БНБ разреши частична дейност на КТБ по погасяване на кредити

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не съм специалист, но на кого щеше да попречи БНБ да разреши това същото преди... 3 седмици? Месец и половина?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Въпросът е кога най-после ще отворите банката и за клиенти ? Може й с определени ограничения при тегленето на средства. Дайте въздух и средства за преживяване на депозантите !

 3. 3 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хм, най сетне едно що годе разумно действие! Питам се защо изчакаха почти два месеца преди да разрешат това?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Деа и БНБ и шефа му. Явно чака изборите и имунитет. Искров- там където трябва!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на Deputat 241
  Deputat 241
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Искров и целият Управителен съвет - вън.
  И по-добре вътре.
  При бай Ставри.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":


  [quote#1:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Не съм специалист, но на кого щеше да попречи БНБ да разреши това същото преди... 3 седмици? Месец и половина? [/quote]

  Елементарно, Уотсън: На КОЙто иска да превърне един кредит в изискуем, въпреки че е обслужван за сега, но фирмата е в затруднение защото не му освобождаването на обезпеченията.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 7. 7 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 395 Неутрално

  След цялата сага се оказа, че Политиците нарочно са прецакали КТБ. Можело е да бъде спасена като бе спасена и ПИБ. Но тях политиците какво ги ебе за хората които са си вложили единствените спестявания.

 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Гневно

  Егати фарса! Това се прави заради чуждестранния дълг на КТБ, който падежира на 8 август. Значи за чужденците може, за останалите не може!

  БНБ, можете ли да паднете по-ниско?!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  В България всичко става с натиск. БНБ досега си чоплеше носа дълбокомислено.Не отслабвайте натиска!

 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Въпросът ви е риторически и натрапващият се извод е, че управителният съвет на БНБ, НЕ Е НЕЗАВИСИМ орган и че решенията му се съгласуват и с други външни за БНБ лица, групи и/или организации .
  Жалко, много жалко и за тази държаван институция.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#7] от "Моне":

  Това с КТБ е политическа акция.Няма нищо общо с финанси.

 12. 12 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално
 13. 13 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#2:"lcj30372597"]Въпросът е кога най-после ще отворите банката и за клиенти ?[/quote]
  И като я отворят тази пуста банка - какво очакваш да се случи ?
  Нали в първите 2-3 часа "останалите без въздух депозанти" ще изтеглят малкото кеш вътре и ще блесне реалното положение на тотално фалирала пирамида ?

  Led Zeppelin Forever !!!
 14. 14 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално

  План от 8 точки, ще приеме Управителния съвет на БНБ в петък. Той цели ликвидацията на Корпоративна търговска банка, разпродажба на голяма част от активите на банката, на структуроопределящи предприятия, а оттам сваляне на валутния борд и срив на икономиката. Това ще стане чрез даване на извънредни правомощия на квесторите на поставената под специален надзор КТБ.
  Според дневния ред на заседанието на Управителния съвет на централната банка, планът ще бъде гласуван и ще влезе в сила веднага. От този момент квесторите на банки под специален надзор ще могат да продават на други банки вземанията на банката по балансова стойност, намалена с извършени след поставянето на банката под специален надзор обезценки. Това по същество са правомощия, които позволяват да бъдат разпродадени преприятия и активи струващи милиони за жълти стотинки.
  Това право на продаване на активи не е предвидено изрично в Закона за кредитните институции в частта за банки под специален надзор. Там е описано единствено право на БНБ да определя „условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имуществото на банката“. Основните задължения на квесторите в банка с режим „специален надзор“ са да изготвят в едномесечен срок доклад за състоянието на банката, което е стъпка към следващия етап – план за оздравяване или обявяване в несъстоятелност. Осребряването на масата на несъстоятелност е изрично предвидено едва ако банката влезе в несъстоятелност.
  Освен че не е изрично предвидено в закона, с това право може да бъде злоупотребено, като изкуствено се превърнат обслужвани кредити в необслужвани и тяхнта обезценка може да достигне и до 90% според използаните от одитирските фирми критерии за оценка. Не е ясен и режимът на продажбата, нито формата на отчитане на тези действия пред регулатора. Не е ясно също кой ще определя и по какъв критерий тази обезценка. В неясният текст е заложена бомба, което ще взриви българската икономика, която и без това е в бедствено положение, коментираха за Фрог нюз финансисти.
  Политическата цел на операцията е да се хвърли прах в очите на обществото, че става дума за събиране на средства за покриване на гарантираната част на депозитите в банката, което не може да стане дори и с цялата наличност във фонда за гарантиране на депозитите. Това изглежда на пръв поглед благородно, но зад пропагандните фрази са точките, които дават право на лица с користни цели да съсипят целия Военно-промишлен комплекс, големи и малки общини, университети, болници, държавни предприятия и пр.
  Според направените до момента одити средният процент на обезценка на кредитния портфейл на банката е около 10%, но липсва документация за кредити за около 3.5 млрд лева, което прави тяхната оценка невъзможна засега. Документацията, според сигнали на лица, близки до разследването, е изнесена в следствието и прокурата под претекс, че се извършва проверка. Каква е съдбата им и кой има достъп до тях - никой не знае. Уверенията на държавото обвинение, че се прави всичко по законов ред, е твърде спорно, тъй като от началото на кризата досега прокуратурата действа в синхрон с политико-икономическите кръгове, които искат да унищожат работеща банкова институция и да сринат валутния борд, за да прикрият следите на многомилионните си кредити, които не желаят да изплащат.
  Сред сканалните точки някои се отличават с особена арогантност. В текстовете е записано, че "С цел да се избегне заобикаляне размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете, изразява становище, че банка, поставена под специален назор, не може да приема погашения по кредити от трети лица, които имат сметка в същата банка, освен в случаите, които са описани по-горе".
  Особено смущаващ и друг текст: „Квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията си по кредити срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземането към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор".
  Обществото и държаваа ще бъдат поставени пред свършен факт, тъй като планът влиза в сила незабавно след неговото глауване.
  Междувременно стана ясно, че представители на Оманския фонд, които са мажоритарен собственик в КТБ, вече се намират в София. Определена им е среща с финансовия министър и представители на БНБ в петък след обяд. По това време планът за унищожаването на КТБ, а оттам и на голяма част от родната икономика, вече ще е в сила. Това по същество е драстино погазване на закона, който предвижда именно мажориерните обственици първи да посочат план за оздравяване на банката.
  Странно е мълчанието и на повечето политически сили, които виждат какво се случва, но не реагират на очевидното национално предателство. Засега единствен Бойко Борисов заяви, че КТБ трябва да заработи час по-скоро и да бъде оздравена, за да се сложи край на всичко спекулации около нея. Ще отстоява ли обаче ГЕРБ това мнение докрай след евентуалното гласуване на УС на БНБ - не е ясно. Възможен е вариант след гласуването политици да заявят, че не могат да се месят в работата и решенията на БНБ.
  Според експерти, замисленият сценарий надминава по подлост фалитите на банки през 1997 г. Последствията този път ще бъдат колосални за българската икономика и индустрия, а стотици хиляди българи ще останат на улицата.
  Разрушителният сценария е плод на кръг около х-л "Берлин" в столичния кв. Бояна, категорични са наблюдатели на кризата, която бе стартирана на 12 юни с нелепите съчинения, че някакви хора, пратени от Цветан Василев щели да убиват тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски. Версията рухна, а прокуратурата бе принудена да се извинява, но процесът на дестабилизация на страната продължи с пълна сила. В него се включиха освен прокуратурата още МВР, ДАНС, следствието, както и хора от ръководството на ДПС.
  Поредният епизод от организираното сриване на държавата предвижда масирана медийна манипулация на общественото мнение с обяснения, че става дума за спасителен план, който цели изплащане парите на вложителите. Всъщност идеята е съвсем друга и тя е в ущърб на цялата държава, защото означава пладнешки грабеж и хаос.
  Все по-ясно става, че управителят на БНБ Иван Искров защитава не националните, а нечии други, частно-партийни интереси. Прокуратурата обаче се прави, че не забелязва това и дори подпомага разрушителните процеси. Което вкарва държавата в тежка институционална криза с непредвидими последици.

  Експерти, синдикати, работодатели и вложители правят всичко възможно да реагират и да спрат плана, който трябва да бъде гласуван от УС на БНБ. Уведомени са повечето посолства в София, потърсена е помощ и от европейските институции.

  http://frognews.bg/news_74624/PREVRAT!_BNB_izpalniava_mokra_porachka_sreshtu_darjavata!/

  Global Genocide Forget Heaven
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#10:"нуцо"]Въпросът ви е риторически[/quote] Ами виж, има конкретен отговор по-горе (ком. 6), май не е съвсем риторически? Не разбирам дали това означава, че се вслушали в т нар "експертен съвет" от вчера - не следих внимателно темата? Някой да го е направил? Това ли им препоръчаха да правят?

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Всички май играят против КТБ...

 17. 17 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Целта е банката да се загроби, а политиците и държавните и общински структури да не загубят влоговете си. Всички действия и бездействия гонят тези резултати, накрая откраднатото ще го възстановява данъкоплатеца, защото няма да е останала друга алтернатива.

 18. 18 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Според Фрогнюз: "Експерти, синдикати, работодатели и вложители правят всичко възможно да реагират и да спрат плана, който трябва да бъде гласуван от УС на БНБ. Уведомени са повечето посолства в София, потърсена е помощ и от европейските институции".

  http://frognews.bg/news_74624/PREVRAT!_BNB_izpalniava_mokra_porachka_sreshtu_darjavata!/

  Global Genocide Forget Heaven
 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  [quote#6:"Мойше! Толкоз!!!"]лементарно, Уотсън: На КОЙто иска да превърне един кредит в изискуем, въпреки че е обслужван за сега, но фирмата е в затруднение защото не му освобождаването на обезпеченията.[/quote]
  Да допълня: И да не може КТБ да си плати емисията облигации, цената им падна под 30% и който ги придобие, после ще стане собственик по номинал!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#18] от "kopelsony": Да, това го прочетох, този "план" явно няма да се състои, въпросът е обаче: с какво го заместват? Слушах снощи само Хърсев като обясняваше едрите депозанти да помогнат на банката, като така загубят, примерно, 20 на сто от депозита, но не и 90%, както би било при фалит и възстановяване само на 100 хил. евро. Но друго не чух (не слушах внимателно).

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mark Twain":


  [quote#8:"Mark Twain"]Егати фарса! Това се прави заради чуждестранния дълг на КТБ, който падежира на 8 август. Значи за чужденците може, за останалите не може! [/quote]
  Май не си прав БНБ разреши освобождаването на обезпеченията за обслужваните кредити на клиенти на КТБ.

  В случая на онези 7-80 млн дълг за облигациите на КТБ-там КТБ дължи платеж, на 8/8. Е, има още един "грейс период" от една седмица, след това облигационерите могат да поискат да се обърнат към съда. А там тяхните пари се изплащат първи, преди всички останали на които КТБ дължи пари. Освен "гарантираните сметки под €100К", тях вече ги плаща не КТБ или синдиците, а фонда за гарантиране на тези влогове

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Айде почвайте да връщате борчовете, че Веждито си иска кайметата.

 23. 23 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  След повече от 40 дни разбираме, че имало й живи хора в БНБ. Ако продължават така, ние може да измреме докато отворят.

 24. 24 Профил на yvo18374409
  yvo18374409
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А мустакът Крадливко какво изблея по темата от Виена, или може би от ЮАР?

 25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#20] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":


  [quote#20:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Слушах снощи само Хърсев като обясняваше едрите депозанти да помогнат на банката, като така загубят, примерно, 20 на сто от депозита, но не и 90%, както би било при фалит и възстановяване само на 100 хил. евро.[/quote]
  В Кипър го направиха доста по елегантно: Дадоха на всички с депозити над €100К акции на банките.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 26. 26 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поръчката си личи и по това,че дори тези операции са спрени.Спрян е и вътрешният сетълмент.Така,че ако А има кредит,а Б има влог,не могат да си ги прихванат в банката и после да се оправят помжду си.Това го нямаше дори при Виденов.Всичко това показва,че има поръчка за срутване на банката.Каквото и да е правил Василев,от страни се вижда поръчка.И тези водевилни обвинения за присвояване в особено големи(значи над 70 000 лв) размери ще станат за смях,както всичко сътворено от Цацаров.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 27. 27 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  Други неща предложиха май. Не съм сигурен, и аз съм лаик . Но останах с впечатление, че от тази седянка не излезе нищо продуктивно.

  Global Genocide Forget Heaven
 28. 28 Профил на hrnet
  hrnet
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Трябваха им два месеца, за да направят нещо, което се разбира от само себе си, напълно нормално, естествено и елементарно.
  Колко ли ще им трябва да се усетят да разрешат на хората да теглят някакви ограничени суми седмично или месечно?

 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mark Twain":

  в текста реално пише, че пари могат да се прехвърлят само от сметка в КТБ в сметка в КТБ и ако е нужно превалутиране това КТБ може да го прави (безкасово). Тъй че пари от банката не излизат, просто от депозити отиват за покриване на кредити...явно има физически и юридически лица, които имат едновременно кредити и депозити и не са могли да покриват плащанията по кредитите, защото парите са блокирани в депозити. Реално погледнато - нулево движение, само се местят едни числа от една колона в друга и изтичане на пари от банката няма.

 30. 30 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  На тези,които са направили поръчката.Това са нормални операции,които ни би трябвало да се спират въобще.Как така няма да ти дават да си погасиш кредита,ще го класифицират като лош,ще ти начисляват просрочие и какво ли не още...и всичко за твоя сметка,а БНБ и Искров,целите в бяло. Е га ти некадърниците.Вкараха държавата в огромни загуби.За такива трябва съд и затвор.Просто за да са пример за следващите.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 31. 31 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#18] от "kopelsony":

  Фрог са се активизирали здраво да ни убедят как това е една перфектна банка (явно не са свършили напълно парите за медии) и изведнъж отвън са и се стоварили всички злини на главата, когато истината е че тази банка беше активен участник във всички скандални събития и процеси в БГ (за справка крадитите на медии например), а кредитния портфейл е като черна кутия - никой не иска да каже какво се е случвало там и какво е сегашното състояние.
  Силно се надявам да не се налага на данъкоплатците да покриват сметката и малките вложители (до 100 хил евро) да си вземат парите, а от там на татък не ме интересува - да правят каквото си искат, но тази банка не може да остане със статус на системна институция за банковия сектор...

  А иначе по темата - най-накрая нещо смислено да излезе и от БНБ, да внимават много с освобождаването на обезпечения при частично издължаване!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 32. 32 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "РБ шапчица":Говори се,че ще става дапутат от ДПС

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 33. 33 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този въпрос беше повдигнат от кредиторите още преди месец. Защо, чак сега тези хора се размърдаха. Защо протакът всичко ? От началото на сагата КТБ се събраха планина от въпроси към БНБ. Основните са на кого служи ? За кого работи ? Ясно е, че трябва да защити общественният интерес, а той е да се отвори банката час по-скоро.

 34. 34 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 340 Неутрално

  мисля, че отговорните регулатори БНБ и КФН са за затвора, а назначилите ги трябва да понесат отговорност!

 35. 35 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#29:"alabalko"]Реално погледнато - нулево движение, само се местят едни числа от една колона в друга и изтичане на пари от банката няма. [/quote]
  Така е, но има нещо МНОГО добро в това, всъщност две неща:

  Тези кредити се считат за "редовно обслужвани", и като такива не могат да бъдат обявени като "незабавно изискуеми". Което би причинило продажбата на фирмата с такъв кредит за жълти стотинки.

  Освен това се намалява общата сума на депозитите, които един ден трябва да бъдат изплатени. От банката, ако се отвори за бизнес, или от фонда (за гарантираните пари) и от синдиците за "другите", ако банката я фалират

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#13:"mun_cho13"]И като я отворят тази пуста банка - какво очакваш да се случи ?
  Нали в първите 2-3 часа "останалите без въздух депозанти" ще изтеглят малкото кеш вътре и ще блесне реалното положение на тотално фалирала пирамида ? [/quote]
  Ако всички депозанти се струпат да си теглят депозитите, няма банка по света, която да издържи. Така че това не доказва, че тя е пирамида.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#31] от "NicK":


  [quote#31:"NicK"]а кредитния портфейл е като черна кутия - никой не иска да каже какво се е случвало там и какво е сегашното състояние. [/quote]

  Не допускаш ли че КОЙто знае (+одиторите, квесторите и БНБ) умишлено мълчат по темата защото истината е коренно различна от това което говньора на Българската Наемна Банда (АКА БНБ) лансираше от 20/6 до сега: Че липсвали 3,5 млрд., раздадени на кухи фирми, и още 206 млн' откраднати на 19/6 в чували?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Това ръководство на БНБ е в състояние да закрие дори БНБ.

 39. 39 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#36] от "На комунист доверие да нямаш":


  [quote#36:"На комунист доверие да нямаш"]Ако всички депозанти се струпат да си теглят депозитите, няма банка по света, която да издържи. [/quote]

  Така е. И пак да спомена как в Кипър решиха нещата: След седмица две разрешиха теглене ОТ ВСИЧКИ сметки до €300 на ден. А после умуваха още няколко месеца какво да правят с депозитите над €100К (замениха кеша над 100К с акции на банките), и изплатиха тези под €100К, за който си ги поиска.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 40. 40 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#32:"д-р Петроff"]Говори се,че ще става дапутат от ДПС [/quote]
  Точно това имах предвид

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 41. 41 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  е й съсипаха здрава банка. пладнешки разбойници.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 42. 42 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 826 Любопитно

  Приседна им! Няма да могат да я откраднат.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 43. 43 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мойше! Толкоз!!!":
  [quote#39:"Мойше! Толкоз!!!"]разрешиха теглене ОТ ВСИЧКИ сметки до €300 на ден.[/quote]
  Тук ако разрешат такова нещо, ще се получи доста изнервена ситуация - едни и същи хора всеки ден ще се редят на огромни опашки. А капацитетът на служителите все пак е ограничен - да приемем на едно гише - средно по 6 - 7 мин на клиент => 10 клиента/час или 80 клиента/ден. Ако в съответния клон има 3 гишета - 240 клиента/ден, и то при непрекъсната работа, без да ходят дори до тоалетната. За чакащите на опашките - да не говорим. Някои може и да не преживеят едно такова събитие.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 44. 44 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мойше! Толкоз!!!":

  и не трябва да се забрави, че ЕЦБ прави един евроконтейнер с банкноти пълен с около 5 млрд. евро, за да има суха пари, която да може да се тегли от банкоматите.

 45. 45 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мойше! Толкоз!!!":

  намаляването на сумата на депозитите е нож с две остриета, защото ако някой има депозит от 300 хиляди лева и покрие кредит от 104 хиляди лева, ще остане със 196 хиляди и ще се надява да си получи всичките пари, пък и си е покрил кредита. Без тези операции ще загуби 104 хиляди и ще виси със 104 хиляди към банката. Така че някой може да се облажи от цялата ситуация. Веждито няма, защото има ограничение парите да са от сметка на кредитополучателя или съдлъжници. Т.е. няма да тръгне едно търсене на кредитополучатели, които да получат предсрочно погасяване по кредит и с малка горница да спестят пари, както и тия с над 196 хиляди.

 46. 46 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "От БНБ предупреждават, че прехвърлянето на влог от един на друг титуляр със сметка в същата банка"

  Интересно това не отваря ли вратичката за това някой да си вземе парите преди друг.
  Теоретично ако си прехвърля депозита на фирма с дълг към КТБ, може да се направи прихващане и аз да си получа парите преди останалите.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 47. 47 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#2] от "lcj30372597":

  Боже... и се борим за демократично общество ама можело и с ограничение на теглените средства. С какво да отвори банката? От къде пари?

 48. 48 Профил на yvo18374409
  yvo18374409
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Майндърбайндър":

  Кой иска да краде пирамида бе, приятел? АЗ ИМАМ ПАРИ В КТБ и при първи възможен момент ЩЕ СИ ГИ ВЗЕМА ДО СТОТИНКА! Така ще постъпят всички вложители. Няма да ни разберете, ще ни разбере само човек, който е преживявал този АД - уж да имаш пари, а да ти се подиграват в очите. Сега ми е свита душата. НО КАТО СИ ВЗЕМА ПАРИТЕ, ВЕЧЕ НА ВОЛЯ ЩЕ СЕ СМЕЯ И ЩЕ ГЛЕДАМ КАК ХОРАТА ОГЛОЗГВАТ БАНКАТА ДО КОСТИ!

 49. 49 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#43] от "На комунист доверие да нямаш":


  [quote#43:"На комунист доверие да нямаш"]Тук ако разрешат такова нещо, ще се получи доста изнервена ситуация - едни и същи хора всеки ден ще се редят на огромни опашки.[/quote]
  Пак ще е по добре, вместо същите хора да се молят на роднини/приятели за заем, за да си плащат сметките. С малко повече добра воля можеха да го направят до €2000 на седмица, и според първата буква на фамилията/фирмата да разпределят кой в кой ден тегли седмичния си лимит.

  И да не ми каже някой че "нямало правова възможност", вече има прецедент-преведоха депозит от 30 млн' на Фонда за обезпечение! И омбудсмана вече им го каза това

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 50. 50 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 938 Неутрално

  КТБ в продължение на 2 месеца бива изкуствено задушавана. Ако това продължава още 2-3 месеца наистина ще издъхне.

 51. 51 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#45] от "alabalko":


  [quote#45:"alabalko"]намаляването на сумата на депозитите е нож с две остриета, защото ако някой има депозит от 300 хиляди лева и покрие кредит от 104 хиляди лева, ще остане със 196 хиляди и ще се надява да си получи всичките пари, пък и си е покрил кредита.[/quote]
  Е не става, в статията се споменава да се внимава това да не стане. Може да приспадат колкото трябва за кредита до €100К, над тази сума не приспадат и тя остава като "негарантирана".

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 52. 52 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Разстроено

  До коментар [#48] от "yvo18374409":

  Браво ..Лошото че в тази държава всички банки са пирамиди и цялата държава е пирамида която се източва от управляващите .За това е тази война кой да управлява тоест кой да източва пирамидата ...Всички внасят данъци а управляващите ги крадат спРАвка Парите откраднати от Борисов от здравните вноски ...

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#2:"lcj30372597"]Дайте въздух и средства за преживяване на депозантите ![/quote]
  Да бе, да ви дадем НАШИТЕ пари защото сте били глупави и лакоми? Няма да стане. Парите които сте вложили в КТБ отдавна не са там, раздадени са на Пеевски, Дудука, кухите фирми на шофьори и секретарки, искайте си от тях влоговете си.

  И тези гарантирани 100к според мен са ви много. Имало казват останали още 1 милиард, да почнат връщането но от МАЛКИТЕ влогове и докъдето стигнат. Или по равно на всички но колкото се пада от този милиард. А за останалото колкото се получи от продажбата на обезпеченията. Със задължителното условие който е вземал кредити които не може да върне съд, присъда и в затвора когато става дума за големи суми.

  Но от държавата и от нас нито левче. Включително от онзи фонд за гарантиране на влоговете, няма да го източите само вие и за останалите нищо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#48] от "yvo18374409":

  Това,за пирамидата не се доказа,но така или иначе,банката е съсипана,без да е фалирала.Сигурен съм,че ще си вземеш парите,защото май няма други решения.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 55. 55 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "От централната банка задължават квесторите да заличат обезпеченията по кредити към банките от групата на КТБ, които бъдат напълно погасени."

  Сега, аз от банки не разбирам, но логическите връзки считам, че ми се отдават.
  А горния цитат от статията го разбирам, че квесторите са задължени да погасят всички задължения на банката(банките). Това с каква аргументация? Ако банката е в действителен фалит и предстои ликвидация - ОК, но при положение, че това не е ясно, а и се чака одит е или некомпетентност, или умишлено намаляне на ликвидните средства на банката (банките).
  При такива чувствителни теми не се ли научиха първо да обясняват на простосмъртните защо и чак тогава да предприемат действия, които поставят въпроси изначало? Всичко друго оставя един неприятен вкус на съмнение.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 56. 56 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "Николай Николов":

  Я стига с това задушаване.
  КТБ спря плащания и поиска надзор от БНБ.
  Никой не желае да даде пари на КТБ, една добра банка би получила кредит.
  Интересно ми е като я смятате за добра банка, защо не влагате пари в нея?

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#43:"На комунист доверие да нямаш"]Тук ако разрешат такова нещо, ще се получи доста изнервена ситуация - едни и същи хора всеки ден ще се редят на огромни опашки.[/quote]
  Направо революция ще е, чакам с нетърпение шоуто. Всичките тези които реват по форумите за отваряне на банката да работела нормално всъщност имат една единствена мечта, да се наредят първи на опашката и да си изтеглят паричките.

  И такива не са изключение, напротив те са ОГРОМНОТО мнозинство. КТБ не издържа на опашки по 40-50 души сега ще са хиляди и ще се бият по опашките! Защото и най-големият глупак вече разбра, че КТБ не е читава.

  Може би един месечен лимит 200-300 евро ще реши въпросът за индивидуалните вложители естествено ако в банката има такива пари. Но опашките и това което описах ще си останат защото всеки ще си каже "Ами ако утре го отменят?". И ще се реди на опашката още от нощта.

  И кой ще опере накрая пешкира? Естествено правителството, то винаги е виновно за всичко включително когато е невинно. Затова КТБ няма да бъде отворена преди изборите. А ако бъде отворена това ще бъде съзнателна провокация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това го виждам като начин да се заобиколи гарантираните депозити. Тоест ако имаш депозит от 1 млн. евро и кредит за същият размер можеш да си използваш целия депозит за покриване на кредита. Ако обаче имаш само депозит в тази банка, а кредита ти е от друга можеш да си получиш само 100к евро, и то след време. Това много намирисва...

 59. 59 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#46] от "Краси":

  Не. Няма да има реални преводи, а просто прихващане-т.е. вместо фирмата да дължи пари на банката, ще дължи на теб.

  Печелиш, само ако и депозита, и кредита са твои (или на някой много близък твой човек) и то до гарантирания размер. И то, ако става дума за близък човек, печелиш сигурност, но не и време (по-скоро обратното, защото той мове и да няма пари да ти се издължи, преди да са минали няколко години).

  Ако и депозита, и кредита са твои, по принцип печелиш.
  Но това са редки случаи, а и оставаш без кеша по депозита, който може да ти трябва за нещо друго (иначе защо изобщо ще имаш кредит и депозит, в една и съща банка).

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#49:"Мойше! Толкоз!!!"]Пак ще е по добре, вместо същите хора да се молят на роднини/приятели за заем, за да си плащат сметките. С малко повече добра воля можеха да го направят до €2000 на седмица[/quote]
  Знаеш ли,всеки месец гледам едва кретащите старци които се редят по опашките за да вземат жалките 200-300 лв пенсия. И веднага тичат от тях да платят сметките за ток, парно и т.н., те така са свикнали, да нямат дългове. Като си спомня тези хора в сърцето ми няма ама капка съжаление към такива които не могат да живеят с по-малко от 2000 евро на седмица. Да ви дават по минималната пенсия месечно, както другите могат да живеят с нея така и вие да се оправяте. Тъкмо ще видите какво е да оцеляваш с минималната пенсия, може нещо да ви се промени в съзнанието.

  И не ми се оплаквайте, след като сте с доходи 2000 евро седмично все имате нещо за продаване, примерно някой джип Чероки, продайте го и живейте с тези пари. Истината е, че всичките ви варианти целят едно единствено нещо, да си изтеглите паричките, не че нямате с какво да живеете. Ами няма да ги изтеглите поради простата причина, че те отдавна са откраднати. В добрият случай са дадени като кредити, но то иска време да се върнат и не всеки може да върне веднага кредит, те се вземат да определен срок.

  Така че в идеалният случай ще си върнете парите но ще почакате доооста време. А в реалният ако си вземете половината пак много ще е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С очите си видях как агент Тара, агент Бор и Венелинка Гочева се блъскат пред гишетата на КТБ кой пръв да си върне кредита.

 62. 62 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#57:"Fred"]Може би един месечен лимит 200-300 евро ще реши въпросът за индивидуалните вложители естествено ако в банката има такива пари.[/quote]
  В банката има около 700 млн' ДЦК, и би трябвало за 2 месеца да са влвзли още 150 млн' от 75% от обслужваните кредити (някой вече направи тази сметка преди време).

  Във Фонда има 2,1 млрд' за "гарантираните суми", тези под €100К.

  БНБ можеше да предложи на други банки (срещу такса, разбира се) да почнат да изплащат малки суми на хора с пари в КТБ под €100К, като Фонда захранва парите в тези "обслужващи банки". Колко, според теб, са на брой такива депозанти, които ЗАЕДНО държат 3,7 млрд' гарантирани пари? В КТБ по голямите лихви бяха за депозити над 10,000 лв, да кажем средно 30,000 лв/сметка-100-150,000 сметки. Да им се плащат по 2000 лв/сметка месечно прави 300 млн/месец. С този темп парите от Фонда ще стигнат за 7 месеца. Добави и ДЦК (което е равностойно на кеш), добави и 70 млн' месечно от обслужваните кредити-ПАРИТЕ ГИ ИМА! Което липсва е желанието да се реши проблема, и да се окрадат активите на банката от "правилните" другари

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#30:"д-р Петроff"]Как така няма да ти дават да си погасиш кредита,ще го класифицират като лош,ще ти начисляват просрочие и какво ли не още...и всичко за твоя сметка[/quote]
  Няма такова нещо, още когато БНБ взе КТБ под специалният надзор съобщиха и че обслужването на кредитите продължава по нормалният начин. Т.е. трябва да внасяш по кредита, специалният надзор не отменя това задължение.

  Чак ако не внасяш вече минаваш в графата лоши кредити. И се оказало, че само за месец време тези лоши кредити са се увеличили 4 пъти. Което подхранва съмненията за кухи фирми и счетоводни машинации в КТБ. Свършва далаверата и те престават да обслужват кредита. Ще видим сега колко ще е процента на лошите кредите за 2,3 и т.н. месеци, доста истини ще лъснат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С това решение БНБ не позволява ново теглене на кредит / рекредитиране/ на тези които искат наново да ползват добрите условия на тази банка. Това е прикрито източване на клиентите на КТБ, които са принудени да търсят услуги от други банки.

 65. 65 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred":

  [quote#60:"Fred"]Като си спомня тези хора в сърцето ми няма ама капка съжаление към такива които не могат да живеят с по-малко от 2000 евро на седмица.[/quote]

  Сумата €2000 месечно я споменах, защото в Кипър толкоз отпускаха (€300/ден), не по друга причина А що за злобарче си го разбрах още от предишният ти коментар:

  [quote#53:"Fred"]И тези гарантирани 100к според мен са ви много. [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Хайде като начало престани да правиш сметки с ЧУЖДИТЕ пари. Т.е. изключваш от вариантите парите от фонда, от други банки и т.н. Най-малкото защото ако посегнеш към фонда това означава официален фалит и всичките приказки за прекрасната банка която само трябва да бъде оздравена рухват.

  В банката казват имало 1 милиард и някакви постъпления от обслужването на кредите има. Докато не мине одита се побирайте в тези пари разпределени за 6 месеца, не поглеждайте в чуждите джобове. Впрочем и това ви е много, ако фалира КТБ което е с голяма вероятност, защо да ви даваме И тези 1-2 милиарда които сте взели през това време? Така че каквото вземете се приспада от тези гарантирани 100к. И забравете за 2000 евро/лева седмично или месечно, хора с такъв харчалък няма да предизвикат съжалението на обществото. Дават ви минималната пенсия да видите на гърбът си как живеят някои хора.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#63:"Fred"]И се оказало, че само за месец време тези лоши кредити са се увеличили 4 пъти.[/quote]
  Ти НАИСТИНА ли вярваш в което БНБ казват, чат' пат?!? Списъка с лъжите им е твърде дълъг за да ти го цитирам, ама нейсе.

  Та казваш "че само за месец време тези лоши кредити са се увеличили 4 пъти"? Демек от 2% преди това на 8%, докато в другите банки те са над 10%

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#65:"Мойше! Толкоз!!!"]А що за злобарче си го разбрах още от предишният ти коментар:[/quote]
  Това "злобарче" ще плаща от джоба си лакомията и глупостта ви.

  Да, 100К е много за българските мащаби. Средният размер на влоговете в БГ е 4750 лв откъснати от залъка, тези със 100К многократно го надминават, те в никакъв случай не са за съжаление. Средната заплата в БГ е 10 пъти по-ниска отколкото в ЕС, след като в ЕС гарантирани са 100К то в БГ гарантирани трябва да бъдат 10К. Иначе се получава, че за пореден път бедните плащат заради богатите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#67:"Мойше! Толкоз!!!"]Та казваш "че само за месец време тези лоши кредити са се увеличили 4 пъти"? Демек от 2% преди това на 8%, докато в другите банки те са над 10%[/quote]
  Бъди спокоен, след месец вече ще са 16% и така нататък. Кухата пирамида се срутва, знаете го прекрасно и трескавото ви суетене има една единствена задача, да излъжете баламите и да си измъкнете паричките. Ако не стане да накарате пак баламите да ви ги спасяват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":


  [quote#37:"Мойше! Толкоз!!!"]Не допускаш ли че КОЙто знае (+одиторите, квесторите и БНБ) умишлено мълчат по темата защото истината е коренно различна от това което говньора на Българската Наемна Банда (АКА БНБ) [/quote] - Честно да ви кажа не, изобщо не искам за защитавам БНБ, защото винанта да се стигне до тази ситуация е тяхна, но не мисля че ситуацията в ЦКБ е коренно различна от описаната, от отдавна са известни "специалните" практики на кредитиране в тази банка, така че нямам високи очаквания за кредитния портфейл ..

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#64:"lcj30372597"]тези които искат наново да ползват добрите условия на тази банка.[/quote]
  Забрави за "добрите" условия. Първо, банка под специален надзор автоматично минава на среден лихвен процент, с високите лихви на КТБ е свършено. Второ, и да стане чудото и КТБ заработи отново без държавните пари в нея тя вече не е в състояние да дава високите лихви.

  Бъди реалист, с КТБ е свършено. В момента в който отвори вратата 99% от вложителите паникьосани ще хукнат да си вземат парите докато все още има възможност. Такова цунами не може да издържи никоя банка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "kopelsony":Ако БНБ раздаде вземанията на КТБ ще бъде брутално. Тогава трябва да изринем БНБ с лопати. И Бойко този път логично ще набере необходимия му вот, защото единствен от политиците се застъпи за градивно минимизиране на щетите от криминалната атака срещу банка и хора.

 73. 73 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#48] от "yvo18374409":

  ама що си ги вложи точно в тази банка парите си ,колко акъл ти е трябвало да се светнеш ,че няма банка в Европа с лихва 8-10 % и си е пирамида

 74. 74 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "БНБ разреши частична дейност на КТБ по погасяване на кредити"
  в превод "ошетване" на активите бързо и на тъмно преди каквото и да е решение за бъдещето на банката. Беззаконие и свинство.

 75. 75 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred":
  Съгласен съм с този твой поглед върху нещата. Може ли да се заключи тогава, че банката няма да заработи, защото е кредитирала твърде голям брой кухи фирми, които не могат/не искат да си върнат парите и в този ред на мисли това я прави не особено привлекателна за съживяване. И в такъв случай и на Пеевски и други иситнски големи кредитополучатели връщанките ще им се разминат или ще намалеят, като това ще остане за сметка на тези, които са имали депозити там. Т.е., обобщено - банката няма да заработи по чисто икономически и пазарни причини; това, което ще загубят всички данъкоплатци, са тези гарантирани 100к, които ще платим заедно; това, което ще загубят хората с депозити над 100к е всичко над тези 100к; Пеевски (като нарицателно) няма да върне парите, което ще стане за сметка на всички вложители с над 100к;

  Един вид, аз ще платя част от сметката, а Пеевски и вложителите с над 100к са се оправили помежду си в полза на Пеевески.

  Или не се получава точно така?

  Global Genocide Forget Heaven
 76. 76 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "Така двете банки ще могат да изпълняват платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми. Това е възможно да става само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година."

  Това би трябвало да залегне в закона и да действа автоматично с обявяването на неплатежоспособност. Нали се търси ликвидност. БНБ къде спа до сега? Трябваше ли омбудсмана да ги подсеща, че КТБ не е селска бакалия? Трябваше ли да излязат публикациите във Frog и на Протестна мрежа, и двете на ръба на риска от наказателно преследване, за да се задейства БНБ? Искров е под всякаква критика, аут!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Неяснотите около КТБ продължават. Дали КТБ ще се издължи на своите кредитори не ми пука. Важното е дали ще се издължи към вложителите с влогове до 100 000 евро. Има ли пари в банката за издължаване към вложителите и къде е онова говедо Василев, който доскоро се правеше на топ банкерът на България.

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#75] от "kopelsony":

  Всичко зависи от това какъв брой са тези кухи фирми. Не виждам никаква логика броят на лошите кредити в КТБ да е по-малък от този в другите банки, като се има предвид широките пръсти с които Мустака кредитираше съмнителни проекти и фирми очаквам да е доста по-висок от нормалното, ако се потвърдят слуховете за масирано раздаване на кредити на кухи фирми на шофьори и секретарки може да се окаже катастрофално висок и тогава КТБ категорично е неспасяема.

  Вече имаше протест от ръководството в оставка на КТБ, че в офисите и шетат представители на ОББ които преглеждат кредитни досиета. Ако се потвърди очаквам изкупуване на дългове естествено на доста по-ниска цена а останалите кредити ще се отчетат като неспасяеми.

  Впрочем това е обяснението за огромното желание на профсъюзи и всякакви провалени финансови "величия" да бъдат пуснати в КТБ, искат сами да знаят кои кредити в какво състояние са а още повече да участват в процеса на изкупуването на дълговете им. Това е направо златна мина, може да се източва и от този който ще купува дълга и от този на когото е дълга. Разправят Гриша Ганчев бил открил вече офис за такива с кредити в КТБ, "спасявал" срещу половината от кредита.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#77:"proza"]Важното е дали ще се издължи към вложителите с влогове до 100 000 евро. Има ли пари в банката за издължаване към вложителите[/quote]
  Категорично КТБ няма необходимите пари. По принцип всяка банка раздава депозитите като кредити защото печели от тях съответно раздава и лихвите. Съвсем малка сума към 10% се държат в наличност. Ако всички хукнат да теглят тези налични 10% не стигат и банката фалира.

  Съвсем бегло по спомени общите депозити са 6.8 милиарда лева от тях на вложителите физически лица 4.7 милиарда лева а КТБ има в наличност /кеш+ДЦК/ към 1 милиард. Не стигат и трябва да се посегне към фонда там имало към 2 милиарда и все пак ще трябва да се емитира допълнителен дълг към 2 милиарда. Евентуално част от дълга ще се върне от разпродажбата на собственост и обезпечения.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "Така двете банки ще могат да изпълняват платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми. Това е възможно да става само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители."

  Мамка му, защо само от сметки в същата банка??? Хипотеза: Аз, съвестен кредитополучател, си хващам досието и отивам в банка Х да моля за рефинансиране със същите обезпечения. Банка Х ме одобрява и съм готов да погася предсрочно 100-105%/наказателна такса/ кредита си към КТБ, а квесторите на КТБ не ми приемат парите??? Нали търсят ликвидност!!!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 81. 81 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "Така двете банки ще могат да изпълняват платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми. Това е възможно да става само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители."

  Мамка му, защо само от сметки в същата банка??? Хипотеза: Аз, съвестен кредитополучател, си хващам досието и отивам в банка Х да моля за рефинансиране със същите обезпечения. Банка Х ме одобрява и съм готов да погася предсрочно 100-105%/наказателна такса/ кредита си към КТБ, а квесторите на КТБ не ми приемат парите??? Нали търсят ликвидност!!!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 82. 82 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  ктб я отстреляха като малайзийски боинг . и "снимки" показаха на някакви лоши откраднали 3,5 млрд . пък се оказаха рисунки , не снимки . сегашната акция е като проверка на хуманитарен конвой . за пред матриала . ако депозитант издаде запис на заповед със мноого стара дата на кредитополучател , става ли съдлъжник?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 83. 83 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#81:"Иван55"]Нали търсят ликвидност!!![/quote]
  В момента се прави оценка на капиталовата база!

 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 938 Неутрално

  [quote#56:"Краси"]КТБ спря плащания и поиска надзор от БНБ. [/quote]Но преди това на КТБ бе и отказана ликвидна подкрепа от страна на БНБ. И то преди БНБ да е проверила състоянието на КТБ. А защо при аналогична ситуация БНБ даде на ПИБ?

  Освен това излезе информация, че БНБ е предупредила и другите търговски банки да не оказват ликвидна подкрепа на КТБ. Защо го е направила ПРЕДИ да се запознае със състоянието на КТБ?

 85. 85 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 451 Неутрално

  БНБ май се размърдаха поне малко. Показват някакви признаци на живот...

 86. 86 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Гневно

  До коментар [#66] от "Fred":

  [quote#66:"Fred"]Хайде като начало престани да правиш сметки с ЧУЖДИТЕ пари. Т.е. изключваш от вариантите парите от фонда, от други банки и т.н. [/quote]
  ЧЕТИ БЕ ЧУКЧА, ЧЕТИ:
  [quote#62:"Мойше! Толкоз!!!"]В банката има около 700 млн' ДЦК, и би трябвало за 2 месеца да са влвзли още 150 млн' от 75% от обслужваните кредити (някой вече направи тази сметка преди време).

  Във Фонда има 2,1 млрд' за "гарантираните суми", тези под €100К. [/quote]
  ТОВА ЧУЖДИ ПАРИ ЛИ СА ИЛИ ТАКИВА КОИТО СА В КТБ, И ВЪВ ФОНДА?!?

  Гиди комунде недо...отаковано, ЧЕТИ И СЕБЕ СИ ТИ КАК СЕ ОТНАСЯШ КЪМ ЧУЖДИТЕ ПАРИ НА ЧОРБАДЖИИ ИЗЬЕДНИЦИ С ДО €100К:
  [quote#53:"Fred"]И тези гарантирани 100к според мен са ви много. [/quote]

  Един мижав 30-40 годишен 3стаен тухлен апартамент в широкия център струва € 70-80К, МНОГО ли е това според теб, гиди комунярско злобарче?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#80:"Иван55"]Мамка му, защо само от сметки в същата банка??? Хипотеза: Аз, съвестен кредитополучател, си хващам досието и отивам в банка Х да моля за рефинансиране със същите обезпечения. [/quote]
  Няма начин защото получаваш за едно и също нещо два пъти пари. По закон КТБ има пълното право да си поиска 100% от кредита при форсмажорни обстоятелства, т.е. това което си заложил е нейно докато не си погасиш напълно кредита. Докато не се изчистят нещата залога си остава в КТБ. И в момента ти си длъжен да си погасяваш кредита, какъв е проблема?

  Може да си сигурен, че при изчистването на КТБ голяма част от кредитите ще бъдат прехвърлени или продадени и ти просто ще продължиш да работиш с друга банка. Ако си фирмата за текущата работа можеш да си откриеш разплащателна сметка в друга банка, ако разходите не превишават приходите няма проблем.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Може би банка Виктория трябваше да си работи. А състоянието на КТБ трябваше отдавна да се знае и да е решено какво да се прави.

  Вместо това умниците от БНБ затвориха двете банки, мълчат и нищо чудно да фалират и Виктория.

  И всичко наново. До следващата банка. Защото хората ще си изтеглят спестяванията, уплашени от малоумието на БНБ.

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#84:"Николай Николов"]Но преди това на КТБ бе и отказана ликвидна подкрепа от страна на БНБ. И то преди БНБ да е проверила състоянието на КТБ. А защо при аналогична ситуация БНБ даде на ПИБ?[/quote]
  Можеш да си сигурен че БНБ знае много добре състоянието на КТБ. Правени са одити и тя знае добре какво е там.

  Редица показатели показваха че това е нестабилна банка, само ориентацията към крупни вложители които всеки момент могат да си дръпнат парите я правеше рискова. Има още редица неща за които Капитал вече 2 години пише. Всички знаят, че там не е чисто само вие вложителите в КТБ си затваряхте очите заради високите лихви.

  Ако КТБ беше толкова стабилна защо не поиска помощ на междубанковият пазар, всяка банка с удоволствие щеше да и даде заем и да спечели от лихвата по него. Ама не и дават заем защото я знаят каква е. Чак когато се намеси държавата и под нейната гаранция се съгласиха да отпуснат заем под формата на ДЦК.

  Помощ за ликвидност се дава на платежоспособни банки, не е задължителна. Ако беше дадена можеше да се окаже, че са налети 1-2 милиарда държавни пари, точно акулите да си вземат парите а дребните риби естествено остават на сухо, те последни се усещат.

  КТБ е имала 1 милиард ликвидни, да беше продължила да се бори вместо това тя с главата напред скача в специалният надзор. Човек може да си помисли че го е търсила специално. Или че отказа ги е изненадал, те са се надявали да прелапат още 1-2 милиарда държавни пари.

  А за ПИБ беше за да не тръгне лавината. Защото ако се паникьоса населението е ясно какво ще стане, няма банкова система която да издържи такъв удар. И пак 2 дена мъдруваха и специално разрешение искаха от Брюксел, явно е извънредна мярка. Впрочем ПИБ трябва да ги връща тези пари и тогава ще стане интересно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#86] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Цитат: "Във Фонда има 2,1 млрд' за "гарантираните суми", тези под €100К."
  ----

  Точно тези във Фонда са чуждите пари. Защото той е за ВСИЧКИ банки, не само за КТБ. Като го излапате за вашите влогове за другите банки не остава НИЩО. Ами ако утре фалира ХХХ нейните вложители нали също ще искат своите 100К? Кой ще им ги даде след като във Фонда вече няма нищо? Държавата като емитира нов дълг, т.е. ние.

  Затова всички сметки ги прави БЕЗ парите във фонда, те са чак когато фалирате. И както казах е несправедливо, че само вие ще ги излапате но уви такъв е законът.

  Така че чети ТИ внимателно какво съм написал. Наличните пари и тези от обслужването на кредите са ВАШИ пари, делете си ги както искате. Всичко останало са НАШИ пари и не ги слагайте в сметки. Брей, хем сте глупави и лакоми да си сложите парите в КТБ хем сте и нахални да искате ние да ви плащаме за това. Но то каквато банката такава и вложителите и.

  Ами платете си на международни детективи да го хванат и докарат Мустак, той да си оздравява банката. Ама вие все към парите на държавата, т.е. към НАШИТЕ пари теглете. Какъвто е крадлив собственика такива сте и вие.

  А за 100К че са много и че намесваш апартамента. Отново демагогия, ти апартамента ВЕЧЕ го имаш а тези 100К ти са ОТГОРЕ. Има стотици хиляди които живеят от пенсия до пенсия с 200-300лв и те трябва да ти платят 100К та да си рентиерстваш спокойно? Няма да стане. Още претенциите да ти дават да теглиш по 2000 евро седмично показва от коя порода си. От тези които вземат и бягат. Щом си бил лаком ще си понесеш последствията. Милиони други бяха разумни и не си държаха парите в КТБ, само вие се полакомихте.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fred":

  [quote#90:"Fred"]Точно тези във Фонда са чуждите пари. Защото той е за ВСИЧКИ банки, не само за КТБ[/quote]
  Искаш да кажеш "за ВСИЧКИ ДРУГИ банки, само не за КТБ ли"?!?

  Ако КТБ фалира, парите от Фонда така или иначе отиват за гарантираните пари там. Ако не фалира, КТБ приспада от депозитите изплатените от Фонда чрез друга банка пари, и ги връща във Фонда. Едва ли ще разбЕреш какво ти написах, ама от комунярско злобарче не очаквам друго освен да се радва че на някой чорбаджия изьедник не дават дори и частичен достъп до НЕГОВИТЕ СИ, ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА, пари. И да, ДЪРЖАВАТА го е измислила този закон за гарантиране на €100К (както и данъчните закони, тези за соц'осигуровките и куп други), и държавата трябва да си спазва законите! Което в случая означава, че ако още една банка фалира, ДЪРЖАВАТА трябва да плаща гаратираните по закон суми, докато действа законът! Пред който всички са равни, и изцедниците с до €100К в КТБ, и тези с 4750 лв в друга банка, гиди комунде

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#88:"regular_observer"]Може би банка Виктория трябваше да си работи. А състоянието на КТБ трябваше отдавна да се знае и да е решено какво да се прави.[/quote]
  Не им стиска да кажат истината, за първи път в България ОТДЕЛНА банка е докарана до фалит. По-точно има няколко случая и преди но те бяха дребни, последва изкупуване и всичко мина незабелязано.

  Ще има яко одиране на кожата затова гледат да бавят до последният възможен момент. Т.е. да прехвърлят горещият картоф към следващият парламент и правителство. На служебното са вързани и ръцете, то не може да пусне ДЦК с които да плати недостигащите от Фонда пари.

  Но най-важното, КТБ е твърде голяма банка и твърде лакоми фирми има на които са отпуснати кредити. БНБ има право да поиска незабавно връщане на кредита поради форсмажорна ситуация. Което в огромният брой случаи означава фалит. Сега е времето на лешоядите, кръжат и дебнат как да ги изкупят на безценица.

  И на експертите които предлагат спасението. Когато ви се появи по телевизията такъв "експерт" внимателно следете как предлага да се работи с кредитите и кредитните досиета, там е златната мина. И как се отнася към разкриването на тайната за едрите влогове, финансирането на партии, политици, профсъюзи, съдии... Там пък са мътните тайни на прехода.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#91] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Аха, най-после призна, че парите от Фонда ще отидат при вложителите САМО при фалит. Така че недей да предлагаш схеми за оздравяване или разплащане с парите му ПРЕДИ фалита.

  Иначе и аз се радвам че както ти казваш кредитите се обслужват. Дано за 6 месеца се съберат достатъчно пари за да няма нужда да се пуска извънредна емисия ДЦК а още по-добре и ако не посегнете на фонда. Но съм доста скептичен.

  ЗА 100К нито веднаж не съм казал че няма да се плати. Да, смятам го за несправедливо голямо и съм дал аргументите си. Но след като е по закон ще се плаща. Ако се плаща без да се налага да бъркат в джоба ми нямам АБСОЛЮТНО нищо против да вземете ако щете по 500К, ваши са тези пари делете си ги както искате.

  PS С епитетите само показваш че си безсилен пред аргументите ми. Честно си признавам, удоволствие е да се гледа безсилната злоба

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#88:"regular_observer"]Може би банка Виктория трябваше да си работи.[/quote]
  Там наистина е странна история. Може би обяснението е, че тя беше изкупена от КТБ но не знам точно как се води, самостоятелна или част от холдинг.

  Според мен плановете на БНБ бяха да я водят за "здравата" част на КТБ, да прехвърлят в нея всички нормални кредити и влоговете, с специален държавен заем около 3 млрд лева да посрещнат началното ударно теглене на влогове от Виктория и тя да продължи да работи като държавна банка след това да се търси продаването и.

  В КТБ да останат проблемните кредити като постепенно част от тях да се оздравят, други да се разпродадат или откупят от други банки, накратко да се получат приходи с които ако не се погаси напълно онзи заем от 3 милиарда поне да се върне частично. И накрая когато КТБ вече е очистена след примерно 5-6 години се продава че може дори на печалба. Или просто фалира след като от нея не може да се вземе повече нищо. Впрочем това е класическата схема за работа с проблемни банки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#93:"Fred"]
  Аха, най-после призна, че парите от Фонда ще отидат при вложителите САМО при фалит[/quote]
  Комунярче лъжливо, не ми цитирай пол'винчати цитати, написал съм ДРУГО:
  [quote#91:"Мойше! Толкоз!!!"]Ако КТБ фалира, парите от Фонда така или иначе отиват за гарантираните пари там. Ако не фалира, КТБ приспада от депозитите изплатените от Фонда чрез друга банка пари, и ги връща във Фонда. Едва ли ще разбЕреш какво ти написах, [/quote]
  Знаех си че на озлобено комунярче толкоз му е акъла, и що ли се 'абя с теб
  [quote#93:"Fred"]PS С епитетите само показваш че си безсилен пред аргументите ми. [/quote]
  СТРАХОТНИ аргументи:
  [quote#53:"Fred"]И тези гарантирани 100к според мен са ви много.[/quote]

  [quote#66:"Fred"]В банката казват имало 1 милиард и някакви постъпления от обслужването на кредите има. Докато не мине одита се побирайте в тези пари разпределени за 6 месеца, не поглеждайте в чуждите джобове. Впрочем и това ви е много[/quote]

  [quote#68:"Fred"]Да, 100К е много за българските мащаби. [/quote]
  Потъвай, дръпнах верижката на казанчето, не ми се губи време с озлобено комунярче като теб

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#95] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Цитат: "Ако не фалира, КТБ приспада от депозитите изплатените от Фонда чрез друга банка пари, и ги връща във Фонда. Едва ли ще разбЕреш какво ти написах,"
  ---

  Напротив, много добре разбирам, че искаш да пипаш в парите на Фонда ПРЕДИ фалита на КТБ. Дали директно, дали чрез сложни схеми през други банки и каквито и ще да е лупинги няма никакво значение. Парите във Фонда се пипат САМО СЛЕД ФАЛИТ на банка. Докато този фалит на КТБ не бъде обявен официално по закон там не се пипа. Точка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#7] от "Моне":

  "Можело е да бъде спасена като бе спасена и ПИБ. Но тях политиците какво ги ебе за хората които са си вложили единствените спестявания."

  А дали ПИБ е спасена?! По-скоро проблемът май просто се поотложи за после... Колкото до хората, с единствените спестявания, политиците с удоволствие ще раздуват популизъм на техен гръб, докато сметката я плащат всички, вкл. и такива хора БЕЗ единствени спестявания!

  I Want To Believe
 98. 98 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ей! Най-сетне нещо правилно!

  goblenka
 99. 99 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fred":

  Мисля си, че Банка Виктория е юридическо лице, различно от КТБ. Структурата на собственост е друг разговор. Но банката няма ликвидни проблеми, работи, и не трябваше да я затварят с всички произтичащи трудности за бизнеса.

  Наистина, често проблемните банки се разделят на две: "добра" банка, в която остават добрите активи, депозитите и част от инвеститорите в дълг на банката и "лоша" банка в който стои всичко останало: акционерен капитал, и др. Но тук участва още една банка, и това е тъпото. Още една банка, здрава, не работи и тормози бизнеса.

  БНБ се показаха като големи малоумници. Прокуратурата вместо да се занимава с касиерката и Чикагото да се запита какво прави БНБ и бездействието вече втори месец не е ли престъпление.

 100. 100 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "NicK":

  Предполагам говориш за КТБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK