Христосков заплаши да наложи административно осигурителните прагове за 2015 г.

Йордан Христосков представи днес екипа си.

© Юлия Лазарова

Йордан Христосков представи днес екипа си.Моля да бъдат постигнати договорености за нови стойности на минималните осигурителни прагове, това е най-добрият вариант за всички. В противен случай, ще припомня, че министърът има право да налага административни стойности според средното увеличение на праговете или коефициентът за инфлация. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който днес представи пред медиите екипът си от зам.-министри и програмата си в рамките на служебното правителство. 


По думите на Христосков има тенденция на умишлено недоговаряне за минималните осигурителни прагове в някои браншове. В тези сфери, където от 2-3 години не е имало увеличение на осигурителната ставка, ще бъдат наложени административни увеличения, ако не се постигне съгласие между работодателите и синдикатите, увери министърът.


Засега са договорени нови стойности за 35 икономически дейности, които обхващат около 1 млн. работещи българи. Средният процент, с който се вдига осигурителният праг е 4.1%, като има сфери където е договорен ръст под 1% - например в ресторантьорството и хотелиерството и производството на хляб. Най-голямо увеличение има в производството на електрически съоръжения - 12.6%, следвано от 11.3% в производството на компютри. 
Христосков обяви, че ще бъде подновена дейността на Националния тристранен съвет, в случай че има належащи въпроси, които да изискват консенсуса на работодателите, синдикатите и правителството. Заедно с това служебното социално министерство ще анализира изпълнението на всички мерки и програми във ведомството и ще пренасочи средства към най-успешните проекти. 


Заместник-министри в служебния състав на МТСП стават Петя Евтимова, която поема ресора, свързан с финансирането по европейски програми и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", Румяна Георгиева, като експерт за труда и трудово-осигурителните отношения и Спаска Петрова, която ще отговаря за социалните помощи и дейностите, свързани с уязвимите групи в обществото.


Евтимова постави като приоритет да се избегне рискът от загуба на евросредства и обяви старта на няколко програми за подпомагане и осигуряване на заетост. Петрова пък обяви, че до октомври ведомството очаква около 270 хиляди заявки за еднократна помощ за отоплителния сезон, като досега вече са подадени 147 хиляди. Преди първия учебен ден се планира да се раздадат около 45 хиляди еднократни помощи за първокласници, каза още тя. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK