"Форбс": БНБ изглежда некомпетентна и политически зависима

"Форбс": БНБ изглежда некомпетентна и политически зависима

© forbes.comФактът, че бе позволено Корпоративна търговска банка да не погаси свой заем повдига въпроси за това доколко може да се има доверие в българските власти. Некоректното отношение към депозитарите поставя под съмнение ангажираността на тези власти с отговорностите на членството в ЕС. А увеличаващите се свидетелства, че Българската народна банка е едновременно некомпетентна и политически зависима, поставят под съмнение стабилността на банковата система в България."


Това пише Франсис Копола в поредния си обширен обзор за случващото се около КТБ и финансовата система в България, в който призовава Европейският съюз да се намеси.


В блога си в списание "Форбс" тя цитира мнението на Стив Ханке, че ако кризата с банката не се реши бързо - чрез обявяването й в несъстоятелност и принуждаване да понесат загуби нейните облигационери и големи вложители - може да се окаже  застрашен валутния борд. Копола цитира и свой източник, "близък до Цветан Василев", според когото целта на хората, стоящи зад предизвикването на кризата около КТБ била именно такава - дестабилизиране на банковата система, проваляне на борда и повторение на кризата от 1996г. с нейната хиперинфлация.
В статията "Българската банкова катастрофа" авторката пита как е възможно банка, в която управлението е поето от централната банка, да не си плати дълговете. "Докато не бъде рекапитализирана или обявена в несъстоятелност, работата на БНБ е да гарантира, че тя е достатъчно ликвидна да посрещна задълженията си. Твърденията, че КТБ просто нямала достатъчно активи да допълни помощта от БНБ, са направо невероятни. Фактът, че КТБ не си погаси задълженията по облигации, е чисто и просто нехайство."


Копола продължава в този дух с остри критики срещу ръководството на БНБ, което обвинява, че не за пръв път проявява некомпетентност. Тя дава за пример различното отношение към Първа инвестиционна банка, оставянето КТБ да вдигне необичайно високо лихвите по депозити и събирането на толкова много държавни активи в нея.


"БНБ също така пренебрегва свидетелства за корупция - вече знаем, че КТБ е оплетена в сложна и непрозрачна структура от финансови и други компании, притежавани от Цветан Василев, съществуващи с една единствена цел: да прикрият какво в действителност се случва." Копола отива още по-далеч в твърденията си като казва, че "корупцията в българските банки е масова, КТБ е не по-малко корумпирана от "Първа инвестиционна банка" - и двете, посочени в американски документ, цитиран от Wikileaks като част от "гнилите ябълки" на българската банкова система" и пита защо прокуратурата проверява само една от споменатите банки.


Обяснението, което дава в статията Николай Стайков от "Протестна мрежа", е че в ПИБ са преместени парите на Делян Пеевски и те трябва да бъдат защитени.


"Привидно, целта е да се стабилизира банковата система, но цялата тази афера е битка между Василев и Пеевски и е много трудно човек да не стигне до извода, че българските институции са пристрастни. Известно е, че правосъдната система е корумпирана, а Главна прокуратура изглежда политически зависима. (...) Една от "гнилите ябълки" беше премахната, но останалите биват защитавани по неизвестни причини. Премахването на Василев от сцената, оставя в ръцете на Пеевски ефективния контрол не само над българските медии и тайни служби, но и на банковия сектор на България. Подобна концентрация на власт е основание за тревога в една страна, за която се предполага, че е демократична."


Като посочва, че одитът на КТБ трябва да приключи до 20 октомври, Копола твърди още, че банката не се отваря, защото депозитите в нея не са гарантирани. Тя цитира публикация на Шон Ричардс от 12 август, в която той обяснява, че фондът за гарантиране на влоговете не разполага с достатъчно средства да покрие всички защитени депозити за 20 дни след възстановяване дейността на КТБ (той изчислява дефицита на 1.636 млрд. лева), а увеличаването на средствата в него може да стане само с решение на парламента, т.е. след събирането му слез извънредните избори на 5 октомври.


Авторката оценява като сигнал за отчаяни действия на БНБ разговорите с държавния фонд на Оман за рекапитализиране на КТБ и публикациите, че се обмисля сделка са рефинансиране по модела на Брейди облигациите.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Неутрално
 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За кой ли път чужденец казва истината,а нашите плазмодии се спотйват..

 3. 3 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 732 Неутрално
 4. 4 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дикъде стигнахме. Да четем чужди вестници за да разберем истината за банковата система. Защото българските журналисти ги грози глоба или затвор ако напишат такава статия.

 5. 5 Профил на Mike Power
  Mike Power
  Рейтинг: 470 Разстроено

  "....в една страна, за която се предполага, че е демократична."

  Не се доверявай на написаното. Мисли, провери и тогава коментирай!
 6. 6 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Аре бе!
  Сега го кажете и за прокуратурата и хич няма да повярвам!

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Очакваме оставката на Искров!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#4] от "bobacho":

  А, глоба. Как ще вземе някой от Икономедия да напише нещо хубаво за КТБ? Смее ли? А другите извън Икономедия гузно мълчат, след като дълго време пишеха небивалици как Василев управлявал България.

 9. 9 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Наистина не намирам смисъл човек да живее повече в тази държава.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Франсис Копола е абсолютно точна в оценките си и ако използва изрази като "изглежда","има съмнение" и т.н. е от обикновенна учтивост и изхождайки от формалната презумция "невинност" до изясняването и на детайлите....

 11. 11 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нищо ново под красивото, синьо българско небе!
  В статията се казват истини, които цялото общество знае, а народа български органически го усеща, но какво от това?
  С една дума, керванът може и да си лае, но нашите кучета (по-скоро чакали де) си вървят и лапат!

  ура и да живей!!!
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Изглеждаме отвратително в очите на нашите партньори.Само болшевишка Русия ни харесва,а като гледам и доста хора искат да живеят в една воняща кочина с диктатора от Кремъл.Свикнали сме с лошотията и мръсотията,да не казвам оня виц за глистите.

 13. 13 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И аз съм съгласен с голяма част от написаното.
  БНБ проспа ситуацията, а сега и събуждането и е бавно.

 14. 14 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кво ли си вика г-жа Копола докато пише за България: "Б@хти африканската република, тия са си още в робство"

  И то е така, никъде наоколо няма толкова овчи народ -

  "Премахването на Василев от сцената, оставя в ръцете на Пеевски ефективния контрол не само над българските медии и тайни служби, но и на банковия сектор на България. "

  Хиляди хора ходихме да подскачаме срещу тоя дебелак и никой не обърна внимание, пак си е силния на деня и прави банкови кризи.От щаб квартирата му пък един сазабравил се пияндур разправя от сцената как той раздава порциите и държи кранчето на властта в България.

  Боже господи, какъв народ търпи такива безобразия???

  The things you own end up owning you
 15. 15 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 470 Разстроено

  "Форбс": БНБ изглежда некомпетентна и политически зависима  ...Не изглежда, а си е.

 16. 16 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  След като обаче няма пари в КТБ, откъде според авторката е трябвало да се вземат? Аман от компетентни американци.

  Кой според нея беше виновен за фалиралите банки в САЩ и какви рецепти е давала тогава?

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Вложителите на суми над 100 000 евра да стават акционери и толкова. Или ще си имат банка или няма да имат нищо.
  А иначе въпроса кой назначи Искров е все още актуален. И трябва ли този/тези които го назначиха да си носят отговорностите?

 18. 18 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 735 Неутрално

  много точно

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Главния въпрос е КОЙ иска да събори борда и да предизвика хиперинфлация? Търсете в кредитните досиета,ако не са прочистени вече.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#13] от "theanalyser":

  БНБ не проспа! БНБ е съучастник.Искров си е изтеглил парите от български банки преди кризата.

 21. 21 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 521 Неутрално

  БНБ - некомпетентна, политически зависима.
  Правосъдната система - корумпирана
  Главна прокуратура - политически зависима.
  Пеевски /ДПС/- контролира медиите, тайните служби, банковата система...

  Искров, Пеевски, Цацаров - ще ви отеснее България от гнева на хората, измитайте се докато е време!

 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  [quote#19:"Един телефонист в окопа"]Главния въпрос е КОЙ иска да събори борда и да предизвика хиперинфлация?[/quote]
  Технологията на валутния борд у нас е съвсем различна от случващото се в КТБ. Пряка връзка няма, а косвената е твърде далеч. Дъвката с валутния борд не върши работа.

 23. 23 Профил на m4
  m4
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Положението е същото и с банките с чужди собственици, но за тях не се пише, защото удобно изнасят ресурси възползвайки се от същата некомпетентност и политическа зависимост.

 24. 24 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  "....А увеличаващите се свидетелства, че Българската народна банка е едновременно некомпетентна и политически зависима, поставят под съмнение стабилността на банковата система в България...."

  Време е тази разпасала се купена журналистка да бъде привикана от цацатурата и да й покажат къде зимуват раците. Видя се по случая "Мишо Бирата", че тя е напълно безпристрастна и защитава изключително интереса на обществото. Ние като ЕДИН заставаме зад цацатурата и искаме повдигане на обвинение и срещу разпасалата се журналистка, хвърляща кофи помия върху светлия лик на българската държавност...

 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":

  "Изглеждаме отвратително в очите на нашите партньори.Само болшевишка Русия ни харесва,"

  Те именно за това ни харесват рашките, защото сме некомпетентни, зле икономически, склонни към зависимост.

 26. 26 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  [quote#21:"abygale"]Искров, Пеевски, Цацаров - ще ви отеснее България от гнева на хората, измитайте се докато е време! [/quote]
  Дори теоретично не съществува такава вероятност. Гняв трябваше да има още в първата седмица-две, когато се завихри екшънът срещу една частна банка. Все още помним вампирите-убийци, готвещи покушение върху Бебчо. Точно това беше поводът да се нахлуе в сградата на "гнилата ябълка" и да се раздаде справедливост. Още от първия ден беше ясно, че Мустакът е виновен за всичко и беше лишен от права на акционер. Та щом тогава овченаселението не разбра, че го разиграват като малаче, няма причина сега да очакваме нещо подобно, повече от два месеца от началото на екшъна.

 27. 27 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#16] от "12345":


  [quote#16:"12345"]След като обаче няма пари в КТБ, откъде според авторката е трябвало да се вземат? Аман от компетентни американци. [/quote]
  Пари в КТБ обаче има Иначе от къде се взеха тези 30 млн', които квесторите преведоха на Гаранционния фонд още в първите дни след налагането на "специалния надзор"?!?

  И никой не споменава тези 700-800 млн' лв. в ДЦК, които се намират в КТБ, а те са равностойни на кеш.

  Никой не споменава и тези 60-70 млн пари, месечно влизащи в КТБ от обслужваните кредити, които сега са към 120-140 млн.

  Обаче онези бандюги от Българската Наемна Банда (АКА БНБ) бяха бая чевръсти да обезценят кредитния портфейл на КТБ с 80-90 млн' почти веднага след налагането на специалният надзор. И така вместо печалба от 60-70 млн за юни, КТБ отчете загуба за около 20 млн. Ей така, с прост счетоводен трик: Гледа някой кредитите и казва-аааа, изглеждат ми лоши, я да ги обезценя с 80-90 млн

  Някой да е чувал/чел колко кредита са минали от графата "редовни" до тази "под наблюдение". И какви планирани приходи/платежи по кредити не са постъпили в КТБ (В СУМИ, В ЛЕВОВЕ) за последните 2 месеца, от затварянети и?!?

  Аз не съм чул/видял нещо по въпроса. Ако съм го пропуснал, моля някой да ме осведоми (желателно с достоверен линк)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 28. 28 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Държавата заедно с криминалните кръгове искат да унищожат банката, тя следва сега да я укрепи и продаде. В противен случай се оказва, че самата държава води до разсипване на валутният борд и цялата финансово-икономическа система на страната. Положението е такова, че фалират ли банката, фалират финансовите устои на държавата. Тогава лицемерно "плачештите" за данъкоплатците ще разберат, че практически са работили за Олигархията и престъпността, защото те са тези които искат нейният фалит. Тогава обществото ще бъде принудено да заплати огромни суми, далеч надвишаващи укрепването на КТБ. Ние сме опасен вирус за Европа и тя трябва час по-скоро да вземе мерки.

 29. 29 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#17] от "stanislavdi":


  [quote#17:"stanislavdi"]Вложителите на суми над 100 000 евра да стават акционери и толкова. Или ще си имат банка или няма да имат нищо[/quote]

  Както го направиха в Кипър по време на тяхната криза. Ама там 2 седмици след началото на кризата позволиха тегления от €300/ден НА ВСИЧКИ със сметки в банките. И на тези с под €100К в тях, и на тези с над €100К

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бих добавил само един малък щрих: БНБ е зависима от мафията и изпълнява поръчки на мафията. Дали Искров е некадърник - не знам, но със сигурност изпълнява поръчки.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 31. 31 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Весело

  Пари за законово гарантираните спестявания и сега има. Просто това беше банка на олигархията и нарочно се нарушават всички възможни закони за да плати всичко накуп късната есен и началото на зимата. Ама котка ще им мине път, благодарение на забавянето поради отказа на БСП да позволи това в предния парламент. На есен ситуацията ще е такава на капиталовите пазари, че ще е късно

 32. 32 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мойше! Толкоз!!!":Те позволиха, ама след като капитализираха банките.

 33. 33 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Време е г-н Близнашки и сериозните, "креативни"финансисти да вземат нещато в свои ръце. Въпроса трябва да бъде решен от градивните сили на обществото с трезвен ум и преценка. Много важно е да се видят тежките последствия за страната от евентуална победа на деградивните длъжници на кредити. Всички които защитават тезата за ликвидация практически са на страната на тъмните сили Пеевски, Прокопиев и компания. Г-н Близнашки заяви, че много силен и финансово богат международен фонд е готов да се намеси и вложи пари в КТБ. С това ще спасят не само, все още състоятелната банка, но й държавата.

 34. 34 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]...Известно е, че правосъдната система е корумпирана, а Главна прокуратура изглежда политически зависима.....Подобна концентрация на власт е основание за тревога в една страна, за която се предполага, че е демократична.[/quote]Страната не е демократична. Имаше плахи наченки, но после дойдоха царедворци, депесари, комунисти, милиционери.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#7:"Никола Георгиев"]Очакваме оставката на Искров![/quote]
  Ако се оттърве само с оставка ще е на кяр. От 11 години получава заплата по 30 хиляди на месец. Така, че е милионер. Освен ако и неговите пари не са в КТБ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 675 Неутрално
 37. 37 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#30:"На комунист доверие да нямаш"]Бих добавил само един малък щрих: БНБ е зависима от мафията и изпълнява поръчки на мафията. Дали Искров е некадърник - не знам, но със сигурност изпълнява поръчки.[/quote]Оттук логично е да смятаме, че тези които са избрали Искров са или представители на мафията, или също зависими от нея. Да припомним, че само Синята коалиция бе против преизбирането на Искров през 2009.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#29:"Мойше! Толкоз!!!"]Както го направиха в Кипър по време на тяхната криза. Ама там 2 седмици след началото на кризата позволиха тегления от €300/ден НА ВСИЧКИ със сметки в банките.[/quote]Така трябва да е и у нас. Хайде да не са 300 евро - 300 лева да са. Но трябва да банката да започне да дава пари защото има дребни вложители, които в момента са в затруднено положение.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#0:"Форбс"]Българската народна банка е едновременно некомпетентна и политически зависима, поставят под съмнение стабилността на банковата система в България."о[/quote]Че то има ли начин, да е независима, при сегашната икономическа система?

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 40. 40 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Повечето от изброените от теб неща са цифри само по слухове. Дори и да са верни, пак не се събират до минимум 3-4 милиарда колкото са необходими.

  Ето защо трябва държавата да вкара пари - както направиха навсякъде при банковите кризи по света последните години.

 41. 41 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#40] от "12345":


  [quote#40:"12345"]Повечето от изброените от теб неща са цифри само по слухове.[/quote]
  ДЦК за 700-800 млн не са от слухове, към 15/7 имаше една статия описваща състоянието на КТБ в края на юни 2014, според месечният банков отчет за 30/6. От там някой съфорумец направи и изводите за ежемесечните платежи по обслужваните кредити за в бъдеще, на база на последните няколко месеца. Съжалявам че не си архивирах линк към статията, и към коментара на съфорумеца

  Да припомня че т.н. "лоши кредити" в КТБ преди нейното затваряне са били около 2%, в сравнение с над 10% средно в останалите банки.

  ПАК ДА ПИТАМ: Някой (включително и ти) да е чувал/чел за драстично увеличаване на необслужвани кредити в КТБ от както я затвориха?!? Май няма такова нещо, иначе онези катили от БНБ щяха да ореват орталъка - ВИДИТЕ ЛИ, НИКОЙ НЕ СИ ПЛАЩА КРЕДИТИТЕ!!!!

  Обаче по незнайни причини в края на юни обезцениха кредитния портфейл на КТБ с 80-90 млн, и излезе на загуба от +/- 20 млн.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 42. 42 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  [quote#35:"Николай Николов"]Ако се оттърве само с оставка ще е на кяр. От 11 години получава заплата по 30 хиляди на месец. Така, че е милионер. Освен ако и неговите пари не са в КТБ. [/quote]
  Малко преди екшъна Искрата СИ Е ИЗТЕГЛИЛА всички мангизи от КТБ, защото задачата е била поставена от МНООО високо място банката да бъде фалирана. И сега е само въпрос на време това да стане. Наказани няма да има, защото са се оплели като свински черва. Наказани са будалите, които овчедушно търпят издевателствата на мутри и олигарси, сгепцали всички държавни институции...

 43. 43 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много точна преценка!

 44. 44 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  [quote#41:"Мойше! Толкоз!!!"]Обаче по незнайни причини в края на юни обезцениха кредитния портфейл на КТБ с 80-90 млн, и излезе на загуба от +/- 20 млн. [/quote]
  Не е по НЕЗНАЙНИ ПРИЧИНИ. БНБ не разрешават ОБСЛУЖВАНЕ на кредитите, поради която причина банката плаща провизии за тях. Това е пак номер на Ония за постепенното спихване на банката. Още два-три месеца и битката е спечелена, а активите ще бъдат разпродадени на "наши" хора на безценица. Следете КОЙ ще лапне Виваком и КОЙ Булгартабак. Нищо не съм споменал за тикви и фесове...

 45. 45 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#40:"12345"]Дори и да са верни, пак не се събират до минимум 3-4 милиарда колкото са необходими. [/quote]
  Необходими за какво точно? За изплащането на ВСИЧКИ депозити НАВЕДНЪЖ?!? Разбира се че не, НЯМА банка по света която да може да го направи за 2-3 дена.

  За изплащане САМО на гарантираните пари, тези под €100К/сметка? Дай да направим сметка:

  Във Фонда има 2,1 млрд, "дупката/липсата" е от 1,6 млрд за да се изплатят веднага гарантираните 3,7 млрд.

  Но в КТБ има 700 млн ДЦК+150 млн от 2 месеца обслужване на кредити, общо 850 млн. Което липсва е "само" 800 млн, не 3-4 млрд.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 46. 46 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#44] от "alexsilver":

  Прав си, ама до някъде, и до преди 3-4 дена :
  [quote#44:"alexsilver"]Не е по НЕЗНАЙНИ ПРИЧИНИ. БНБ не разрешават ОБСЛУЖВАНЕ на кредитите, поради която причина банката плаща провизии за тях.[/quote]

  БНБ позволяваше обслужване на кредити ОТ ВЪН, не позволяваше приспадане на кредитен платеж от депозит в КТБ. Това до преди 3-4-5 дена, когато го позволиха, НАЙ СЕТНЕЯвно "някой" им е дал правилния съвет, който са нямали как да не го послушат

  За следното си прав 100%, такъв е бил планът!!! Ама нещо не потръгна като по ноти

  [quote#44:"alexsilver"]Това е пак номер на Ония за постепенното спихване на банката. Още два-три месеца и битката е спечелена, а активите ще бъдат разпродадени на "наши" хора на безценица. Следете КОЙ ще лапне Виваком и КОЙ Булгартабак. Нищо не съм споменал за тикви и фесове... [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 47. 47 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#20:"Един телефонист в окопа"]БНБ не проспа! БНБ е съучастник.Искров си е изтеглил парите от български банки преди кризата. [/quote]

  http://e-vestnik.bg/

 48. 48 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Гневно

  Отнратително е, и наистина не си струва да се живее в тази държава,ако всичко написано от Копола е точно.Каква дълбока поквара!БНБ,Прокуратура!Мъглявите приказки на политици и журналисти,заглушаващи гласовете на почтените и компете нтни хора!Но най отвратителна е неподозирано голямата власт на хора като Пеевски и огромната лъжа за "демокрация" у нас. Много искам да вярвам,че нещата не са толкова черни !Дали не е време да излезем отново масово на улиците,да подкрепим протеста на вложителите,към които се постараха да ни настроят,че били алчни за големи лихви.Във всичко изглежда има цел!

 49. 49 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Мола ви се Франсис, вие явно не знаете за "калинките"...а те не са некомпетентни...те просто не знаят и не могат нищо

 50. 50 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  $Фактът, че КТБ не си погаси задълженията по облигации, е чисто и просто нехайство."-цитат от статията.
  Не. Не е нехайство, а част от сценария за срив на борда. И пак е намесена БНБ и Искров.

 51. 51 Профил на Anton Kartselyanski
  Anton Kartselyanski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изложихме се пред чужденците, само дето не е никак смешно.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Според мен още в заглавието са допуснати двете основни грешки, които прави авторът. Първо, хората в управлението на БНБ са достатъчно компетентни. Това, което са направили не както трябва е направено нарочно и съзнателно, а не поради некомпетентност. Нека не забравяме, че и в областта на машинациите и корупцията също има конкуренция и до върховете на такава институция, като БНБ, могат да стигнат само много или дори най-добрите.

  И, второ, за едната само политическа зависимост те не биха се така ентусиазирали, че да сътворят истински мошенически шедьовър. Така че зависимостта е поне двойна: политическа и материална.

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Убийствено и безкрайно неприятно, но вярно.
  И правилно посочва двама от главните изпълнители - искров и Цацаров, техния "главен мотиватор" Пеевски (или този който му дърпа конците), само защо е пропуснала ролята на държавата - все пак и "великия" финансист Орешарски, помощника му Чобанов и бухалката Йовчев, също удариха едно рамо.
  Въпроса е само, дали в резултат на следващите избори, ще се намерят достатъчно умни хора, с необходимата воля, да направят така нещата, че да се запазят интересите на данъкоплатеца с най-малки контрибуции или нещата ще продължават да следват мрачния сценарий.

 55. 55 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Форбс са прекалено тактични.
  в списъка към БНБ трябва да се добави и съдебната система, законодателната система, огромна част от изпълнителната власт, част от кръговете на олигарсите и техните бизнес структури, части от застрахователния, финансовия и банковия бизнес, части от недвижимите имоти, медии и каквото си поискаш.

  всичко това е невероятно некомпетентно и осакатено от професионализъм, и тежко зависимо политически и икономически от няколко бизнес-политически кръга.

  РЕФОРМИ !
 56. 56 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "В статията "Българската банкова катастрофа" авторката пита как е възможно банка, в която управлението е поето от централната банка, да не си плати дълговете."
  Ако банката обяви фалит облигационерите ще се редят за парите си заедно с всички други, защо очаква докато тече финансова ревизия и нищо не е ясно тези пари да бъдат изплатени с приоритет пред евентуалните други кредитори (вложители и т.н.) ?

  Ментор
 57. 57 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "luda_krava":

  Да не се лъжем, и те не ни харесват. Отнасят се като към остаряла играчка, която някой се опитва да им отнеме.
  Аз пък бих превела заглавието като "Българското банково бедствие", защото при катастрофите изходът е по-бърз и ясен. Хубаво написано, видях и оригиналния текст, но имаме нужда от активна помощ, не само от наблюдение и заключения.

  "Winter is Coming"
 58. 58 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Може да е тежък удар за БНБ,но нещата ще се подредят.Там са професионалисти.Въпроса с Искров е отделен,щом тялото е здраво.

 59. 59 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "цялата тази афера е битка между Василев и Пеевски и е много трудно човек да не стигне до извода, че българските институции са пристрастни. Известно е, че правосъдната система е корумпирана, а Главна прокуратура изглежда политически зависима. "
  Последното изречение обяснява всичко и не се нуждае от коментар.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 60. 60 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedo pepo":
  +++++++++++++++++++++
  Неприятно ,но факт!Доскоро вярвах ,че БНБ е една от малкото БГ институции,които функционират нормално,но се оказа ,че съм се заблудил!

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "Привидно, целта е да се стабилизира банковата система, но цялата тази афера е битка между Василев и Пеевски и е много трудно човек да не стигне до извода, че българските институции са пристрастни. Известно е, че правосъдната система е корумпирана, а Главна прокуратура изглежда политически зависима."
  Хората от другата страна на океана разбраха това,което в България сегашните управляващи се правят,че не разбират.

 62. 62 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДНЕВНИК, редактори нямате ли, дори за "по-сериозните" публикации?????

  Депозант, не депозитар!

  "Некоректното отношение към депозитарите"

  Иначе смислен материал.
  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 63. 63 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  [quote#48:"Чико"]Отнратително е, и наистина не си струва да се живее в тази държава,ако всичко написано от Копола е точно.[/quote]
  Ами не всичко е написала Копола, има неща, които засега не споменава. Отвратителното е друго - катастрофалното разделение на нацията и нагнетяване на чувство за катаклизъм и безизходица, без смислена идея за просперирането на този обрулен народ. И разбира се очакването на "Спасителя", яхнал белия кон, да гони с шашката "комунистите" (никога не съм бил и никога няма да стана "комунист". Всички останали, съвсем реално съществуващи разбойници, са извън заканите за разправа. Вижте какви предизборни индулгенции раздава цацатурата - едно след друго прекратява дела срещу съвсем ясни НЕИЗВЕСТНИ извършители...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK