Чуждестранните инвестиции продължават да спадат

Чуждестранните инвестиции продължават да спадат

© Надежда Чипева, КапиталДанните за чуждестранните инвестиции към края на юни показват, че те продължават да спадат. От януари вложенията в българската икономика са общо за 490.7 млн. евро, което е свиване със 145.7  млн. евро спрямо шестте месеца на изтеклата година.


Данните за привлечените вложения само през юни също показват осезаемо понижение. Тогава те са били едва 91.8 млн. евро при отчетени за същия период на 2013 г. общо 201.1 млн. евро по неревизирани данни и 179.5 млн. евро по ревизирани, съобщава "Капитал daily" по данни на БНБ.


Основната част от вложенията към края на полугодието са в графата "друг капитал", където попада финансирането, което чуждестранни компании предоставят на дъщерните си дружества, работещи у нас. От данните не се разбира дали става дума за оборотни средства или за финансиране за повишаване на производствения капацитет. Тези вложения за шестте месеца са 354.5 млн. евро при отчетени преди година по неревизирани данни 125.1 млн. евро.
В същото време инвестициите в дялов капитал падат драстично до 33.9 млн. евро при 536.8 млн. евро за шестте месеца на миналата година. Тъкмо тези вложения се приемат за знак за дългосрочни намерения на чуждестранните вложители.


Най-съществените входящи потоци отново идват предимно от страни, известни като офшорни дестинации, като Холандия (207.4 млн. евро) и Британските Вирджински острови (87.5 млн. евро).


Данните на БНБ са предварителни и обикновено се ревизират. Най-често корекцията е в посока нагоре, но в този случай окончателните данни за полугодието на миналата година са по-ниски от първоначално публикуваните – общо 711.1 млн. евро. Така, ако публикуваните в четвъртък данни се сравняват с неревизираните стойности за периода януари - юни 2013 г., всъщност се наблюдава по-голямо свиване на преките инвестиции - с 220.4 млн. евро за последната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK