да стигнат! Все пак, проблем има в една банка, а не в целия сектор! Проблемът е, че май не е трупан кеш, а само на хартия са правени отчисления за този фонд!

  goblenka
 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  И аз така разбрах! Не съм изненадана! Даже, когато гръмна скандала, казах, че има такъв фонд, но той може да е празен! Сега се оказва, че съм била права! Не е нещо голямо, като прозорливост! В нашите условия, всичко е изрядно, или близо до изрядност, благодарение на "химикала", е не в действителност! Това е стара практика! Още от соца! Тя грижливо се предава през годините и се усъвършенства! Даже, имаше някакъв опит, да се търси съдебна отговорност на хора, вещи в тази работа, които "съветват", или самите напасват документите така, че да издържат на одит.

  goblenka
 75. 75 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred":

  От една страна си прав! От друга, ако институциите нарушават законите и ни ограбват, то защо ние, гражданите да ги спазваме? Нормално е всеки да търси най-изгодната оферта! За вложителите - това са банковите условия! Всеки възложител на работа, сравнява поне 3 оферти и избира най-изгодната! Защо за вложителите това да не важи? Не бива да се прехвърля вината от болната на здравата глава!

  goblenka
 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred":

  Не е въпрос за сърдене! Това не е детска игра, където днес се сърдим, утре пак си играем! Има закон за гарантиране на влоговете. Има срок, който да може да се задържи разплащането. Има гаранционен фонд. Тази линия, гарантираща правата и интересите на вложителите няма търкания с другата линия, гарантираща одита и търсенето на отговорност на банковата институция, ако се налага. В случая, явно, налага се. Колко време ще е нужно, за да се подготви "читава" документация, за да си свършат работата следващите органи - друга тема. Никъде не е казано, че вложителите трябва да ги изчакват! Двете неща не са зависими! Проблемът е, че няма кеш във фонда и не може да се започне плащане! За това и шикалкавят, а ЕС тръби тревога!

  goblenka
 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#67] от "klimentm":

  За закона няма малки, няма големи вложители! Има защитена сума и срокът на задържането отдавна изтече! Трябва да започне разплащането!

  goblenka
 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Процедурата по особен надзор е предназначена за стабилизиране на банката, а не за нейното разрушаване, както постъпи БНБ. И това е истинско престъпление срещу банковата система, което ще остане безнаказано само защото е инспирирано от "единствената работеща институция". Още в първите дни на надзора гуверньорът се кълнеше, че ще отнеме лиценза на банката, което автоматично трябваше да доведе до изплащане не гарантираните депозити, но това не стана. Защо? Защото Иванчо се изплаши когато се оказа, че капиталовата дупка не е толкова голяма и той се зае да я разшири и задълбочи. Сега Искров стои разкрачен над бездната, в която непременно ще падне, ако не на този свят, то със сигурност ще се пържи в деветия кръг на ада сподирян от проклятията на десетки хиляди вложители.

 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fred":

  Не! Или банката работи нормално и всеки може да тегли и внася, както намери за добре, или банката е сложена под надзор, което означава, че всеки вложител, след изтичане на законовия срок може да си поиска гарантирания депозит и да си го получи чрез гаранционния фонд от определена банка, или от всяка банка - това не знам. Парите не са и не е редно да са под запрещение! Дали банката ще обяви фалит, или не - друга тема! В случая, тя не работи по причини, независещи от вложителите и трябва да се задейства закона, който ги защитава!

  goblenka
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Дани Борисов
  Дани Борисов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":
  Но за ПИБ намериха пари за един уикенд!

 82. 82 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "По случая с КТБ ще се спазва българското законодателство, а ако в Брюксел смятат, че то не отговаря напълно на европейските банкови директиви, то има готовност да се приемат промени."

  Националното законодателство, трябва да е хармонизирано и да съответства на правото на ЕС. Това е задължение на съответната държава - членка. Ако това не е така, единствената мярка, която ще предприеме ЕК е наказателна процедура към държавата - членка със съответните последствия. Изглежда някой спи в триците и това не е ЕК.

 83. 83 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Неграмотниците Порожанов и Искров казват че при изплащането на гарантираните депозити щяло да се спазва "нашето" законодателство, а ако Европа смята че то е нехармонизирано с европейското, то да бъде добра да ни уведоми. Ами че тя точно това направи преди 2 седмици, обяснявайки им че еврозаконодателството има приоритет над нашето, и посочвайки им какво е решението на проблема.

 84. 84 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Янаки Стоилов предложи изменение на закона, което щеше да позволи изплащането на депозитите, но народните представители не го подкрепиха. Не съм му фен, но това беше верен ход.

  ATX
 85. 85 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тия в Брюксел толкоз ли са тъпи, че пишат на някакви палячовци???
  Да напишат на КОЙ едно писмо, той ще им обясни какво смята да прави!

 86. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#81] от "Дани Борисов":

  То е защото Цеко не е давал интервюта в "Дер Щандарт" за офшорките на Плевнелиев, а Василев е. Разликата е съществена.

 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#80] от "nspassov2007":

  Дай Боже, но налетите на Цеко 1.23 млрд. лв. са държавен заем и то 5-месечни ДЦК и ако Цеко не плати, данъкоплатецът е насреща. Гарантирано.

 88. 88 Профил на bg_for_dummies
  bg_for_dummies
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#65] от "Fred": Детайлът е, че ликвидност е поискана и услужливо отказана от БНБ.

  Никой не търси сметка на БНБ. Искров е длъжен да даде обяснение защо отказаха ликвиден заем, за да се овладее кризата, която прокуратурата създаде, а медиите подеха? Не е могъл да остави активизма по фалита недовършен. Защо журналистите са така щадящи към господин управителя?

 89. 89 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 455 Гневно

  Какви са тия глупости бе, Искров, нали отнехте лиценза още на 11 юли: http://bnt.bg/news/bulgaria/otnemat-litsenza-na-ktb-depozitite-shte-ba-dat-prehva-rleni-v-kredi-agrikol-obzor

  Колко време е минало от тогава и какво предлагате да се прави? Що не спрете да се ******* с хората, да си подавате оставката и да отивате на топло?! И най-вече - да спрете да занимавате цялата държава с 1 банка, има още 30 банки на пазара.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 90. 90 Профил на magnolia_2003
  magnolia_2003
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "За КТБ ще се спазват българските закони".
  За КТБ не се спазват никакви закони. Спрямо тази банка беше извършено нечувано престъпление, а сега незаконните действия продължават - "Специалистите от звеното по проблемни кредити в ОББ” Емил Живков Богданов, Десимир Александров Арнаудов, Мариета Николова Никова, Момчил Богданов Ройнев не само са ровили в документи, съдържащи лични данни, служебна и банкова тайна, но са им регистрирани имейл адреси като на служители в КТБ."; "В медиите циркулират множество публикации съдържащи банкова тайна - списъци на кредитополучатели на КТБ АД, данни за сключени договори, кредити и движения по кредитните експозиции."; “В случая с осигуряването от страна на квесторите на КТБ АД на достъп на служители на ОББ до всички документи и до цялата информация по отпуснати от КТБ АД кредити и чрез създаване на условия на служителите от конкурентната банка да работят с формираните съгласно чл. 68 от ЗКИ кредитни досиета, е допуснато грубо нарушение на добрите банкови практики, според които всяка банка създава собствен, независим от друга банка екип от служители за обработка на документация, която представлява банкова тайна.” ; "Конкретно от квесторите са дадени:
  - разпореждания за предаване на оригинални документи по множество операции и всички кредитни сделки на КТБ АД във връзка с образувани различни досъдебни производства от Софийска градска прокуратура;
  - разпореждания за движение на предаваната документация под формата на открита кореспонденция, въпреки че предоставяните сведения имат характер на банкова тайна."
  Всичко това на какво Ви прилича? На спазване на българските закони ли? Ако законите ни са такива тежко ни!
  Престъпленията спрямо банката продължават, ограбването на активите й върви с пълна сила и крадците в лицето на БНБ, Прокуратура, бивши депутати, министри и т.н. въобще не се интересуват от това, как се чувстват обикновените хора, останали без средства, как се оправят управителите на фирми, работещи с банката, какво въобще става с българската икономика. Очевидно КТБ е изключително апетитна хапка за да се мисли за държава, народ, за бъдеще.

 91. 91 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Българските закони не забраняват да се направи така, че банката да бъде отворена. Необходимата гаранция, получена срещу обезпечение, ще е в пъти по малка от тези 3 700 милиона за изплащане на гарантираните депозити. Нищо не пречи служебното правителство да отвори банката. За това не е необходимо народно събрание или инзвъреден закон. Просто някой трябва да анулира поръчката за ликвидация на банката. БНБ прилича на "змей горянин запушил извора на живата вода". Няма начин ЕК да не е разбрала за поръчаното убийство на една здрава системна банка в една страна членка, която не се подчинява на законите на общността към която принадлежи, и която следвайки нехармонизираните закони към цялото се превръща в опасен вирус за финансовата с-ма на Европа. Или можеби Европейците, САЩ и страната на Барозу /Португалия / са по-глупави от БНБ, като спасиха банките и населението си от разруха ?

 92. 92 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#73] от "goblenka":
  """""""""""""""Предвидено е да стигнат! Все пак, проблем има в една банка, а не в целия сектор!"""""""""""""""

  Не бъдете толкова сигурна, проблемът изобщо не е в една или две банки, той е системен. "Уважаемият" гуверньор, мажоритарния собственик на КТБ и други институции като прокуратура, БНБ, президенство, правителство, парламент и т.н., са напълно наясно със ситуацията. А тя е елементарна, от двайсетте процента необлужени и просрочени разплащания по кредити (по БНБ) в целия сектор, реалният размер е някъде умножен по две. Отделно активите в този сектор са силно обезценени и за да може да съществува поне за известно време е необходимо тази дупка да бъде запълнена отнякъде. Няма да да се впускам подробно за някои от начините, които бяха коментирани. Но ситуацията налага да бъде жертвана една банка, в случая КТБ. Отсега да ви е ясно, че тази банка повече няма да съществува, каквото и да се говори по въпроса за оздравяване и т.н., знайте, това са куп измишльотини, натворени с цел замазване на очите, (изключително точно е написано в коментарите на Фред). Сега нарочно се протакат нещата, защото в противен случай ще настане небивала паника за теглене на депозити от други банки. И гуверньора на БНБ, и останалите институции са напълно отчаяни в опитите си да овладеят банковата система. Единствено се молят да им се размине само с КТБ. Така или иначе законът за гарантиране на депозитите до 100000 евро ще се спази, но според зависи как и в какъв срок ще бъда изплащани.

 93. 93 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 396 Неутрално

  На ниокой ли не му хрумна идеята, че целия тоя сценарии се разиграва от олигархията на дпс и бсп с една единствена цел... "Дат откраднем някой и друг милиард преди влизането на Еврото в България".. Тея нашите кокошкари никой няма да ги пусне да си разиграват коня на европейско ниво, там ше ги изядът и изплюят докато си помислят и да откраднат нещо...
  Та докато могат да примъкнат каквото могат. Играчи бе никаква идея за бъдещото си, камо ли за България....

 94. 94 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#92] от "dum_dum":

  Ще бъде голям проблем, когато стане ясно на обществеността, че такъв проблем има не само в КТБ! Иначе, стъкмистиката е на всякъде!

  goblenka
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#77] от "goblenka":

  Имах пред вид влоговете под 100к когато казвам "малки"

  klimentm
 96. 96 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Tova e triabvalo da se unificira do sega, gavra e da ni karat da chakame do kraia na godinata. iskrov da si podava vednaga ostavkata I da go sadiat za vsichki dalaveri koito e triabvalo da bade stojer da ne stavat a ochecidno e propusnal da go napravi. Ochevidno e che niakoi triabva da poeme nai tejkata strogost na zakona za porednata gavra s nas danakoplatzite. Na 18-ti na protest !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 97. 97 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "bg_for_dummies": който и да си - не се връщай. Сега ни трият коментарите, утре ще ни търсят сметка, че сме родени в тази страна. Особено ако си млад човек. Тук смърди на леш.

 98. 98 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "bg_for_dummies": Сори, исках да отговоря, но натиснах ! за рипорт. Та по същество - ясно е на всички, че определена група предизвика кризата. И тази група е окрала мнооого пари и в момента е отново е мнооого гладна. Защото тези, които крадат не могат да ппроизвеждат. А тази група е свързана с държавната машина - някои го наричат октопод.

 99. 99 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#98] от "petrova835":

  +++++ Права си!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK