БНБ разреши частична дейност на КТБ по погасяване на кредити

БНБ разреши частична дейност на КТБ по погасяване на кредити

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Управителният съвет на БНБ разреши на КТБ и Търговска банка "Виктория" да развиват няколко дейности, свързани с погасяването на кредити, взети от тях, съобщиха от централната банка.


Такава възможност за поставени под надзор банки дават текстове от Закона за кредитните институции, когато е преценено, че това е в интерес на самите кредитори.


Така двете банки ще могат да изпълняват платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми. Това е възможно да става само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година.
На КТБ и Търговска банка "Виктория" се разрешава и да извършват безкасови операции по обмен на валута, когато те са необходими за целите на погасяване на кредити.


От централната банка задължават квесторите да заличат обезпеченията по кредити към банките от групата на КТБ, които бъдат напълно погасени. При частично издължаване по заем с повече от едно обезпечение - може да се освободи някое от обезпеченията. Това може да стане само ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения. Техният размер се определя след извършване на актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.


От БНБ предупреждават, че прехвърлянето на влог от един на друг титуляр със сметка в същата банка, поставена под надзор, може да бъде обявено за недействително. Причината за това е, че така е възможно да бъде заобиколен размерът на гаранцията по влоговете, определени от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или пък да се увреди интересът на кредитора.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK