Директорът на европейската програма за бизнеса напуска поста

Главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева

© Юлия Лазарова

Главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели МилушеваРъководителят на програма Оперативна програма "Конкурентоспособност" Ели Милушева напуска поста, към което е била приканена. Ръководството на програмата за бизнеса ще бъде поета от зам.-министър Ирена Младенова, съобщава "Капитал daily". 


От Министерството на икономиката не коментират ситуацията, но с нея казва, че е запозната Илияна Цанова, служебен министър на еврофондовете. Тя посочва пред изданието, че решението е на самото министерство, но мотивите за него са професионални. Според нея, има доста сигнали "от бенефициенти и партньори", че програмата не работи както трябва и има сериозни проблеми.


"Не става дума за политическа чистка, а за чисто професионални решения, свързани с проблемите в тези програми и невъзможността те да бъдат разрешени", каза Цанова.
Преди Милушева постът напусна и Спиридон Александров, който управляваше в последната над половин година "Околна среда". Той също е напуснал по собствено желание, след като и общини, и строители са изразили недоволството си, а на негово място идва Яна Георгиева.


Милушева преди два месеца спря процедура за 100 млн. лв, за технологична модернизация на малки и средни предприятия. Мотивите й бяха огромен брой жалби, съмнения за манипулиране и дори корупция в оценителната комисия. След спирането на процедурата, спечелили фирми и оценителната комисия обвиниха самата Милушева в непрофесионализъм и конфликт на интереси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK